ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός στην σημερινή ομιλία του στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015 διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για την χώρα και την κοινωνία χρονική στιγμή. Κι αυτό, θέλω να πιστεύω ότι το αναγνωρίζουν και το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους οι συνάδελφοι από όλες τις δημοκρατικές παρατάξεις του Κοινοβουλίου.
Ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας διαφορές, ανεξάρτητα από την πολιτική μας τοποθέτηση, ανεξάρτητα από το πώς βλέπει ο καθένας μας την επιθυμητή πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας μας στην μετά την κρίση εποχή, θέλω να πιστεύω ότι όλοι βλέπουν και συνυπολογίζουν το κατεπείγον της χρονικής στιγμής στην οποία βρισκόμαστε.
Θα κάνω κι ένα βήμα παραπάνω: Ανεξάρτητα από όσα ακουστούν αυτές τις μέρες στο Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής κριτικής και της ανάγκης για την επικοινωνιακή της διαχείριση, θέλω να πιστεύω ότι όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας θα σταθούν στο ύψος της περίστασης, προκειμένου να διασφαλίσουμε το πλατύσκαλο, το έδαφος κάτω από τα πόδια μας που θα επιτρέψει και στους μεν και στους δε να μπορούμε και την επαύριο να σχεδιάζουμε – από την σκοπιά του βεβαίως ο καθένας – μια καλύτερη επόμενη μέρα για την Ελλάδα.
Χρειάζεται λοιπόν κατεπειγόντως από όλους σύνεση, ψυχραιμία και υπευθυνότητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Όπως επεσήμανα και στην πρόσφατη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, παρά τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, τόσο στον πολιτισμό, όσο και στον αθλητισμό επιτελείται σημαντικό έργο.
Θυμίζω ενδεικτικά στον πολιτισμό τα έργα ανασκαφής, συντήρησης και ανάδειξης πολιτιστικών χώρων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τα έργα στα μουσεία, και το Πρόγραμμα για τα Ανοιχτά Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους που πολλαπλασίασε την επισκεψιμότητα και τα έσοδα.
Στον αθλητισμό, θέλω πρώτα απ’ όλα να υπογραμμίσω τον αγώνα που καθημερινά δίνουν, συχνά μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, οι αθλητές και οι αθλήτριές μας.
Αυτοί οι μαχητές της ζωής, που συχνά αναγκάζονται μέχρι και να πληρώσουν από την τσέπη τους τη συμμετοχή τους σε αγώνες, κρατάνε ψηλά τον ελληνικό αθλητισμό, με διακρίσεις και μεγάλες επιτυχίες.
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα ασχολούνται με το αγαπημένο τους άθλημα, με την στήριξη των γονέων τους που συχνά στερούνται πολλά για να τους προσφέρουν την χαρά της άθλησης.
Θέλω ακόμα να τονίσω την μεγάλη δυναμική που είχε φέτος το Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, που για μια ακόμη φορά έσπασε όλα τα ρεκόρ συμμετοχής, και έφερε σημαντικά έσοδα στην οικονομία μας, αλλά και τις τεράστιες προοπτικές που υπάρχουν για την αξιοποίηση ήδη υφιστάμενων διοργανώσεων και την δημιουργία νέων με διεθνή ακτινοβολία.
Όλα αυτά – η υγεία, η συμμετοχή, η άμιλλα – είναι ο αθλητισμός που θέλουμε, ο αθλητισμός που οφείλουμε να στηρίζουμε με κάθε τρόπο.
Και θέλω να υπογραμμίσω εδώ ξανά, την καθοριστική συμβολή του ίδιου του Πρωθυπουργού για την διασφάλιση επιπλέον 11 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να φτάσει εντέλει το ποσό της συνολικής φετινής χρηματοδότησης στα περσινά επίπεδα.
Θυμίζω ακόμα τις επιχορηγήσεις στις Ομοσπονδίες, που δόθηκαν χωρίς καθυστέρηση, αλλά και για πρώτη φορά μετά από χρόνια και τις απευθείας επιχορηγήσεις της ΓΓΑ σε αθλητικά σωματεία, στα κύτταρα του αθλητισμού μας.
Θυμίζω τις καταβολές των πριμ σε διακριθέντες αθλητές, μεταξύ των οποίων και αθλητές με αναπηρία, και τους προπονητές τους, για τις οποίες είχα δεσμευθεί ρητά. Χθες μάλιστα εκδόθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δύο σχετικές ΚΥΑ που συνυπέγραψα με τον κ. Σταϊκούρα για επιβραβεύσεις συνολικού ύψους άνω των 5.800.000 ευρώ.
