Σπουδαίας σημασίας τα ευρήματά της, με την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και τις σημαντικές προτάσεις βελτίωσης, που θα παρουσιαστούν αναλυτικά στην αθλητική κοινότητα σε ειδική εκδήλωση τον ερχόμενο Οκτώβριο
Την ολοκληρωμένη Μελέτη για την «Ανάπτυξη του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού με κριτήρια Βιωσιμότητας », από το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, παρέδωσαν σήμερα στον Αναπληρωτή Υπουργό, Γιάννη Βρούτση, ο προεδρεύοντας του τμήματος και επιστημονικός υπεύθυνος του Έργου, καθηγητής Γεώργιος Κυπραίος και μέλη της συντακτικής ομάδας της Μελέτης.
Πρόκειται για την ολοκλήρωση της σχετικής προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογραφεί προ ακριβώς έξι μηνών, στις 18 Ιανουαρίου 2024, μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού και του Πανεπιστήμιου της Πελοποννήσου.
Σκοπός της Μελέτης είναι η οριοθέτηση, αξιολόγηση και υποστήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.
Ενδεικτική ήταν η δήλωση του κ. Βρούτση για την καινοτόμα αυτή σύμπραξη του Υπουργείου Αθλητισμού με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: «Με πολύτιμους συνεργάτες μας τα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, προχωράμε στη θέσπιση ενός νέου, σύγχρονου και ευέλικτου πλαισίου για τον Αθλητισμό. Θεμελιώνουμε μία σταθερή συνεργασία για μία νέα αρχή σε τολμηρές τομές εξυγίανσης».
Η Μελέτη θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο κοινό, σε ειδική εκδήλωση που θα ετοιμάσει το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου τον ερχόμενο Οκτώβριο, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, παρουσία σύσσωμης της συντακτικής ερευνητικής ομάδας, των φοιτητών του Τμήματος, εκπροσώπων των τοπικών φορέων, των αθλητικών Ομοσπονδιών, σωματείων, αθλητών, αθλητριών και μελών της αθλητικής οικογένειας.
Βασικούς στόχους της μελέτης αποτελούν:
η αύξηση της αθλητικής συμμετοχής στο σύνολο των πολιτών χωρίς αποκλεισμούς,
η στήριξη της αγωνιστικής πορείας των αθλητών προς τη διάκριση και η διευκόλυνση της λειτουργίας των αθλητικών σωματείων.
Μέσα επίτευξης των στόχων αποτελούν ο εξορθολογισμός των βασικών διαδικασιών λειτουργίας, η αποτελεσματικότερη οικονομική διαχείριση των αθλητικών σωματείων, η επίτευξη εξωστρέφειας και η προσαρμογή του αθλητικού νόμου ανάλογα με τα επιστημονικά ευρήματα.
Τα σημαντικότερα ευρήματα, που συμπεριλαμβάνονται στην ενδελεχή Μελέτη, η οποία είναι πλέον στη διάθεση της αθλητικής πολιτικής ηγεσίας, για τη χάραξη των πολιτικών σχετικά με την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού με βιώσιμα κριτήρια, είναι τα εξής:
Τα αθλητικά σωματεία, το κύτταρο του ελληνικού αθλητισμού, αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας και βιωσιμότητας, όπως
ζητήματα δομής, οργάνωσης και ανάπτυξης,
ανεύρεση οικονομικών πόρων,
αυξημένες απαιτήσεις για ποιοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες,
μειωμένη προσέλκυση εθελοντών κ.α
θέματα που δυσχεραίνουν τη βιωσιμότητα του ερασιτεχνικού αθλητισμού και κυρίως των μικρότερων και λιγότερο οικονομικά εύρωστων σωματείων, όπως καταγράφονται από τη παρούσα έρευνα.
Με τη διαχείριση των αθλητικών σωματείων στην Ελλάδα, απαιτείται άμεσα εξορθολογισμός και απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας τους.
