Γ. Μαυρωτάς: « : «Στα 4 αυτά χρόνια η ΕΠΑΘΛΑ ενηλικιώθηκε, το έργο της αρχίζει να αποδίδει καρπούς, χάρη στη συνεργασία των φορέων της»
Αποτελέσματα μεγάλης έρευνας της ΕΠΑΘΛΑ:
Τι απάντησαν 1.393 αθλητές, αθλήτριες, προπονητές και διαιτητές για τη χειραγώγηση αγώνων στην Ελλάδα
Ο απολογισμός των δράσεων της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.) για το 2024, καθώς και εκείνες που δρομολογούνται για το 2025, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της χειραγώγησης αγώνων, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο ΟΑΚΑ το Υπουργείο Αθλητισμού.
Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, εκπροσώπων των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Επικρατείας, υψηλόβαθμων στελεχών της Αστυνομίας όπως ο Αναπληρωτής Διοικητής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Υποστράτηγος, Γεώργιος Τζήμας και ο Διοικητής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, Αστυνομικός Διευθυντής, Δημήτριος Πλεξίδας, του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού της Κύπρου (ΕΔΠΑ), Ευθύμιου Ευθυμίου, του Γενικού Γραμματέα της ΕΟΕ, Μανώλη Κολυμπάδη, του Αντιπροέδρου της ΕΠΕ, Θανάση Τσιβιλή, καθώς και εκπροσώπων Στοιχηματικών Εταιριών, των Ομοσπονδιών, των Λιγκών, Συνδέσμων αθλητών, προπονητών και διαιτητών, της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κ.α., ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ, Γιώργος Μαυρωτάς παρουσίασε τις δράσεις της Πλατφόρμας για το 2024.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τόνισε ότι πλέον η ΕΠΑΘΛΑ παράγει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, που αποδεικνύουν την πρόοδο της Ελλάδας στην καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων και παράλληλα ο ρόλος και η λειτουργία της αναγνωρίζονται ως “καλή πρακτική” από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο κ. Βρούτσης: «Από το 2021, που συστάθηκε η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, γνωστή σε όλους πλέον ως ΕΠΑΘΛΑ, η Κυβέρνηση μας αποδεικνύει πάγια και σταθερά ότι η καταπολέμηση της χειραγωγημένων αγώνων στον Αθλητισμό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στις πολιτικές της.
Σε αυτόν τον δύσκολο και πολλές φορές άνισο αγώνα, η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας συντονίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται, ώστε το αθλητικό κίνημα να καταφέρει να βγει αλώβητο από τη μάστιγα της χειραγώγησης.
Η χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων είναι μία παγκόσμια απειλή, όπως καταγράφεται από την UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Απειλή την οποία το αθλητικό κίνημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του, αλλά μόνο μέσω διευρυμένων συνεργειών και συνεργασιών, τις οποίες μόνο η ΕΠΑΘΛΑ μπορεί να επιτύχει. Και τα καταφέρνει!
Γι’ αυτό, το Έργο της Πλατφόρμας, είναι άξιο συγχαρητηρίων, καθώς αποτελεί πλέον μία αναγνωρίσιμη καλή διεθνή πρακτική για πολλές χώρες, έχοντας να επιδείξει σημαντικό έργο. Είναι σημαντικό να ακουστεί ότι πλέον τα αποτελέσματα είναι απτά και θα ακουστούν αργότερα στον φετινό απολογισμό. Η χώρα μας πρωταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο στην πάταξη του φαινομένου της χειραγώγησης, καθώς ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, που εξ όφιτσιο προεδρεύει στην ΕΠΑΘΛΑ, έχει τεθεί επικεφαλής και στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin , την οποία η Ελλάδα κύρωσε από το 2019 και πλέον αριθμεί 12 χώρες, με τελευταίες τις Γαλλία, Βέλγιο, Λιθουανία, Ισπανία. Οι διεθνείς συνέργειες είναι απολύτως απαραίτητες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά, τις συνεργαζόμενες Αρχές και τα στελέχη της Πλατφόρμας για το τεράστιο ουσιαστικό έργο, αλλά και για τις συνεχείς ενημερωτικές δράσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση ολοένα και περισσότερων ανθρώπων του Αθλητισμού στα θέματα χειραγώγησης.