Θυμίζω την διασφάλιση 8 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής για έργα συντήρησης των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα
καθώς και 600 χιλιάδων ευρώ από την έκτακτη χρηματοδότηση του 2014 για τις άμεσες ανάγκες επισκευής και συντήρησης του εμβληματικού ΟΑΚΑ. Ακόμη έχουν δοθεί χρήματα και στο ΣΕΦ, και στο κολυμβητήριο του Ζαππείου, αλλά και 1 εκατομμύριο ευρώ για εργασίες στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα.
Θυμίζω ακόμη την αξιοποίηση του αναπτυξιακού εργαλείου των ΣΔΙΤ για την κατασκευή κολυμβητηρίων και γυμναστηρίων -έργα για τα οποία έχει ολοκληρωθεί ήδη η πρώτη φάση της δημοπράτησης και η δεύτερη ξεκινά τον Ιανουάριο – την ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών υποδομών, αλλά και την εγκατάσταση και λειτουργία των απολύτως αναγκαίων για την αντιμετώπιση της βίας συστημάτων ηλεκτρονικής εποπτείας των γηπέδων και έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Και παράλληλα μ’ αυτές τις καθαρά οικονομικού χαρακτήρα δράσεις προχωράμε στο συνολικό νοικοκύρεμα του ελληνικού αθλητισμού.
Αυτό το νόημα έχουν και οι διαχειριστικοί έλεγχοι που γίνονται με εντολή μου σε ΕΑΚ, Ομοσπονδίες και κάθε άλλο φορέα που εποπτεύει το Υπουργείο. Έλεγχοι που είχαν να γίνουν πάρα πολλά χρόνια και διαρκώς βγάζουν στοιχεία κακοδιαχείρισης.
Αυτό το νόημα έχουν οι, ενδεχομένως για κάποιους δυσάρεστες, αποφάσεις ανάκλησης της αναγνώρισης Ομοσπονδιών που δεν πληρούν τις κατά νόμο προϋποθέσεις, αλλά και της εγγραφής στους ειδικούς πίνακες διακρίσεων της ΓΓΑ αθλητών που συμμετείχαν σε πρωταθλήματα που έγιναν με σοβαρές παρατυπίες.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, αυτό που συνέβη με το χόκεϊ στην Αργολίδα, την περιφέρεια μάλιστα όπου εκλέγομαι. Το μήνυμα είναι ένα: Η νομιμότητα είναι απολύτως αδιαπραγμάτευτη.
Στην ίδια κατεύθυνση, της ουσιαστικής ενίσχυσης του αθλητισμού, είναι και η ίδρυση και λειτουργία των Σχολών Προπονητών, ένα πάγιο και μόνιμο αίτημα του αθλητικού κόσμου της χώρας, αλλά και η οριστική τακτοποίηση του προβλήματος των αυθαίρετων αθλητικών εγκαταστάσεων και της αδειοδότησής τους.
Και βεβαίως, στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο νέος αθλητικός νόμος, που μετά από μια ενδελεχή και μακρά επεξεργασία βρίσκεται πλέον στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης. Πρόκειται για έναν νόμο που στοχεύει στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, την διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας, την ανάπτυξη του κοινωνικού αγαθού του αθλητισμού και την κατοχύρωση του για όλους τους Έλληνες.
Ήδη έχουν κατατεθεί αρκετές εποικοδομητικές προτάσεις για την βελτίωση επιμέρους προβλέψεων. Τόσο σ’ αυτή την φάση, όσο και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, μέσα από την επεξεργασία ο νόμος θα αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο την εκφρασμένη βούληση της τεράστιας πλειονότητας των Ελλήνων – για έναν αθλητισμό υγιή, εύρωστο και ανοιχτό για όλους.
Ένα πράγμα όμως είναι αδιαπραγμάτευτο: Καμία έκπτωση δεν μπορεί να γίνει στην ενίσχυση της διαφάνειας, της νομιμότητας, της λογοδοσίας. Καμία έκπτωση δεν νοείται στην αντιμετώπιση των παθογενειών, τις οποίες όλοι βλέπουμε στον ελληνικό αθλητισμό.
Δεν είναι δυνατόν κάποιοι από τη μία να ζητούν από την πολιτεία να παρέμβει, και από την άλλη, όταν η πολιτεία παρεμβαίνει, να κρύβονται πίσω από προφάσεις. Οι πολίτες τους κρίνουν, όπως κρίνουν όλους μας.
Γιατί αν κάτι είναι σήμερα απολύτως ξεκάθαρο, αυτό είναι πως οι Έλληνες, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν, απαιτούν από την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο να μη κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις ανάγκες και τα προβλήματα του αθλητισμού μας, και να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα. Το μήνυμα των πολιτών είναι σαφές».