Η αξιολόγηση των αθλητικών σωματείων θα πρέπει να στηρίζεται στα ακόλουθα κριτήρια:
στα στοιχεία μεγέθους του αθλητικού σωματείου (μέγεθος, δομή, διάκριση και διάρκεια),
στην αναπτυξιακή δραστηριότητά του στα βασικά επίπεδα (αγωνιστικών τμημάτων, ακαδημιών, προγράμματα εκμάθησης αθλήματος κ.λπ.),
στην αγωνιστική διάκριση (εθνικά και διεθνή πρωταθλήματα και αγώνες όλων των κατηγοριών),
στις επιμορφωτικές δράσεις για την επικαιροποίηση της γνώσης,
στα στοιχεία οικονομικής διακυβέρνησης για διαφάνεια και πραγματική εκτίμηση οικονομικών μεγεθών,
στην ανταπόκριση του αθλητικού σωματείου στις απαιτούμενες από το Υπουργείο διαδικασίες (προσαρμογή καταστατικών, αθλητική αναγνώριση, ηλεκτρονικό μητρώο, αξιολόγηση) και
στο εμφανές κοινωνικό αποτύπωμα, το οποίο διασφαλίζει την κοινωνική θέση και την προσφορά του αθλητικού σωματείου στην τοπική κοινότητα.
Επιπλέον, απαιτείται (σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα της Μελέτης) η σύσταση μιας «Επιτροπής Ελέγχου και Αξιολόγησης» από ειδικούς, οριζόμενη από τον αρμόδιο για τον Αθλητισμό Υπουργό.
Η συγχώνευση ή ακόμη και η διαγραφή αθλητικών σωματείων με σκοπό τη βιωσιμότητα , είναι ένα μείζον ζήτημα που απασχόλησε τους ερευνητές.
Σημειώνεται ότι η ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης έργων που αφορούν τις αθλητικές υποδομές δεν πρέπει, κατά τους συντάκτες της Μελέτης, να εναποτίθεται μόνο στις τοπικές αρχές και θα πρέπει να συνοδεύεται από:
στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του αθλητισμού με ορίζοντα πενταετίας,
μελέτη εκτίμησης των αναγκών της τοπικής κοινωνίας,
προκαθορισμένα κριτήρια για την επιλογή της κατάλληλης στρατηγικής ως προς την προτεινόμενη αθλητική εγκατάσταση και
προτάσεις ως προς τις δυνατότητες της εγκατάστασης να προσελκύσει αθλητικά δρώμενα και αγώνες.
Εμφατικά σημειώνεται η ανάγκη για άμεση κατάρτιση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου ανέγερσης νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και δημιουργίας χώρων άθλησης για Α.μεΑ.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα να επανασχεδιαστεί η συμμετοχή των πολιτών στα αθλητικά σωματεία, με απώτερο στόχο:
ο πολίτης να απολαμβάνει ποιοτικές και πιστοποιημένες υπηρεσίες άθλησης και
η αγωνιστική διαδικασία να υποστηρίζεται αποτελεσματικά, οδηγώντας προς τη διάκριση των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στη διεθνή αθλητική σκηνή.
Η Μελέτη κάνει αναλυτική αναφορά στο πως πρέπει να κινηθούν τα σωματεία, οι αθλητικές Ομοσπονδίες, αλλά και στο με ποια κριτήρια θα πρέπει να γίνει η διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Επιπλέον, πως δύναται να παρέμβει η Πολιτεία στη βελτίωση των συνθηκών στο σύνολο του ερασιτεχνικού Αθλητισμού, ενώ προτείνει και σχετικές τροποποιήσεις σε υφιστάμενες διατάξεις του Αθλητικού Νόμου.
Στη συνάντηση παρέστησαν, εκτός από τον κ. Κυπραίο, οι καθηγητές του Τμήματος Γιάννης Δουβής, Θανάσης Στρίγγας, Ουρανία Βρόντου, Κρινάνθη Γδοντέλη και ο νομικός ΕΕΠ, Γιάννης Αναγνωστόπουλος.