ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Νικητιάδης με το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή.
Ο Υφυπουργός τοποθετήθηκε σε πολιτικά θέματα, που έχουν σχέση με τον αθλητισμό και στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας ανέλυσε τα επιχειρησιακά θέματα, κάνοντας έναν απολογισμό των όσων πραγματοποιήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2009 έως και σήμερα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: 1) Για πρώτη φορά γίνεται μια καταγραφή της αθλητικής υποδομής, που έχει η χώρα μας. Ένα έργο, που είναι απαραίτητο προκειμένου να μπορείς να χαράξεις μια στρατηγική και μια πολιτική. Ένα έργο, που δεν υπήρχε διότι προφανώς μέχρι σήμερα δεν είχε χαραχθεί μια στρατηγική και μια πολιτική για τον αθλητισμό, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πατρίδας μας, του κόσμου που πρέπει και θέλουμε να ασχολείται με τον αθλητισμό. Και για το έργο αυτό είναι άξια συγχαρητηρίων η υπηρεσία, οι άνθρωποι που εργάζονται εδώ, οι οποίοι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα το πραγματοποίησαν.
Με τη σύνταξη του χάρτη αθλητικής υποδομής γνωρίζουμε, πόσα στάδια, πόσα γήπεδα μικρά και μεγαλύτερα υπάρχουν, στα οποία αθλείται ο κόσμος, τι διαστάσεις έχουν, την προσβασιμότητά τους, καθώς και τις ανάγκες που υπάρχουν, ποια είναι η υποδομή της κάθε περιοχής, πράγματα που σε άλλες χώρες είναι δεδομένα και τα οποία δυστυχώς για μας, θεωρούνται στοιχειώδη και τα ανακαλύπτουμε για πρώτη φορά. Δηλαδή η κατάσταση ήταν χύμα, και τα αιτήματα υποβάλλονταν, ανάλογα με το πόσο ο καθένας ήθελε να αναδείξει κάποιες δικές του προσωπικές, πολλές φορές, φιλοδοξίες, θεμιτές κατά τα άλλα, που όμως δεν είχαν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του αθλητισμού, που δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό, συνεχιζόντουσαν ανάλογα με τις πολιτικές ή κομματικές ανάγκες. Αυτά τελειώνουν και χαιρετίζουμε πραγματικά την προσπάθεια που καταβλήθηκε από το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, το χρόνο που πέρασε, και λέμε ότι η σημερινή κυβέρνηση, η σημερινή πολιτική ηγεσία, ο κ. Γερουλάνος, ο κ. Χυτήρης, εγώ, ο κ. Μπιτσαξής θα επιδιώξουμε να υπάρχει τάξη στην απόλυτη αταξία που επικρατούσε.
2) Θα κάνω μια δεύτερη αναφορά στις εξαιρετικές επιτυχίες που είχαμε στον έναν χρόνο με την κατάκτηση πολλών μεταλλίων, γεγονός που αποδεικνύει ότι ένας κόσμος που προσπαθεί, που αγωνίζεται, μέσα από αντίξοες συνθήκες, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, τις κοινωνικές εντάσεις, που επηρεάζουν και τον αθλητικό χώρο, είχε πολλαπλές επιτυχίες με κατάκτηση χρυσών μεταλλίων κ.λπ.
3) Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι ενώ είμαστε εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης, που διήλθε η χώρα, έχουμε καταφέρει να μην έχουμε εκκρεμότητες και σε ένα μεγάλο ποσοστό από 70% έως 95%, σε ορισμένες περιπτώσεις, να έχουν καταβληθεί, όσα θα έπρεπε στις Ομοσπονδίες, Και αυτό το θεωρώ εξαιρετική επιτυχία για το χώρο.
4) Για τα ζητήματα βίας στα γήπεδα, ασφαλώς θα έχετε παρακολουθήσει την προσπάθεια, που έχει ξεκινήσει η Πολιτεία, που άρχισε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και στην οποία έχουμε μαζί μας, τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, αλλά και την παραίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος συγκάλεσε ειδική συνάντηση των φορέων του αθλητισμού, στο Προεδρικό Μέγαρο. Αυτό θεωρώ ότι είναι άκρως σημαντικό και σηματοδοτεί ότι πρέπει να προχωρήσουμε προκειμένου να φθάσουμε σε μια εξαγγελία μέτρων, που εκτιμούμε ότι θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της βίας.
Τέλος, θέλω να πω ότι παρότι οι συνθήκες της χώρας μας δεν είναι οι καλύτερες, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια απ’ όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες, από το σύνολο της κυβέρνησης, από τον Πρωθυπουργό, και πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, αφού σε πρώτη φάση καταφέραμε να ελέγξουμε τα δημοσιονομικά της χώρας μας. Στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσει η προσπάθειά μας για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού σε υγιή και γερά θεμέλια. Η χώρα μας θα υλοποιήσει και θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ανεξαρτήτως των όποιων οικονομικών προβλημάτων συναντάμε.
ΠΑΝΟΣ ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Θα αρχίσω με ένα γενικό θέμα. Την πορεία του ελληνικού αθλητισμού το 2010. Παρά τις αντίξοες συνθήκες κερδήθηκε το στοίχημα να κρατηθεί όρθιος ο ελληνικός αθλητισμός. Το εύρος της συμμετοχής των ελληνικών εθνικών ομάδων, καθώς και των συλλόγων στις διεθνείς διοργανώσεις είναι πάρα πολύ μεγάλο. Οι επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού, που στηρίζονται πάνω σε αυτό το εύρος συμμετοχής, γιατί όπως σας έχω πει δεν αποβλέπουμε μόνο στις επιτυχίες, αλλά και στη συμμετοχή, είναι σημαντικότατες.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αρχειοθέτηση των συμμετοχών και των επιτυχιών του ελληνικού αθλητισμού, το οποίο προκαταρτικά θα σας το δώσουμε. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε και την οριστική καταγραφή των επιτυχιών σε όλο το εύρος του ελληνικού αθλητισμού, μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων. Στο σύνολό τους λοιπόν οι ελληνικές εθνικές ομάδες, στις διάφορες διοργανώσεις που συμμετείχαν, κατέκτησαν 106 χρυσά μετάλλια, 109 αργυρά και 120 χάλκινα. Θα δείτε όμως ότι υπάρχουν και πολλά πλασαρίσματα αθλητών στις εξάδες και στις οκτάδες.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι αθλητές της γυμναστικής κατέκτησαν 7 χρυσά, 7 αργυρά και 5 χάλκινα μετάλλια με αποκορύφωμα, την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου του Λευτέρη Κοσμίδη, στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής. Πρέπει να αναφερθούμε και στις επιτυχίες του Βλάση Μάρα, του Βασίλη Τσολακίδη και του Λευτέρη Κοσμίδη στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που διεξήχθη τον Απρίλιο.
Στη συνέχεια, ο κ. Μπιτσαξής αναφέρθηκε στις επιτυχίες της ιστιοπλοΐας ( 4 χρυσά, 6 αργυρά, 1 χάλκινο), της κωπηλασίας (στο Πανευρωπαϊκό χρυσό η Τσιάβου, αργυρό οι Τσίλη-Παπαχρήστου και Γκουντούλας), του υγρού στίβου κάνοντας ιδιαίτερη μνεία (για τις επιτυχίες των ομάδων υδατοσφαίρισης γυναικών, που κατέκτησαν η ομάδα της Βουλιαγμένης το CHAMPIONS CUP και του Εθνικού Πειραιά, το LEN TROPHY, επίσης της εθνικής ομάδας γυναικών, που κατέκτησε τη 2η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ και της εθνικής ομάδας εφήβων, που κατέκτησε το αργυρό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα). Της ποδηλασίας (5 χρυσά, 3 αργυρά, 3 χάλκινα), του ΤΑΕ KWON DO και του Τζούντο (σημαντικές επιτυχίες με τους Ουζουμανίδη και Ηλιάδη, αντίστοιχα).
