ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με πρωτοβουλία του Yφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σύσκεψη με τους φορείς του ποδοσφαίρου, με κύριο θέμα, τη βία στους αγωνιστικούς χώρους.
Την ΕΠΟ εκπροσώπησαν, ο αναπληρωτής πρόεδρος Γιάννης Οικονομίδης και ο εκτελεστικός γραμματέας Παυσανίας Παπανικολάου. Την SUPERLEAGUE εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Γιάννης Μώραλης, ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Αναγνώστου και ο διευθυντής ασφαλείας Μιχάλης Μαχαίρας. Την FOOTBALL LEAGUE, ο πρόεδρος Σπύρος Καλογιάννης και ο αντιπρόεδρος Πέτρος Θεοδωρίδης. Στη σύσκεψη παρέστησαν ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Κώστας Λουρόπουλος και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Χρήστος Παναγόπουλος.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε:
«Έγινε μια ευρεία συζήτηση και ανταλλάξαμε απόψεις με όλους τους φορείς του ποδοσφαίρου. Κύριο θέμα ήταν η βία, που είναι ένας από τους εχθρούς του αθλητισμού μας, με στόχο να τη μειώσουμε, από το βαθμό που παρουσιάστηκε, κατά τη προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Όπως θα σας πει και ο πρόεδρος της SUPERLEAGUE, μέχρι τώρα στην εφετινή σεζόν, οι μετακινήσεις των οπαδών έγιναν δίχως έκτροπα.
Συμφωνήσαμε όλοι, ότι πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά με κεντρική διαχείριση. Επειδή πέντε ομάδες, ο Αστ. Τρίπολης, ο Ολυμπιακός, ο Άρης, ο ΠΑΟΚ και η ΣΚΟΝΤΑ Ξάνθη, έχουν ήδη το ονομαστικό εισιτήριο, τα έξοδα για την ένταξή τους στο κεντρικό σύστημα, θα τα καταβάλλει η Πολιτεία. Όσον αφορά τις κάμερες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί ήδη σε όλα τα γήπεδα, εκτός αυτών του Πανθρακικού και της Καβάλας, θα λειτουργούν στο ενιαίο σύστημα.
Αποφασίσαμε να πολεμήσουμε τη βία κι ένα από τα στοιχεία που την προκαλούν, είναι οι εμπρηστικές δηλώσεις παραγόντων, πριν τη διεξαγωγή των αγώνων. Πρέπει όλοι να είμαστε πιο εγκρατείς, ώστε να πραγματοποιήσουμε το στόχο μας, που είναι, ολόκληρη η οικογένεια να πάει στο γήπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, έχω προτείνει, ένας από τους αγώνες της αγωνιστικής, να διεξάγεται την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, όπως γίνεται σε αρκετές χώρες, ώστε οι οικογένειες να συνδυάζουν την παρουσία τους στο γήπεδο, με την κυριακάτικη έξοδό τους.
Σε όλα αυτά συμφωνήσαμε. Επίσης, από τη στιγμή που αποφασίστηκε, οι ομάδες της SUPERLEAGUE, από την επόμενη αγωνιστική περίοδο να γίνουν 18, θα πρέπει οι ποδοσφαιρικοί φορείς, να συμφωνήσουν, για πόσο συνολικά χρόνο θα ισχύσει αυτή η απόφαση.
Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα πρέπει να τεθούν οι προϋποθέσεις, που θα πρέπει να πληροί κάθε ομάδα, για να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της πρώτης εθνικής κατηγορίας (οικονομική κατάσταση, κατάλληλο γήπεδο, να μην έχει οφειλές σε παίκτες και γενικά να ανταποκρίνεται σε όσα ορίζουν οι κανονισμοί της FIFA και της UEFA). Δηλαδή να έχουμε στην ανώτατη κατηγορία, ομάδες πραγματικά υγιείς».
Ο εκπρόσωπος της ΕΠΟ, Παυσανίας Παπανικολάου, είπε:
«Συμφωνήσαμε σχεδόν σε όλα, με τις προτάσεις του Υφυπουργού, αλλά και τη SUPERLEAGUE. Σε νέα συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί εν ενθέτω χρόνο, θα καταθέσουμε θεσμοθετημένες προτάσεις και είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε αποφάσεις, που θα συμβάλλουν σε καλύτερα αποτελέσματα, στην προσπάθεια καταπολέμησης της βίας. Όπως επεσήμανε και ο Υφυπουργός, ήδη στις πρώτες αγωνιστικές της νέας περιόδου, είχαμε καλύτερα αποτελέσματα.»
Τέλος ο πρόεδρος της SUPERLEAGUE, Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:
«Είναι πολύ θετικό ότι ξεκινήσαμε από το καλοκαίρι μια εποικοδομητική συνεργασία με την Πολιτεία, όπως επίσης σημαντικό είναι, ότι, ο κ. Ιωαννίδης είναι άνθρωπος του αθλητισμού και γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα. Αυτό διευκολύνει πολύ τη συνεργασία μας . Σε νέα συνάντησή μας θα υποβάλλουμε κι εμείς σχετικές με τη βία προτάσεις, που θα στοχεύουν στο να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Επίσης θεωρώ πολύ εποικοδομητική, την πρόταση του Υφυπουργού, να δούμε το ποδόσφαιρό μας σε μια προοπτική τριετίας-τετραετίας, ώστε να έχουμε καλύτερη εξέλιξή του. Οι κάμερες πρέπει να λειτουργήσουν και φαντάζομαι ότι αυτό θα γίνει από την αστυνομία. Επίσης πρέπει να επανεξετάσουμε την λειτουργία των συνδέσμων-λεσχών. Στο θέμα των μετακινήσεων, πράγματι, πάμε πολύ καλά μέχρι σήμερα. Είναι κοινή διαπίστωση, ότι στα παιχνίδια υψηλού κινδύνου, δεν πρέπει να γίνονται μετακινήσεις οπαδών. Δεν είμαστε ακόμη ώριμοι να τις αντιμετωπίσουμε. Όμως, δεν θα πρέπει να φτάνουμε και στο άλλο άκρο, απαγορεύοντας γενικότερα όλες τις μετακινήσεις. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, είναι να βελτιώσουμε το ποδοσφαιρικό προϊόν, ώστε να αυξήσουμε τον κόσμο που πηγαίνει στα γήπεδα και επίσης να βρούμε και άλλες πηγές χρηματοδότησης του. Πιστεύω ότι, εφόσον συνεχιστεί αυτή η καλή συνεργασία που ξεκίνησε από το καλοκαίρι, θα έχουμε για το ποδόσφαιρο, σημαντική πρόοδο.»