ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά πραγματοποιήθηκε σήμερα (16/9/22) στο ΟΑΚΑ, ευρεία συνάντηση με θεσμικούς και αθλητικούς φορείς με σκοπό την ενημέρωσή τους για τις δράσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος για την Καταπολέμηση της Ρητορικής Μίσους στον Αθλητισμό («Combating Hate Speech in Sport»), το οποίο υλοποιείται από το Αθλητικό Τμήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο οποίο η χώρα μας συμμετέχει ως εταίρος, παρουσία της υπεύθυνης του προγράμματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Gabriela Matei.
Η κα Matei, είχε μία ημέρα πριν, συναντήσεις εργασίας με τον γγΑ κ. Γιώργο Μαυρωτά και την υπεύθυνη του σχετικού προγράμματος στην Ελλάδα, κα Αναστασία Γκούφα, τον Αθλητικό Εισαγγελέα κ. Κωσταντίνο Σπυρόπουλο, τον Κοσμήτορα των ΣΕΦΑΑ κ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου και τον Ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη.
Στη σημερινή συνάντηση η κα Matei μαζί με τη σχετική ομάδα εργασίας της ΓΓΑ ενημέρωσαν και έδωσαν κατευθύνσεις στους συμμετέχοντες για το εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην παροχή τεχνικής βοήθειας προς τους φορείς του αθλητισμού που συμμετέχουν σε αυτό, με σκοπό την ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στον αθλητισμό και ζήτησαν τη συνδρομή τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που είχε συμφωνηθεί στη σύσκεψη των εταίρων (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Μαυροβούνιο) του σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος στο Στρασβούργο τον περασμένο Μάιο, στην οποία συμμετείχε ο γγΑ Γ. Μαυρωτάς με την αρμόδια Εθνική Αντιπρόσωπο (Focal Point) Προϊσταμένη του Τμήματος Επαγγελματικών Αθλητικών Διοργανώσεων της Δ/νσης Επαγγελματικού Αθλητισμού, Αναστασία Γκούφα.
Στους τομείς δράσης, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, συλλογή στοιχείων, καλές πρακτικές, αξιολόγηση αναγκών, παροχή κατευθύνσεων στις συμμετέχουσες χώρες, δημιουργία κεντρικής διαδικτυακής πηγής με υφιστάμενα εργαλεία αντιμετώπισης και σχεδιασμός – εφαρμογή – αξιολόγηση καμπάνιας.
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού μίλησε για την ανάγκη καταπολέμησης της ρητορικής μίσους που υποδαυλίζει τη βία στον Αθλητισμό και για τη σημασία χάραξης πολιτικών προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο κ. Μαυρωτάς: «Η βία σε κάθε μορφή της είναι μία από τις βασικές απειλές σήμερα στον αθλητισμό. Η ρητορική μίσους υποδαυλίζει αυτή τη βία και θα πρέπει να την καταπολεμήσουμε παντού, στα γήπεδα, στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα. Με τη χάραξη σχετικών πολιτικών, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών με τις συμμετέχουσες χώρες και κυρίως με δράσεις ευαισθητοποίησης και τη δραστηριοποίηση της αθλητικής κοινότητας, μπορούμε να κάνουμε μεγάλα βήματα. Ο αθλητισμός άλλωστε είναι τόσο σημαντικό κοινωνικό εργαλείο που μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη ρητορική μίσους όχι μόνο μέσα στον αθλητισμό αλλά μέσω του αθλητισμού σε όλη την κοινωνία.»
Εκ μέρους του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αυγενάκη χαιρετισμό απηύθυνε ο επιστημονικός συνεργάτης του Κωνσταντίνος Λιακόπουλος αναφέροντας: «Καλωσορίζω τα μέλη της ομάδας εργασίας από τους συμμετέχοντες φορείς καθώς και την υπεύθυνη του προγράμματος από το Συμβούλιο της Ευρώπης, Gabriella Matei.
Το αντικείμενο του συγκεκριμένου προγράμματος, η ρητορική μίσους στον αθλητισμό αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα που εξελίσσεται. Το βλέπουμε στα γήπεδα, στα οπαδικά ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα. Η ρητορική μίσους υποδαυλίζει τη βία κάθε είδους που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες απειλές στο σύγχρονο αθλητισμό. Η ανάληψη συλλογικής δράσης για την αντιμετώπισή του είναι μονόδρομος, όπως και η ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας καθότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο. Για τον λόγο αυτό ως Υφυπουργείο Αθλητισμού στηρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται σε 6 χώρες μέσω του προγράμματος «Καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στον αθλητισμό» από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες στο πλαίσιο του πολύ σημαντικού αυτού διεθνούς προγράμματος.»
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος-ΕΛΑΣ, της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους/Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας (ΔΕΑΒ), της Super League 1, της Super League 2 της ΕΣΑΚΕ, της ΕΣΑΠ, της ΕΟΕ, της ΕΟΚ, της ΟΧΕ, της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, του Συλλόγου Ελλήνων Παραλυμπιονικών, του ΠΣΑΤ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προπονητών Αθλημάτων (ΠΟΠΑ), του ΠΣΑΠΠ και στελέχη της ΓΓΑ.