-Για τις επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών, οι οποίες ως γνωστόν έχουν αξιολογηθεί σε 5 κατηγορίες, είπε: Στην Α κατηγορία έως τέλος Οκτωβρίου 2010 έχει καταβληθεί το 73%, στη Β κατηγορία το 72% κατά μέσον όρο, στην Γ το 98%, στην 4η το 99% και στην Ε κατηγορία, η επιχορήγηση αφορά μόνο στη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους, το 100%.
-Αναφερόμενος στον ερασιτεχνικό σωματειακό αθλητισμό (βόλεϊ, γυμναστικής, ειδικού αθλητισμού, κωπηλασίας, μπάσκετ, στίβου, υγρού στίβου, χειροσφαίρισης, κανόε καγιάκ, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ποδηλασίας, ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου), η επιχορήγηση ανήλθε μέχρι και σήμερα στα 10.666.105 ευρώ.
-Για το θέμα του αντιντόπινγκ είπε ότι, αν και υπήρχαν συσσωρευμένες οφειλές 3 ετών, πριν αναλάβουμε εμείς, το 90% των οφειλομένων, στους δειγματολήπτες, έχει καταβληθεί, ενώ το υπόλοιπο 10% θα καταβληθεί μέχρι και το τέλους του έτους. Αν υπάρχουν εκκρεμότητες από Ομοσπονδίες ή άλλους φορείς θα τακτοποιηθούν, το αργότερο, μέχρι τον Ιανουάριο του 2011.
-Για το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ), που ήταν αδρανές για 6 ολόκληρα χρόνια, τόνισε, ότι επαναλειτούργησε και ήδη έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του, ιατρικές και εργομετρικές σε 431 αθλητές. Σύντομα όπως είπε ο κ. Μπιτσαξής θα ορισθεί ο νέος διευθυντής του, για τον καλύτερο συντονισμό των επιμέρους τμημάτων του.
-Αποκαταστάθηκε η εργασιακή νομιμότητα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, εφαρμόζονται πλέον οι πίνακες του ΑΣΕΠ και βέβαια εκείνοι που είχαν τοποθετηθεί από «το παράθυρο» απομακρύνθηκαν.
Ο κ. Μπιτσαξής ανακοίνωσε δύο πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, που υλοποιήθηκαν με εντολή του Υφυπουργού Γιώργου Νικητιάδη, στις δύο διασκέψεις, Υφυπουργών Αθλητισμού στην Αμβέρσα και στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών, καθώς και του Συμβουλίου Υπουργών στο Μπακού, του Αζερμπαϊτζάν, που είχε ως κύριο θέμα τη συζήτηση για τα λεγόμενα στημένα παιχνίδια. Η Ελλάδα-είπε- πήρε σαφέστατη θέση υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο θέμα αυτό. Ζήτησε, να χαρακτηριστεί, ευρωπαϊκά, το θέμα των στημένων παιχνιδιών, ως εγκληματική δραστηριότητα και να υιοθετηθούν οι κατευθυντήριες αρχές, ώστε να ενσωματωθούν στις εθνικές νομοθεσίες.
Οι προτάσεις αυτές της Ελλάδας, η οποία είχε και την αντιπροεδρία στη σύσκεψη του Αζερμπαϊτζάν, έγιναν αποδεκτές από το σύνολο των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενσωματώθηκαν στο σχετικό σχέδιο απόφασης.
Επίσης, με εντολή του κ. Νικητιάδη, στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έγινε στην Αμβέρσα, πριν λίγες ημέρες, θέσαμε το θέμα του γενετικού ντόπινγκ. Η παρέμβαση αυτή θα τεθεί και στο Συμβούλιο Υπουργών, που θα γίνει σε λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες.
Τέλος, ο κ. Μπιτσαξής ανέφερε τα παρακάτω:
-Μεγάλη είναι η προσέλευση πολιτών στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά, το οποίο άνοιξε τις πύλες του πρόσφατα. Σύντομα θα λειτουργήσουν οι πρώτες Ακαδημίες για τα αθλήματα κωπηλασίας και του κανόε καγιάκ, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο των Άνω Λιοσίων, στεγάζονται ήδη τα μαχητικά αθλήματα και γίνονται σημαντικές αγωνιστικές διοργανώσεις. Σπουδαία δουλειά γίνεται στο Αττικό Άλσος, όπου λειτουργούν Ακαδημίες τένις, τελείως δωρεάν. Καθημερινά αθλούνται εκεί 250 άτομα, στις εγκαταστάσεις που κατασκευάσαμε σε συνεργασία με την Υπερνομαρχία Αθηνών.
-Αρχές Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ημερίδα Αθλητικού Δικαίου, στην οποία θα μετάσχει το σύνολο του νομικού κόσμου, που ασχολείται στο χώρο του αθλητισμού, για να καταθέσουν τις απόψεις τους σε θέματα του αθλητικού δικαίου, οι οποίες εφ’ όσον τελικά εγκριθούν, θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο αθλητικού νόμου, το οποίο είναι στα χέρια του Υπουργού.
-Έχει δοθεί εντολή στη διοίκηση του Αγίου Κοσμά να απομακρυνθούν κάποιοι που έχουν καταλάβει τους ξενώνες των αθλητών.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Σε ερωτήσεις που του τέθηκαν, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Νικητιάδης, είπε:
Για μπάσκετ: Έχουμε σε εξέλιξη μια συζήτηση. Είπα ήδη στους καλαθοσφαιριστές και στην ομοσπονδία (η συνάντηση έγινε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης), αλλά και στους εκπροσώπους της Α1 κατηγορίας, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να αναζητήσουμε μια οριστική επίλυση των θεμάτων, που δε θα αφήνει κενά για το μέλλον. Υπάρχει μια σειρά θεμάτων που δε σχετίζονται μόνο με τη συγκεκριμένη απεργία, αλλά με το σύνολο του αθλήματος.
Στη συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, θεωρώ ότι έγινε αντιληπτό πως η Πολιτεία έχει την πρόθεση και τη βούληση να αναζητήσει και να βρει λύσεις, που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές.
Αύριο θα ακολουθήσει δεύτερη συνάντηση, στην οποία θέλω να είναι όλες οι πλευρές, ώστε να έχουμε μια εικόνα και να δούμε με ποιο τρόπο θα προχωρήσουμε καλύτερα. Τα θέματα που τίθενται σχετίζονται με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το συνταξιοδοτικό. Για το πρώτο μπορεί εύκολα να βρει κανείς λύσεις. Για το δεύτερο, πρέπει να πω ότι εκκρεμεί πολλά χρόνια. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε καλό δρόμο, όπως τουλάχιστον εγώ αντιλήφθηκα. Μπορούμε να βρούμε λύσεις, απλώς θέλει λίγο υπομονή. Δεν είναι δυνατόν πράγματα που δε λύθηκαν δέκα χρόνια, να τακτοποιηθούν μέσα σε έξι μήνες και μάλιστα εν μέσω μιας κατάστασης της χώρας μας, που δεν είναι η καλύτερη.
Για ύποπτα παιχνίδια: Για το θέμα αυτό δεσμεύομαι να το παρακολουθήσω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παρέμβω οπουδήποτε. Επαναλαμβάνω ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Όμως θα επιδιώξω να παρακολουθήσω σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση και αν υπάρχει κάτι να ανακοινώσω, θα το κάνω άμεσα. Εγώ ή μαζί με τον κ. Μπιτσαξή. Αντιλαμβάνομαι απολύτως την αγωνία σας, να γνωρίζετε τι γίνεται με αυτήν την υπόθεση. Όμως να μη λέμε, κάποιες φορές, ότι μόνο σε εμάς συμβαίνουν. Παρακολουθήσατε πρόσφατα τι έγινε με τις αποκαλύψεις, που έκανε ο πρόεδρος της FIFA σχετικά με τον τρόπο που μπορεί κανείς να παρεμβαίνει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα γίνει στη μία ή στην άλλη χώρα και με ποιο τρόπο μπορούν να δωροδοκηθούν οι αρμόδιοι να αποφασίσουν. Βέβαια εγώ δε λέω ότι επειδή κάποια πράγματα συμβαίνουν στο εξωτερικό, σημαίνει ότι εμείς δικαιολογούμαστε. Πρέπει να καθαρίσουμε το χώρο. Η κρίση και στο χώρο του αθλητισμού να είστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσει για μας ευκαιρία να κάνουμε ορισμένα πράγματα. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ομογενοποιήσουμε τη λειτουργία των Ομοσπονδιών, να υπάρχουν κανόνες με τις οποίες λειτουργούν, ενιαία λογιστικά, ενδεχομένως και συστήματα τέτοια, που να μην επιτρέπουν την οποιαδήποτε αμφισβήτηση για να μην πω, την οποιαδήποτε παράβαση ή προσωπική λειτουργία μέσα στις Ομοσπονδίες.
Για Ολυμπιακό Στάδιο: Το Ολυμπιακό Στάδιο, έγινε για συγκεκριμένους σκοπούς, δεν μπορεί λοιπόν να μετατραπεί σε γήπεδο ποδοσφαίρου, αλλά και δεν υπάρχει καμιά τέτοια πρόταση επισήμως, από οπουδήποτε. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το Ολυμπιακό Στάδιο έχει πολλαπλές χρήσεις είναι ένα γήπεδο, ένα στάδιο ταυτισμένο με ό,τι σημαντικότερο έχει συντελεστεί στο χώρο του αθλητισμού. Δεν θεωρώ λοιπόν σκόπιμο να ξεχαστεί η ιστορία του και να γίνει ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο μιας ομάδας και μόνο, όσο μεγάλη και αν είναι αυτή. Πάντως επαναλαμβάνω ότι δεν υπήρξε καμία πρόταση προς την Πολιτεία.
Για αθλητικό τουρισμό: Ο αθλητισμός τουρισμός έχει πολλές πτυχές. Η μια γνωστή, είναι να έρχονται ομάδες του εξωτερικού μεγάλες ή μικρότερες σ’ ένα κλίμα πολύ φιλικότερο, πολύ πιο γλυκό, που επιτρέπει να προπονηθούν οι παίκτες τους και γενικά να προετοιμαστούν. Γι’ αυτό το Υπουργείο επιδιώκει να δημιουργήσει τις απαραίτητες νομοθετικές προϋποθέσεις. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και στη Βόρειο Ελλάδα, γιατί έχουμε τέτοιο κλίμα σε περιόδους που τα γήπεδα της Βόρειας Ευρώπης είναι παγωμένα. Η δεύτερη πτυχή, εξίσου σημαντική, είναι η επιδίωξη της συμμετοχής σε διεθνή τουρνουά. Πριν από λίγο είχαμε συνάντηση με την ομοσπονδία του Κρίκετ, οι άνθρωποί της έχουν κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια να αναπτύξουν το άθλημα. Όπως γνωρίζετε ειδικά στην Κέρκυρα έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Αγγλία, Ν. Αφρική, Αυστραλία, Ινδία και το Πακιστάν. Από πλευράς τουριστικής μας ενδιαφέρει, ας πούμε, η Ινδία. Υπάρχουν πολλοί τουρίστες, κάτοικοι της Ινδίας, που πηγαίνουν σε άλλες χώρες, Θα ήταν ένα πρώτο καλό βήμα να συνδεθούμε με κάποια διεθνή πρωταθλήματα και σε αυτήν την κατεύθυνση δεσμευτήκαμε να βοηθήσουμε την ομοσπονδία του Κρίκετ, αλλά και άλλα αθλήματα. Επίσης, εξαιρετικός πόλος είναι τα τοπικά πρωταθλήματα στα νησιά.
Σε ερωτήσεις που του τέθηκαν, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής είπε:
Για το θέμα του αθλητικού τουρισμού: Σας αναφέρω παραδείγματα διοργανώσεων που έχουμε αυτή την περίοδο. Ευρωπαϊκό Κύπελλο ξιφασκίας εφήβων που θα γίνει στη Φλώρινα, 30-31 Οκτωβρίου. Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Beach Βόλεϊ στην Κω. 20οι Βαλκανικοί Αγώνες βετεράνων στη Λάρισα, εκδηλώσεις «Πρέσπες 2010», 18ο Διεθνές τουρνουά γυμναστικής στην Καλαμάτα, Αγώνες Βουνού-Παρθένου δάσους, Ανώμαλος Δρόμος στο Παρανέστι της Δράμας. Aegean Regatta που έγινε στη Μυτιλήνη, Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου Εφήβων στο Σχηματάρι κ.ά.
Για τα κίνητρα: Καταρχήν κίνητρα εξακολουθούν να υπάρχουν και μοριοδοτήσεων και οικονομικών απολαβών των αθλητών, όχι μεγάλες, για διάφορες επιτυχίες τους. Επίσης, πλέον το καθεστώς της χρηματοδότησης των Ομοσπονδιών και των σωματείων έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό ομαλοποιηθεί. Είπα ότι τα κίνητρα που υπήρχαν ήταν υπέρμετρα, κάποια περίοδο, τα οποία με μεγάλη γαλαντομία έδωσε η ελληνική κοινωνία. Δεν λέω η ελληνική Πολιτεία. Δυστυχώς απαξιώθηκαν από μεγάλη μερίδα αθλητών, οι οποίοι δεν έκαναν σωστή χρήση των κινήτρων αυτών. Υπήρχαν αργομισθίες στο δημόσιο τομέα, κάποιοι έπαιρναν το μισθό στο σπίτι τους. Κάτι που στη σημερινή δύσκολη συγκυρία ο Έλληνας δεν το έκανε εύκολα αποδεκτό, αλλά ούτε και από εμάς ήταν αποδεκτό. Είμαστε Έλληνες το αίμα μας βράζει και εύκολα πηγαίνουμε από το άσπρο στο μαύρο και από το μαύρο στο άσπρο,. Εμείς έχουμε στο πρόγραμμά μας, να ανοίξουμε έναν εθνικό διάλογο μέσα στο 2011, για το θέμα των κινήτρων των αθλητών. Ήδη έχω κάνει σχετική προεργασία και συνεννόηση με τον Πρόεδρο της ΕΟΕ κ. Καπράλο, ο οποίος μας έχει υποβάλει αξιόλογες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Για μετακινήσεις οπαδών: Η απαγόρευση των μετακινήσεων οπαδών, έγινε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Όπως είχα αναγγείλει στο τέλος της προηγούμενης περιόδου γίνεται κατά περίπτωση και όταν απειλείται η δημόσια τάξη. Δεν πρόκειται λοιπόν για ποινή, αλλά προληπτικό μέτρο και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό.
Τέλος, σε ερώτηση αν πρόκειται να καταργηθεί η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, ο κ. Μπιτσαξής απάντησε: Έχω υποβάλλει τις προτάσεις μου προς τον Yφυπουργό και αυτός θα τις αξιολογήσει.
Δείτε τις ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
(Ιανουάριος 2010 έως σήμερα)