Η Ελλάδα οφείλει να προασπίζει τον καθαρό Αθλητισμό, να πρωτοστατεί σε ενέργειες για την προβολή των Αξιών και των Αρχών του, σύμφωνα με την μακραίωνη ιστορία της.
Η χειραγώγηση των αγώνων είναι σαν ένα δηλητήριο στο σώμα του Αθλητισμού και οφείλουμε να δημιουργούμε το αντίδοτο για να τον διατηρούμε υγιή για τις επόμενες γενιές.
Μαζί με το ντόπινγκ και τη βία είναι οι τρεις παγκόσμιες μάστιγες, αλλά στην Ελλάδα έχουμε πια μετρήσιμα αποτελέσματα στην καταπολέμησή τους, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε και πως τα καταφέρνουμε. Κι αυτό γίνεται συνείδηση στην κοινωνία μας».
Κατά την παρουσίαση του απολογισμού των δράσεων της ΕΠΑΘΛΑ για το 2024 από τον γγΑ και πρόεδρο της Πλατφόρμας, Γιώργο Μαυρωτάέγινε ανάλυση των αναφορών ανά άθλημα και ανά πηγή (αξιοσημείωτη η μείωση κατά 73% των αναφορών της Sportradar από 33 το 2023, σε 9 το 2024). Από τις 73 αναφορές το 2024 (έως τα τέλη Νοεμβρίου) έχουν συνταχθεί από την ομάδα αξιολόγησης αναφορών 17 πορίσματα εκ των οποίων τα 7 έχουν προωθηθεί για περαιτέρω διερεύνηση. Επίσης ο κ. Μαυρωτάς έκανε αναφορά στις πλούσιες εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις όπως και στην πολύ ενεργή διεθνή παρουσία της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. η οποία αποτελεί μια βέλτιστη πρακτική και σε διεθνές επίπεδο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς: «στα 4 αυτά χρόνια η ΕΠΑΘΛΑ ενηλικιώθηκε, το έργο της αρχίζει να αποδίδει καρπούς στο εσωτερικό χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των φορέων της και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό, όπου η ΕΠΑΘΛΑ αποτελεί μοντέλο καλής πρακτικής εθνικής πλατφόρμας όπως ορίζεται από τη Σύμβαση Macolin ».
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο Θεοδόσης Αθανασάς, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού της Κύπρου (ΕΔΠΑ), Ευθύμιος Ευθυμίου, ενώ από τους φορείς της ΕΠΑΘΛΑ, τοποθετήθηκαν η Αναπληρώτρια Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάγκου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Δημήτρης Ντζανάτος και ο Αθλητικός Εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος.
Οι απαντήσεις της αθλητικής κοινότητας σε εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο για τη χειραγώγηση
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφορά σε θέματα χειραγώγησης και πραγματοποιείται μέσω ερωτηματολογίου σε αθλητές, προπονητές και διαιτητές ομαδικών αθλημάτων.
Στο διάστημα από 18/11/2024 έως 6/12/2024 απάντησαν 1.393 άτομα εκ των οποίων 603 προπονητές (43%), 529 διαιτητές (38%) και 261 αθλητές (19%) και την παρουσίαση έκαναν ο συντονιστής της ομάδας Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης της ΕΠΑΘΛΑ, καθηγητής Αθανάσιος Στρίγκας και το μέλος της ίδιας ομάδας και στέλεχος της ΕΑΔ, Ανθή Σιώκη.
Το ερωτηματολόγιο περιείχε ερωτήσεις σχετικά με το επίπεδο γνώσεων στο πρόβλημα της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και την αντιμετώπισή του, τις προσωπικές εμπειρίες σχετικά με το ζήτημα και τη γνώμη τους για την ΕΠΑΘΛΑ.
Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι απαιτείται περαιτέρω ενημέρωση σε θέματα αντιμετώπισης της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων στην αθλητική κοινότητα. Υπάρχει θετική άποψη για το έργο της ΕΠΑΘΛΑ η οποία -στα 4 χρόνια λειτουργίας της- «κτίζει» εμπιστοσύνη στον αθλητικό κόσμο. Η βελτίωση των αμοιβών και γενικά των συνθηκών εργασίας καθώς και η παραδειγματική τιμωρία σε παραβάσεις που αφορούν στη χειραγώγηση, είναι ζητήματα που (όπως προκύπτει από τις απαντήσεις) δρουν αποτρεπτικά στη χειραγώγηση αγώνων. Παράλληλα διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις για τα θέματα αντιμετώπισης του φαινομένου.
Στο θέμα των προσωπικών εμπειριών είναι αξιοσημείωτο ότι περίπου 1 στους 10 απάντησε ότι έχει συμμετάσχει σε παιχνίδι που θεωρεί ότι ήταν «στημένο» (αξιοσημείωτο είναι πως, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 19% όταν αναφερόμαστε σε απαντήσεις που δόθηκαν μόνο από αθλητές και αθλήτριες) ενώ ένα 3% απάντησε ότι είχε εμπειρία προσέγγισης προκειμένου να συμμετάσχει σε χειραγώγηση αγώνα. Το ερωτηματολόγιο θα μείνει ανοικτό ως 31/12/24 προκειμένου και άλλοι, κυρίως αθλητές, να συμμετάσχουν σε αυτό μέσω των συνδέσμων τους.
Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το ερωτηματολόγιο και διατυπώθηκε η άποψη ότι αποτελεί μια εξαιρετική βάση εκκίνησης μελέτης τέτοιων ζητημάτων για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό στη χώρα μας και στο μέλλον θα πρέπει να επαναληφθεί και να εμπλουτισθεί.
Για τη δραστηριότητα που καταγράφηκε το 2024 από την Ομάδα Αξιολόγησης Αναφορών μίλησε ο Βασίλης Κεραμάρης, Νομικός, Συντονιστής της Ομάδας Αξιολόγησης Αναφορών της ΕΠΑΘΛΑ.
Για τον ρόλο των στοιχηματικών εταιριών στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων τα προβλήματα και τις προκλήσεις, τοποθετήθηκαν οι Νίκος Νίκαρης (Bet365) εκ μέρους της Ελληνικής Ένωσης Εταιριών Παιγνίων στο Διαδίκτυο (HOGA-Hellenic Online Gaming Association), Χρήστος Παναγόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Παιγνίων (Hellenic Gaming Associaton) και Γιώργος Δριχούτης, Διευθυντής Εμπορίας, ΟΠΑΠ. Και οι τρεις εστίασαν στην έμφαση που πρέπει να δοθεί στον περιορισμό του παράνομου στοιχηματισμού αναφερόμενοι και στον ρόλο που πρέπει να παίξει το τραπεζικό σύστημα για τον περιορισμό των σχετικών οικονομικών συναλλαγών.
Για την τεχνολογία και τις συνέργειες για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων μίλησαν οι Αντώνης Αλεξίου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υποδομών ΕΕΕΠ, Ιωάννης Ιακωβίδης, Αστυνόμος Β΄, Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, ΕΛ.ΑΣ και Χρήστος Περτσουλάκης, Εξειδικευμένος Στοιχηματικός Αναλυτής της ΕΠΑΘΛΑ. Η σύνθεση του συγκεκριμένου πάνελ είναι ενδεικτική των συνεργιών που αναπτύσσονται στην ΕΠΑΘΛΑ και εξηγήθηκε ο τρόπος συνεργασίας, λήψης, ανάλυσης και αξιοποίησης πληροφοριών που προέρχονται κυρίως από την ανάλυση στοιχηματικών δεδομένων.