ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη συνοδευόμενος από την Γενική Γραμματέα Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου, επισκέφθηκε σήμερα αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής και συγκεκριμένα:
– Στη Σταυρούπολη, το υπό ανακατασκευή κλειστό γυμναστήριο, το Σπίτι της Άρσης Βαρών και το Γήπεδο ποδοσφαίρου στο ΕΑΚ.
– Στους Αμπελοκήπους, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, το ΕΑΚ «Αλέξανδρος», το ανοιχτό γήπεδο Στίβου και το κλειστό γήπεδο «Τασούλα Κελεσίδου».
– Στον Εύοσμο, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Κορδελιού-Ευόσμου Στάθη Λαφαζανίδη, τον χώρο κατασκευής κολυμβητηρίου, γηπέδου ποδοσφαίρου και στίβου, έργα που έχουν διακοπεί, και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.
– Στην Ευκαρπία, το Γήπεδο του Μακεδονικού.
– Στην Νεάπολη, τις εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου και του κλειστού γυμναστηρίου.
Επισημαίνεται ότι χθες ο κ. Ανδριανός είχε επισκεφθεί, συνοδεύομενος από τη ΓΓ Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου και τον τέως Υφυπουργό Αθλητισμού, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννη Ιωαννίδη, το Εθνικό Γυμναστήριο της Μίκρας, το Εθνικό και Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο και το Καυτανζόγλειο Στάδιο, και ενημερώθηκε από το Δ.Σ. των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ο κ. Ανδριανός μίλησε σχετικά στο ραδιόφωνο «Αθλητικό Metropolis» αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Επισκέφθηκα αθλητικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης, καθώς και το Ολυμπιακό Μουσείο. Συζήτησα με τους υπευθύνους τα προβλήματα που υπάρχουν, και σκοπός μας είναι να τα ιεραρχήσουμε και να τα αντιμετωπίσουμε. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε πολλές εγκαταστάσεις.
Στο νόμο περί αυθαιρέτων, ύστερα από συνεργασία μου με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Καλαφάτη, προβλέπεται στο άρθρο 16 παρ. 2 η διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαίρετων αθλητικών εγκαταστάσεων, τόσο της ΓΓΑ, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ασφάλεια. Πρέπει να γίνουν στατικές μελέτες όπου δεν υπάρχουν, και να διορθωθούν αυτά που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Η Πολιτεία έχει τη βούληση να βοηθήσει ώστε να λυθούν τα προβλήματα».
Σε ό,τι αφορά το θέμα που έχει προκύψει με την αδειοδότηση των γηπέδων ο κ. Ανδριανός δήλωσε: «Σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και το Υπουργείο Εσωτερικών προσπαθούμε να λύσουμε τα άμεσα προβλήματα, χωρίς όμως να παρακάμψουμε την ασφάλεια. Οι αγώνες θα γίνονται μόνο εκεί που μπορούν να γίνουν. Όταν υπάρχει για παράδειγμα θέμα με την Πυροσβεστική η οποία λέει ότι δεν μπορεί να γίνει αγώνας σε έναν αθλητικό χώρο, αυτό δεν μπορείς να το παρακάμψεις. Θα κινηθούμε σε ένα πλαίσιο ώστε να τακτοποιηθούν όλα όσα δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα, βέβαια στο συγκεκριμένο στενό πλαίσιο της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας».
Τέλος, ο κ. Ανδριανός αναφέρθηκε στον νέο αθλητικό Νόμο: «Η σύνταξη και ψήφιση νέου αθλητικού νόμου είναι για πολλούς λόγους αναγκαία, καθώς ο υπάρχον νόμος σε πολλά σημεία του δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες του ελληνικού αθλητισμού.
Στόχος είναι ο νέος νόμος να έχει ενιαία στρατηγική θεώρηση και να ανταποκρίνεται με καθαρότητα και αποτελεσματικότητα σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον αθλητισμό της πατρίδας μας. Προτεραιότητες είναι η αντιμετώπιση της βίας, το ντόπινγκ και η κάλυψη όλων των κενών και ασαφειών που υπάρχουν στο υφιστάμενο πλαίσιο. Θα γίνει διάλογος με τα κόμματα και την κοινωνία και ό,τι τομή χρειαστεί να κάνουμε, θα την κάνουμε. Πιστεύω ότι θα είναι εποικοδομητική η συμβολή όλων των εμπλεκομένων ώστε να εμπλουτίσουμε ουσιαστικά το θεσμικό μας πλαίσιο σε ό,τι αφορά το κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού».