ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 9 Ιουνίου 2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το επόμενο, 3ο βήμα της αθλητικής μεταρρύθμισης, έπειτα από τους νόμους 4639/2019 και 4726/2020, εισάγεται αύριο Πέμπτη, 10 Ιουνίου, στη Βουλή.
Στις 15:00, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, θα συζητηθεί επί της αρχής το σχέδιο νόμου του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA για το ποδόσφαιρο και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, λειτουργική ενίσχυση Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ, αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου προπονητών αθλημάτων και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας».
Η αθλητική μεταρρύθμιση που υλοποιείται, έχει ήδη επιφέρει την ανανέωση, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στο αθλητικό οικοδόμημα της χώρας. Η αθλητική οικογένεια στο σύνολό της και ιδιαίτερα ο πυρήνας, τα ερασιτεχνικά σωματεία και οι αθλητές απέκτησαν τη φωνή και το ρόλο που τους αρμόζει.
Στηρίζεται έμπρακτα και διαρκώς ο ερασιτεχνικός αθλητισμός για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας, επικρατεί πλέον η νομιμότητα και η τάξη και εξελίσσεται η ανάπτυξη με τη δημιουργία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων και του Μητρώου Αθλητικών Υποδομών, με τη διαρκή προσπάθεια για την καταπολέμηση των χειραγωγημένων αγώνων, για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ, για την υιοθέτηση και εφαρμογή της χρηστής διακυβέρνησης στον αθλητισμό, αλλά και για τη συντήρηση και αξιοποίηση των αθλητικών υποδομών της χώρας.
Το σχέδιο νόμου που θα συζητείται από αύριο στη Βουλή στοχεύει στην επίλυση χρόνιων δυσλειτουργιών και δυσαρμονιών στα τρία μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν τον αθλητισμό:
* τη βία,
* το ντόπινγκ
* τους χειραγωγημένους αγώνες.
Με τις διατάξεις του επιδιώκεται η άμεση βελτίωση των συνθηκών, ιδίως γύρω από το ποδόσφαιρο, με τη νομοθετική εφαρμογή όσων απαιτούνται από την Ολιστική Μελέτη των FIFA/UEFA, ενισχύεται η διαφάνεια, όσον αφορά στις Λέσχες Φιλάθλων , αυστηροποιείται η αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών και θωρακίζεται η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.), αλλά και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.).
Επιπλέον, επιτυγχάνεται η ουσιαστική και παραγωγική λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν.), εκσυγχρονίζεται και επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των προπονητών αθλημάτων και σπάει το καθεστώς «ομηρίας» των ερασιτεχνών αθλητών με την απελευθέρωση των μεταγραφών στα 19 τους χρόνια.
Τα κυριότερα σημεία του σχεδίου νόμου:
Α. Λέσχες Φιλάθλων, «Ιδιώνυμο», οργανωμένες μετακινήσεις φιλάθλων
* Εξορθολογίζεται και γίνεται διακριτή η αντικειμενική ευθύνη των ομάδων για τη δράση των φιλάθλων τους, διευκολύνοντας έτσι την αναγνώριση από μεριάς τους των Λεσχών Φιλάθλων και τη λειτουργία τους με κανόνες.
* Επανέρχεται η απαγόρευση της αναστολής και της μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών, για ποινικά αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις.
* Τίθεται νέο πλαίσιο διενέργειας οργανωμένων μετακινήσεων φιλάθλων, με αυστηρό πλέγμα κυρώσεων σε περιπτώσεις τέλεσης επεισοδίων.
Β. Αναδιάρθρωση – Συγχώνευση Επαγγελματικών Κατηγοριών Ποδοσφαίρου
* Συγχωνεύονται οι Super League 2 και Football League σε μία επαγγελματική κατηγορία ποδοσφαίρου ώστε το πρωτάθλημα να αναπτυχθεί και να γίνει βιώσιμο, πιο ποιοτικό και ανταγωνιστικό, με αυστηρά κριτήρια όπως:
> δραστική αύξηση του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου
> δραστική αύξηση του κατώτατου ορίου εγγυητικής επιστολής
> υποχρεωτική συμμετοχή Ελλήνων ποδοσφαιριστών,
> τριετή κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
* Επιπλέον, με τροπολογία που θα εισαχθεί κατά τη συζήτηση του σ/ν, θα θεσμοθετηθούν και οι Β’ ομάδες των ΠΑΕ της Super League 1.
Γ. Ρύθμιση θεμάτων προπονητών: Εθνική Σχολή Προπονητών ΓΓΑ, άδειες και επαγγελματικά δικαιώματα
* Δημιουργείται σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για το επάγγελμα του προπονητή, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, θέμα που χρονίζει επί δεκαετίες και ουδείς άγγιζε.
* Ιδρύεται Εθνική Σχολή Προπονητών.
* Δημιουργείται Μητρώο Προπονητών, συμβάλλοντας στην διαφάνεια και την επαγγελματική πιστοποίηση.
* Κατοχυρώνονται οι απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ με κύρια ειδικότητα το ποδόσφαιρο.
* Εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση των προπονητών στα Δ.Σ. των αθλητικών ομοσπονδιών
Δ. Ασφάλιση ερασιτεχνών αθλητών
* Για πρώτη φορά οι ερασιτέχνες αθλητές ομαδικών αθλημάτων εθνικών κατηγοριών, που ως τώρα ήταν ανασφάλιστοι, αποκτούν ασφαλιστική κάλυψη για την περίπτωση ατυχήματος.
E. Απελευθέρωση μεταγραφών ερασιτεχνών αθλητών στα 19 έτη
* Εκλογικεύεται και περιορίζεται το θεσμικό πλαίσιο που κρατούσε ομήρους τους αθλητές αρκετά χρόνια έπειτα από την ενηλικίωσή τους και δεν μπορούσαν να μετεγγραφούν χωρίς την συναίνεση του σωματείου τους.
ΣΤ. Ψηφιακή πλατφόρμα καταγραφής αθλητικών εγκαταστάσεων ΠΕΛΟΠΑΣ
* Κατοχυρώνεται η πλατφόρμα «ΠΕΛΟΠΑΣ», σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και η υποχρέωση εγγραφής και καταχώρισης όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων των ΟΤΑ σε αυτή.
* Επιτυγχάνεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και στην προτεραιοποίηση των κατά τόπους αναγκών για αθλητικές υποδομές.
* Παρατείνεται έως 31-8-2021 η προθεσμία εγγραφής των αθλητικών σωματείων στο Μητρώο, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων των ΕΑΚ και των ΟΤΑ για την προσεχή αγωνιστική σεζόν.
Ζ. Νέος τρόπος αντιμετώπισης ύποπτων για χειραγώγηση αγώνων μέσω της Ε.Π.ΑΘΛ.Α.
* Η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. και όχι πλέον η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα επιλαμβάνεται των αναφορών για ύποπτους αγώνες που προέρχονται από την Ε.Π.Ο., από την Ε.Ο.Ε., από την Ε.Π.Ε. και τις λοιπές αθλητικές ομοσπονδίες.
Η. Νέο θεσμικό πλαίσιο Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού
* Ενισχύεται με εγγυήσεις περαιτέρω λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας η Ε.Ε.Α.
* Για τη σύνθεσή της απαιτείται η γνώμη της Βουλής.
* Ενδυναμώνονται οι ελεγκτικές της αρμοδιότητες και αυξάνονται οι ανθρώπινοι και υλικοί πόροι της.
Θ. Κίνητρα για την αναβάθμιση δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων από τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες
* Δίδεται η δυνατότητα σε Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες να χρηματοδοτούν παρεμβάσεις σε αθλητικές εγκαταστάσεις του Δημοσίου και να τις συμψηφίζουν με τα μισθώματα χρήσης τους.
Η. Λειτουργική ενίσχυση του ΕΟΚΑΝ
* Εξασφαλίζεται αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ.
* Καθορίζονται επακριβώς τα απαιτούμενα προσόντα των υποψηφίων για τις θέσεις ευθύνης του Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ.
Θ. Έλεγχος αθλητικών φορέων από την ΓΓΑ
* Δημιουργούνται κλιμάκια ελέγχου από τη ΓΓΑ και θεσπίζεται ο επιτόπιος έλεγχος των αθλητικών φορέων για να θωρακιστεί περαιτέρω ο αθλητισμός με την αποφυγή φαινομένων υποβολής ψευδών στοιχείων και μη τήρησης της νομιμότητας
Ι. Διοργάνωση στην Ελλάδα των «3ων Παγκόσμιων Αγώνων Εργασιακού Αθλητισμού 2021»
* Καλύπτεται το πλαίσιο ενιαίας διοργάνωσης όλων των σχετικών αθλημάτων και δραστηριοτήτων για τους «3ους Παγκόσμιους Αγώνες Εργασιακού Αθλητισμού 2021», που θα διοργανωθούν το φθινόπωρο στην Αθήνα και θα συμβάλουν σημαντικά στη διεθνή προβολή της χώρας μας.
Τα κυριότερα σημεία του σχεδίου νόμου μπορείτε να τα βρείτε εδώ