Αθήνα, 18 Μαΐου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ύστερα από αίτημα της ΕΠΟ και της Super League, πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σύσκεψη στην οποία μετείχαν, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής.
Την ΕΠΟ εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της Σοφοκλής Πιλάβιος και ο Νομικός Σύμβουλος Θεόδωρος Κουρίδης και τη Super League, ο πρόεδρος Νίκος Πατέρας, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μποροβήλος και τα μέλη Κώστας Πηλαδάκης, Γιώργος Λούβαρης και ο εκτελεστικός διευθυντής Πατρίκ Κομνηνός.
Μετά τη σύσκεψη έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Σ. ΒΟΥΓΙΑΣ: Μιλήσαμε για τη σύνταξη ενός καινούργιου πειθαρχικού δικαίου για τον αθλητισμό το οποίο θα αυξήσει τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας για ένα καθαρό, ενδιαφέρον και ήσυχο πρωτάθλημα.
Η Ελληνική Αστυνομία, Δικαιοσύνη, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ομάδες (ΠΑΕ δηλαδή και άλλες ομάδες), αλλά και ΕΠΟ, νομίζω πως έχουν καθίσει γύρω από το τραπέζι αυτήν τη φορά, όχι για να επαναλάβουν άλλη μια συζήτηση με τα ίδια επιχειρήματα και τις αντιπαραθέσεις, αλλά για να κάνουν ο καθένας ένα βήμα μπροστά, ώστε να έχουμε του χρόνου ένα καλό, ήσυχο ενδιαφέρον και απολαυστικό πρωτάθλημα.
Είμαι πιο αισιόδοξος από κάθε άλλη φορά, πως θα βγάλουμε αυτή τη φορά άκρη. Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης, έχουμε συναίσθηση του τι απαιτεί ο ελληνικός λαός από εμάς και νομίζω ότι θα του προσφέρουμε του χρόνου, ένα καλύτερο αποτέλεσμα απαλλαγμένο από επεισόδια, από βία και άθλιο θέαμα από την ελληνική τηλεόραση. Είμαστε ένα βήμα πριν από το καλό αποτέλεσμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι παράγοντες είναι διατεθειμένοι να υλοποιήσουν όλα αυτά που θέλει η πολιτεία;
Σ. ΒΟΥΓΙΑΣ: Η Πολιτεία έχει βάλει πολύ αυστηρούς όρους, νομίζω όμως ότι θα βρεθεί μια μέση λύση και θα την αποδεχθούν και οι ομάδες. Και οικονομικά πρόστιμα υψηλά και πειθαρχικές ποινές και σε βαθμολογία και σε αποκλεισμούς γηπέδων, παρόμοιες ή κοντινές μ’ αυτές που συναντούμε στα πρωταθλήματα της Ευρώπης, όπου τα γήπεδα μετατρέπονται σε εκκλησίες.
Νομίζω ότι όλοι κάνουν ένα βήμα μπροστά, από τις προηγούμενες θέσεις τους, δεν πετούν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον και εμείς εδώ από την πλευρά μας με την Ελληνική Αστυνομία θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διαφυλάξουμε την ηρεμία και των πόλεων και των γειτονιών και των γηπέδων. Θα κάνουμε εμείς το καθήκον μας.
Θα δούμε το ποινικό δίκαιο και εν ανάγκη θα διαμορφωθεί ξανά. Και οι νόμοι υπάρχουν που πολλές φορές δεν τηρούνται. Οι ομάδες κατάλαβαν πως το επενδυτικό τους ενδιαφέρον υπονομεύεται στην ουσία από ένα τέρας το οποίο διαμορφώθηκε και δεν μπορούν πια να ελέγξουν και που δε ψάχνει ούτε διαιτητές, ούτε αντιπάλους οπαδούς πολλές φορές, αλλά χρησιμοποιεί τη βία σαν αυτοσκοπό. Είναι ένα φαινόμενο που διαπερνά οριζόντια όλη την ελληνική κοινωνία και νομίζω πως θα το αντιμετωπίσουμε όπως απαιτούν οι περιστάσεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα σας παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της βίας η ΕΠΟ και η Super League;
Σ. ΒΟΥΓΙΑΣ: Η ΕΠΟ το πρώτο Σάββατο του Ιουνίου θα αποφασίσει στη ΓΣ της το τελικό πειθαρχικό πλαίσιο το οποίο συζητιέται αυτή τη στιγμή με τις ομάδες. Νομίζω ότι αυτό θα είναι πολύ πιο αυστηρό, εφαρμόσιμο, ρεαλιστικό, ώστε να μπορέσει να αποδώσει την πρώτη χρονιά. Η αστυνομία από την πλευρά της θα κάνει το καθήκον της, θα βρίσκεται εκεί παρούσα, θα συλλαμβάνει, δικαία θα τιμωρεί η δικαιοσύνη. Νομίζω ότι ο καθένας θα μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα επιτραπεί η μετακίνηση των οπαδών;
Σ. ΒΟΥΓΙΑΣ: Θα ξεκινήσουμε χωρίς απαγορεύσεις. Θα συνδέσουμε την αντικειμενική ευθύνη των ΠΑΕ βέβαια με τη συμπεριφορά των οπαδών, μ’ ένα τρόπο που θα συνεπάγεται ευθύνες για μια συμπεριφορά που ξεπερνάει τα όρια.
