YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός κατά την σημερινή συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Λ. Κανέλλη με θέμα την ασφάλιση των γυμναστών που εργάζονται στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους φορέων όπως οι ΟΤΑ, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι γνωστά σε όλους. Μέσα σ’ αυτά τα δεδομένα λοιπόν, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ανταποκρίνεται, όπως άλλωστε οφείλει, στην συνταγματικά προσδιορισμένη αποστολή της: την διασφάλιση της πρόσβασης όλων των Ελλήνων στο κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού.
Αυτό το σκοπό, αυτό το νόημα έχει το Πρόγραμμα Άθλησης για όλους. Ειδικά για φέτος, εγκρίναμε δαπάνες ύψους δυόμιση εκατομμυρίων ευρώ για την συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων, καθώς και 1.364 θέσεις για την πρόσληψη από φορείς όπως οι ΟΤΑ πτυχιούχων φυσικής αγωγής με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Μακάρι να είχαμε την οικονομική δυνατότητα να εγκρίνουμε περισσότερες θέσεις,
ή να χρηματοδοτήσουμε περισσότερο την κάθε μία απ’ αυτές. Όμως ακόμα κι έτσι, δίνουμε τη δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να υλοποιήσουν πολύτιμα για τις τοπικές κοινωνίες προγράμματα άθλησης και βεβαίως, δίνεται η δυνατότητα για θέσεις δουλειάς σε 1.364 νέους και νέες, πτυχιούχους φυσικής αγωγής.
Στο σημείο αυτό οφείλω να σας ενημερώσω ότι, σύμφωνα με το νόμο, οι φορείς, δηλαδή εν προκειμένω οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι οι μόνοι αρμόδιοι για την σύναψη των συμβάσεων και τη μισθοδοσία αυτού του προσωπικού.
Συγκεκριμένα, διαβάζω τι αναφέρει ο νόμος: «Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προτείνει τις θέσεις των Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους που υλοποιούν οι φορείς – ΟΤΑ
σύμφωνα με το Οργανωτικό Πλαίσιο που αυτή εκδίδει. Για την έγκριση της πρόσληψης του προσωπικού αυτού και την κατανομή των εγκεκριμένων θέσεων ανά φορέα (μετά από τα αιτήματα που έχουν υποβάλει) εκδίδεται ΚΥΑ». «Όσοι επιλέγονται για να εργαστούν στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους υπογράφουν σύμβαση εργασίας με το φορέα υλοποίησης του προγράμματος» δηλαδή τους ΟΤΑ, «στην οποία καθορίζεται η ωριαία αποζημίωση βάσει της κείμενης νομοθεσίας».
Η επιλογή δηλαδή της συγκεκριμένης σχέσης εργασίας, μεταξύ των δυνατοτήτων που παρέχουν οι σχετικοί νόμοι, είναι ευθύνη των συγκεκριμένων φορέων. Όπως επίσης, πρέπει να το επισημάνω κι αυτό, ευθύνη των ΟΤΑ είναι και η απορρόφηση των θέσεων που έχουν εγκριθεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει υπάρξει καταγγελία στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για παραβιάσεις των διατάξεων του νόμου σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους των ΟΤΑ.
Μερικές φορές υπάρχει μικρή καθυστέρηση στην καταβολή των κονδυλίων, ακριβώς μέχρι να σταλούν από τους ΟΤΑ τα σχετικά στοιχεία και να ελεγχθεί από τις υπηρεσίες της ΓΓΑ ότι έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα τόσο από τις διατάξεις του Οργανωτικού Πλαισίου, όσο και από τις ισχύουσες γενικά διατάξεις της νομοθεσία».
Στη δευτερολογία του, ο κ. Ανδριανός επεσήμανε τα εξής:
«Στόχος της πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και ειδικότερα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, είναι, αξιοποιώντας στο έπακρο τις περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες, και με απόλυτο σεβασμό τόσο στη νομιμότητα, όσο και στα χρήματα που προέρχονται από τον φορολογούμενο Έλληνα, να διασφαλίσουμε για όλους τους πολίτες το κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού. Και βεβαίως, παράλληλα, σε ό,τι αφορά το θέμα που συζητάμε, να δώσουμε την ευκαιρία δουλειάς σε νέους και νέες, πτυχιούχους της φυσικής αγωγής.
Οποιαδήποτε καταγγελία υπάρξει – γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει – για παραβίαση της νομιμότητας, να είστε σίγουρη ότι θα εξεταστεί άμεσα, με την αρμόζουσα σοβαρότητα.
Από κει και πέρα, ο κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι ακριβώς να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις ώστε, αφενός να μην χάσουμε και αυτούς τους περιορισμένους πόρους που διαθέτουμε σήμερα για να εξυπηρετούμε τους στόχους της συλλογικής μας δράσης, και αφετέρου, να βάλουμε τις βάσεις ώστε όσο το δυνατόν συντομότερα και ασφαλέστερα, να μπορέσουμε να βελτιώσουμε ουσιαστικά – με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο – τόσο τους μισθολογικούς όρους, όσο και το επίπεδο ζωής των Ελλήνων, και ιδιαίτερα εκείνων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση».