ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 10 Μαρτίου 2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μνημόνια συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας και των α) Πανελληνίων Συνδέσμων Αθλητών (Ποδοσφαίρου, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Πόλο, Χάντμπολ), β) Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, γ) Ενώσεως Συμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και του «Ζήσε Αθλητικά», για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων, υπέγραψαν σήμερα στο Υφυπουργείο Αθλητισμού ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και Πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ, Γιώργος Μαυρωτάς παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη με τους:
* Γιώργο Γεωργίου, β΄ αντιπρόεδρο του ΠΣΑΠΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών/Ποδοσφαιριστριών)
* Ανδρέα Γλυνιαδάκη, πρόεδρο του ΠΣΑΚ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών) και του «Ζήσε Αθλητικά»
* Παναγιώτη Πελεκούδα, πρόεδρο του ΠΑΣΑΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Πετοσφαιριστών)
* Μάριο Καπότση, πρόεδρο του ΣΕΑΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Αθλητών Υδατοσφαίρισης)
* Ανδρέα Αραπακόπουλο, πρόεδρο του ΠΣΑΧ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητών Χειροσφαίρισης)
* Βούλα Ζυγούρη, γενική γραμματέας ΣΕΟ (Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών)
* Ειρήνη Αϊνδιλή, α΄ αντιπρόεδρο της ΕΣΟΑ (Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες)
Σκοπός του μνημονίου συνεργασίας είναι η ανάπτυξη κοινών δράσεων για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων και η συμβολή των αθλητών σε αυτό, είναι καθοριστική. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Ο ρόλος σας είναι κομβικός, διότι εσείς μπορείτε να μιλήσετε στη γλώσσα που μπορεί να σας καταλάβουν». Τη σημασία του ρόλου του αθλητή σε αυτή την προσπάθεια ανέδειξε και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και Πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ, ο οποίος τόνισε: «Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση είναι η αφετηρία κάθε προσπάθειας αντιμετώπισης της χειραγώγησης και οι αθλητές είναι βασικοί μας «συμπαίκτες» σε αυτόν τον αγώνα».
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη: «Έχουμε δημιουργήσει δομές και μηχανισμούς που λειτουργούν, όπως η ΕΠΑΘΛΑ και οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά εάν έχουμε εσάς στο πλευρό μας. Ως πρώην αθλητές με θεσμικό ρόλο η συμβολή σας στο κοινό πλαίσιο δράσης για την αντιμετώπιση, μιας από τις πιο σημαντικές πληγές του αθλητισμού, όπως είναι οι χειραγωγημένοι αγώνες, είναι σημαντική. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των αθλητών και ιδιαίτερα των νεότερων, ο ρόλος σας είναι κομβικός, διότι εσείς μπορείτε να μιλήσετε στη γλώσσα που μπορεί να σας καταλάβουν καλύτερα από τον καθένα».
Ο γγΑ και Πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ Γιώργος Μαυρωτάς, τόνισε: «Ξεκινούμε από τους αθλητές την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας και συναντίληψης γιατί θεωρούμε ότι η ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους είναι η αφετηρία κάθε προσπάθειας αντιμετώπισης της χειραγώγησης και οι αθλητές είναι βασικοί μας «συμπαίκτες» σε αυτόν τον αγώνα. Το επόμενο διάστημα οι σύνδεσμοι αθλητών θα δραστηριοποιηθούν σε δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης με βάση το υλικό και τα εργαλεία που έχει διαθέσει η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. γιατί πιστεύουμε ότι ο ενημερωμένος αθλητής είναι και ο λιγότερο ευάλωτος. Θα ακολουθήσουν μνημόνια συνεργασίας και με τους άλλους φορείς του αθλητικού κινήματος προπονητές, διαιτητές και ομοσπονδίες. Η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. με σταθερά και συστηματικά βήματα προχωράει, αποτελώντας παράδειγμα και σε διεθνές επίπεδο».