Όπως είπαμε και στη συνάντηση η αυτονομία των διοργανωτών, σταματάει εκεί που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον. Και το δημόσιο συμφέρον είναι η ειρήνη, η ηρεμία των πόλεων η απόλαυση του ποδοσφαιρικού και γενικότερα του αθλητικού θεάματος και η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος με την έννοια ότι ούτε τα χρήματα του ελληνικού λαού, μπορούν να επενδύονται σε τέτοιου είδους ενέργειες, ούτε και σκοπός της Αστυνομίας είναι κάθε Σαββατοκύριακο να βοηθάει μόνο τη διοργάνωση των αγώνων. Σκοπός της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να εξασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών.
Επομένως, είμαι πιο αισιόδοξος σήμερα, γιατί γύρω απ’ αυτό το τραπέζι δεσμεύτηκαν όλοι πως θα κάνουν ένα βήμα πέρα από τις θέσεις που υποστήριζαν μέχρι τώρα και θα καταλήξουν σ’ ένα ενιαίο κείμενο που όλοι πιστά θα εφαρμόσουμε την επόμενη χρονιά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε συζητήσει για τα χρήματα που θα λαμβάνει η Αστυνομία;
Σ. ΒΟΥΓΙΑΣ: Παίρνει κάποια χρήματα από τις ΠΑΕ για να κάνει μια δουλειά, η οποία πολλές φορές υπερβαίνει τις δυνατότητές της. Οι ΠΑΕ νομίζω πως αντιλαμβάνονται πως τα χρήματα αυτά πιάνουν τόπο, γιατί χωρίς την Αστυνομία με τα Σεκιούριτι μόνο τα ιδιωτικά, δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν, κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες ασφαλείς αγώνες. Η Αστυνομία θα είναι παρούσα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και εντός γηπέδων;
Σ. ΒΟΥΓΙΑΣ: Εντός όταν χρειάζεται. Πάντως ανά πάσα στιγμή θα είναι έτοιμη να παρέμβει. Ελπίζουμε ότι δε θα χρειάζεται τόσο συχνά και μ’ αυτήν την ένταση. Και πως όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και εδώ συμπεριλαμβάνω και τους ίδιους τους οπαδούς, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων θέλει να υποστηρίζει την ομάδα της με ένταση και φανατισμό, χωρίς να ξεπερνάει όμως κάποια όρια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή τι αλλάζει επιπλέον;
Σ. ΒΟΥΓΙΑΣ: Θα κάνουμε πιο σωστά τη δουλειά μας. Θα συλλαμβάνουμε, θα τιμωρούμε δικαστικά και διοικητικά αυτούς που παραβαίνουν, που παραβιάζουν το νόμο και τη τάξη. Είδα πως οι ιδιοκτήτες των ομάδων έχουν καταλάβει πως οι ίδιες οι επενδύσεις τους υπονομεύονται από τα γεγονότα αυτά, το προϊόν τους χάνει την αξία του. Η πολιτεία νομίζω με τη διαπραγμάτευση που κάνει σε σχέση με την αξιοποίηση του δημόσιου χρήματος, μέσω του ΟΠΑΠ και τις ενισχύσεις που δίνει έχει πιάσει ένα ευαίσθητο σημείο στην υπόθεση αυτή. Δεν μπορεί η πολιτεία να επιδοτεί τέτοιο προϊόν. Κατάλαβαν λοιπόν και αυτοί πως πρέπει να συμμορφωθούν στο διεθνές δίκαιο και στην κοινή λογική, του αισθήματος των πολιτών. Δεν καταλαβαίνει δηλαδή κανείς γιατί πρέπει στους διεθνείς αγώνες τα γήπεδα να λειτουργούν όπως πρέπει και στο ελληνικό πρωτάθλημα να ζούμε μια διαφορετική πραγματικότητα.
Νομίζω πως πλησιάζουμε σ’ ένα κοινό τόπο. Οι ΠΑΕ κάνουν τις δικές τους παρατηρήσεις με την κλίμακα των προστίμων. Όντως δεν πρέπει να είναι εξοντωτικά, πρέπει όμως να είναι δίκαια και αποτελεσματικά. Είμαι αισιόδοξος πως το τεχνικό κομμάτι θα ολοκληρωθεί και στις αρχές Ιουνίου θα συναποφασίσουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα κάνει το ποδόσφαιρο και τ’ άλλα αθλήματα απολαυστικά και ενδιαφέροντα την επόμενη χρονιά.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Με απόφαση της ΕΠΟ, σύμφωνη γνώμη της Super League και με τη συναίνεση της ελληνικής Πολιτείας, αυστηροποιείται ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ σε ουσιαστικό και σημαντικό βαθμό, κοντά στις προσδοκίες της Πολιτείας και θεσπίζεται η αντικειμενική ευθύνη των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιριών και των ομάδων, οι οποίες συμμετέχουν στα πρωταθλήματα, για επεισόδια ευρείας κλίμακας, με ποινές οικονομικές, σοβαρές ποινές και βαθμολογικές ποινές, σε περίπτωση υποτροπής, καθώς επίσης και σε περίπτωση διακοπής ή αναβολής ενός αγώνα λόγω επεισοδίων ευρείας κλίμακας, με μηδενισμό.
Η εξέλιξη αυτή η οποία ελπίζουμε, όπως θα σας πει και ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Σοφοκλής Πιλάβιος, ευελπιστούμε ότι θα περάσει από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ και από τη γενική συνέλευση της ΕΠΟ στις 5 Ιουνίου, τροποποιεί τους κανόνες και τους όρους διεξαγωγής των πρωταθλημάτων και για πρώτη φορά επαπειλούνται πλέον κυρώσεις, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό ανάλογες με την έκταση των επεισοδίων, τα οποία καλούμαστε να αποφύγουμε.
Στη συζήτηση την οποία είχαμε προ λίγου, μιλήσαμε για τα δύο θέματα που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο, τη βία και την αξιοπιστία των ελληνικών πρωταθλημάτων και καταλήξαμε, για πρώτη φορά, σε συμπεράσματα κοινής αποδοχής. Επομένως, η απόφαση αναστολής της χρηματοδότησης της Super League και των ποδοσφαιρικών ομάδων από τον ΟΠΑΠ, η οποία ελήφθη υπό την προϋπόθεση να ληφθούν αυτά τα μέτρα, θα επανεξεταστεί ξανά, υπό το φως των νέων δεδομένων από το διοικητικό συμβούλιο της ΟΠΑΠ ΑΕ. Σημειώνεται ότι στις συμβάσεις και στην έκταση που θα αποφασίσει ο ΟΠΑΠ, ότι θα επαναληφθεί η εφαρμογή τους μέχρι το χρόνο λήξης τους, θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι λεγόμενες ρήτρες βίας, δηλαδή οικονομικές ποινές ανεξάρτητες από το πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ, οι οποίες θα επιβάλλονται σε περίπτωση, που υπάρχουν επεισόδια ευρείας κλίμακας, καθώς και κίνητρα στις περιπτώσεις ομάδων οι οποίες τα γήπεδά τους δεν είναι θέατρο βίας και συμπλοκών μεταξύ των φιλάθλων. Οι ομάδες αυτές θα έχουν πολύ καλύτερη μεταχείριση χρηματοδοτικά, στην περίπτωση που η απόδοσή τους στα θέματα βίας, εξελιχθεί να είναι ικανοποιητική στο τέλος του πρωταθλήματος του χρόνου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα υπάρχει και η ποινή διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Ασφαλώς υπάρχει και η ποινή διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, σε περίπτωση επεισοδίων ευρείας κλίμακας και ανάλογα με το βαθμό της υποτροπής, από 1 έως 4 αγωνιστικές, ανάλογα με την περίπτωση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις των οργανωμένων του χρόνου;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Οι ΠΑΕ με το σχέδιο το οποίο μας παρουσίασαν αναλαμβάνουν την αντικειμενική ευθύνη για τις οργανωμένες μετακινήσεις φιλάθλων. Κατά συνέπεια σε πρώτο επίπεδο και στην έκταση, που δεν σημειώνονται επεισόδια στα γήπεδα, οι οργανωμένες μετακινήσεις θα επιτραπούν. Αν όμως, σημειωθούν επεισόδια, ο ίδιος πλέον ο πειθαρχικός κανονισμός της ΕΠΟ, όπως διαμορφώνεται, προβλέπει την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, με απόφαση πλέον των δικαιοδοτικών οργάνων της ΕΠΟ και της Super League. Σημειώνω επίσης, ότι υπάρχει αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, συγκεκριμένα του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, σε περίπτωση, που κυοφορούνται επεισόδια, να αναβάλλονται ή να μετατίθενται χρονικά ποδοσφαιρικοί αγώνες. Την αρμοδιότητα αυτή σε περίπτωση, που υπάρχουν πληροφορίες ή όροι για επικείμενη, επικίνδυνη διεξαγωγή ενός αγώνα και υπάρχουν οι οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών, ασφαλώς και θα την ασκήσουμε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα πειθαρχικά όργανα θα έχουν τακτικούς δικαστές ή θα συνεχιστεί το ίδιο μοντέλο;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Τα πειθαρχικά όργανα πρέπει να εξασφαλίσουν και αυτό ενδιαφέρει εμάς, τη σύνθεσή τους στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εμείς παρακολουθούμε την αξιοπιστία εφαρμογής του νέου πειθαρχικού κώδικα. Ελπίζουμε ότι η αξιοπιστία αυτή, αυτό μας διαβεβαιώνει και η Super League και η ΕΠΟ, θα υπάρχει. Αν δεν υπάρχει, έχω ήδη δηλώσει την προοπτική της ενδεχόμενης παράλληλης θέσεως σε ισχύ, κώδικα διοικητικών ποινών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Για τα διεφθαρμένα παιχνίδια, ποιο ήταν το συμπέρασμα στη σύσκεψη;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Μιλήσαμε γι’ αυτό το ζήτημα και είπα και στη Super League και στην ΕΠΟ, για πρώτη φορά για λογαριασμό της ελληνικής Πολιτείας το εξής: Παραδόθηκαν και διεξάγεται η προκαταρτική εξέταση και η γενικότερη ανακριτική διερεύνηση των φακέλων τους οποίους έχει αποστείλει η UEFA και έχω επανειλημμένως πει ότι οι φάκελοι αυτοί μέχρι το σημείο που απεστάλησαν και χωρίς να γνωρίζω ποιο είναι το αποτέλεσμα και ποιο το υλικό της διεξαγόμενης προκαταρτικής εξέτασης, περιέχουν απλές ενδείξεις τέλεσης σοβαρών αδικημάτων.
Επίσης έχει δρομολογηθεί, η θέσπιση ειδικής διάταξης με την οποία η προσυνεννόηση ποδοσφαιρικών αγώνων, εντάσσεται στην έννοια του οργανωμένου εγκλήματος. Ανεξάρτητα από αυτά, αν η ροή των φακέλων εξακολουθήσει και του χρόνου στο ρυθμό με τον οποίο απεστάλησαν φέτος παιχνίδια τα οποία φέρονται ως προσυνεννοημένα, η ελληνική Πολιτεία επιφυλάσσεται να εκτιμήσει πλέον σε γενική μορφή, την αξιοπιστία των πρωταθλημάτων και δεν θα διστάσει να πάρει μέτρα, αυτά τουλάχιστον θα εισηγηθούμε εμείς και προς τον ΟΠΑΠ και πιστεύω ότι η διοίκησή του θα συνταχθεί με τη θέση μας. Αν δεν εξασφαλίζεται η αξιοπιστία των πρωταθλημάτων, πιστεύω πως ο ΟΠΑΠ δεν θα διστάσει να αφαιρέσει συνολικά ακόμη και μια ολόκληρη ποδοσφαιρική κατηγορία από το στοίχημα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟ
Σ. ΠΙΛΑΒΙΟΣ: Όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, η ΕΠΟ είναι αποφασισμένη και στο θέμα της βίας να βρει λύσεις, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν και γι’ αυτό και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγή και αυστηροποίηση του πειθαρχικού κώδικα και γι’ αυτό επίσης συνεργάζεται με όλους τους φορείς, όπως είναι και η Πολιτεία αλλά και η Super League, που είναι Ένωση-μέλος της.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας ικανοποιούν οι θέσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της Πολιτείας συνολικά;
Σ. ΠΙΛΑΒΙΟΣ: Αυτή η σχέση είναι αμφίδρομη. Συζητήσαμε και πράγματα τα οποία θα μπορεί να κάνει, στο θέμα της βίας και η ελληνική Πολιτεία διότι δεν πιστεύουμε ότι θα λυθεί το θέμα της βίας μόνο με την αυστηροποίηση των ποινών, αυτό δεν είναι πανάκεια ούτε για μας, ούτε για τη Super League, υπάρχουν και άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και σε αυτά τα μέτρα είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κοινή αποδοχή από τις ομάδες υπάρχει ή υπάρχουν διαφωνίες, διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα οι μεγάλες ομάδες θα το έχουν σε περίπτωση επεισοδίων;
Σ. ΠΙΛΑΒΙΟΣ: Μιλάμε για ένα νέο πειθαρχικό κώδικα ο οποίος θα συζητηθεί ξανά την Τρίτη στο συμβούλιο της Ομοσπονδίας και οι ομάδες όλες εκπροσωπούνται από τέσσερις ανθρώπους της Super League και θα πουν και εκείνοι τις απόψεις τους.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