Οι εκπρόσωποι των συνδέσμων αθλητών από την πλευρά τους δήλωσαν ότι θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια που γίνεται από το Υφυπουργείο Αθλητισμού μέσω της πλατφόρμας της ΕΠΑΘΛΑ για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αγώνων. Όλοι στάθηκαν στη σημασία της ενημέρωσης που αποτελεί βασικό παράγοντα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η Βούλα Ζυγούρη από τον ΣΕΟ, επισήμανε την ανάγκη οριοθέτησης της αλλοίωσης αποτελέσματος. «Η αλήθεια είναι ότι ο τομέας αλλοίωσης του αθλητικού αποτελέσματος δεν είχε θιχτεί έως και τώρα και μιλώντας από την πλευρά του αθλητή του ατομικού αγωνίσματος είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος τι ακριβώς θεωρείται αλλοίωση αποτελέσματος, διότι δεν συμβαίνει μόνο στα ομαδικά αθλήματα».
Η Ειρήνη Αϊδινλή από τον ΕΣΟΑ, τόνισε: «Σαν Ένωση στηρίζουμε πολύ την προσπάθεια που γίνεται και μέσω της πλατφόρμας της Ε.Π.ΑΘΛ.Α και θέλουμε να βοηθήσουμε στην ενημέρωση των αθλητών μας διότι χρειαζόμαστε έναν ακέραιο και υγιή αθλητισμό».
Ο Γιώργος Γεωργίου από τον ΠΣΑΠΠ, υπογράμμισε: «Ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις μας για το καλό του αθλητισμού. Νομίζω ότι η πρόληψη και η ενημέρωση του κάθε συνδέσμου προς τον αθλητή του θα είναι πολύ σημαντικό. Ο ΠΣΑΠΠ θα είναι αρωγός σε αυτό».
Ο Παναγιώτης Πελεκούδας από τον ΠΑΣΑΠ, δήλωσε: «Η πρωτοβουλία αυτή είναι πάρα πολύ σπουδαία. Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και καλό είναι που ξεκινάει από μας για να ενημερώσουμε όλα τα παιδιά που ασχολούνται από πολύ μικρή ηλικία ούτως ώστε να περάσει στο DNA τους για να έρθουνε τα αποτελέσματα στο μέλλον».
Ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης από τον ΠΣΑΚ και το «Ζήσε Αθλητικά», είπε: «Είναι σημαντικό κάποιος να γνωρίζει πως μπορεί να καταγγείλει ένα περιστατικό, να γνωρίζει και τις επιπτώσεις όταν καταγγελθεί ο ίδιος από κάποιον, οπότε όλα αυτά μαζί μπορούν να συνθέσουν το παζλ και να απομακρύνουμε τη χειραγώγηση από το το άθλημά μας»
Ο Ανδρέας Αραπακόπουλος από τον ΠΣΑΧ, δήλωσε: «Εμείς στηρίζουμε την Ε.Π.ΑΘΛ.Α και μέσω αυτού του μνημονίου θέλουμε θεσμικά ενιαία με όλα τα αθλήματα και με την ΓΓΑ, να προασπίσουμε τους αγώνες, να σταματήσει αυτή η μάστιγα του αθλητισμού. Οι αθλητές και οι αθλήτριες μέσω αυτής της πλατφόρμας μπορούν να αποκτήσουν φωνή αυτόβουλα, χωρίς να φοβούνται να δηλώσουν κάτι ενώ γνωρίζουν. Ουσιαστικά αποκτούν φωνή μέσω αυτής της πλατφόρμας».
Στη σημασία της ενημέρωσης στάθηκε και ο Μάριος Καπότσης από τον ΣΕΑΥ. «Θα σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια που γίνεται από την ΕΠΑΘΛΑ ώστε να βοηθήσουμε να έχουμε έναν καθαρό αθλητισμό ξεκινώντας από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αθλητών και αθλητριών».
Κύριοι άξονες του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ άλλων είναι η υποστήριξη και προώθηση από τον Σύνδεσμο κάθε είδους προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, τα οποία εκπονεί και εφαρμόζει η Ε.Π.ΑΘΛ.Α., η ενθάρρυνση των αθλητών του αθλήματος που εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος να αναφέρουν περιστατικά χειραγώγησης στον χώρο του αθλήματός τους μέσω των Μηχανισμών Υποβολής Αναφορών καθώς και η συμμετοχή του Συνδέσμου σε μελέτες σχετικά με θέματα χειραγώγησης αθλητικών αγώνων. Στη συνάντηση παρέστη και ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μέλος της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. κ. Βασίλης Παπακώστας καθώς και ο συντονιστής της ομάδας εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης κ. Αθανάσιος Στρίγκας.