YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 23 Οκτωβρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός παρευρέθηκε στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Εμπειρογνωμόνων για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που διεξάγεται στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο κ. Ανδριανός στην ομιλία του είπε: “Θέλω πρώτα απ’ όλα να καλωσορίσω τους διακεκριμένους ειδικούς επιστήμονες και κρατικούς λειτουργούς από όλη την υφήλιο, που βρίσκονται στην Αθήνα για το 3ο Διεθνές Συνέδριο Εμπειρογνωμόνων για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών. Ιδιαίτερα θέλω να καλωσορίσω τον Υφυπουργό Πολιτισμού της Κίνας, Li Xiaojie καθώς και τους σπουδαίους φίλους της Ελλάδας που στηρίζουν την προσπάθεια για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.
Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος στο κρίσιμο ζήτημα της διασφάλισης των αρχαιοτήτων, του τρόπου επαναπατρισμού τους, της χρήσης νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος της αρχαιοκαπηλίας, της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.
Σας καλωσορίζω λοιπόν στην Ελλάδα, την Αθήνα, και τη φιλόξενη αίθουσα του Μουσείου της Ακρόπολης που υπογραμμίζει συμβολικά και ουσιαστικά το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία αποσπάστηκαν βίαια από τον Λόρδο Έλγιν.
Κυρίες και Κύριοι,
Κατάγομαι από μία περιοχή της Ελλάδας – την Αργολίδα – όπου οι άνθρωποι επί αιώνες ζουν κυριολεκτικά δίπλα σε μνημεία αναφοράς για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά: τις Μυκήνες του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, το Άργος, την Τίρυνθα, την Μιδέα, την Επίδαυρο, την Ερμιόνη, το Ναύπλιο με τα μεσαιωνικά κάστρα και τους βυζαντινούς ναούς.
Οι Έλληνες, όπως και όλοι οι λαοί που έχουν υποστεί την υπεξαίρεση τεκμηρίων της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, γνωρίζουμε βιωματικά τη σημασία της διατήρησης και προστασίας αυτών των μνημείων της ιστορίας και του πολιτισμού.
Είναι προς τούτο ιδιαίτερα συγκινητικό το απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Στρατηγού του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας Ιωάννη Μακρυγιάννη – ενός ανθρώπου λαϊκού, που έμαθε γράμματα μόνο και μόνο για να καταγράψει για τις επόμενες γενιές την δική του μαρτυρία για την ταραχώδη εποχή της Επανάστασης του 1821. Πρόκειται για ένα απόσπασμα το οποίο διδάσκονται οι Έλληνες ήδη από την πρώιμη σχολική τους ηλικία.
Αφηγείται λοιπόν ο Μακρυγιάννης: «Είχα δυο αγάλματα περίφημα, μια γυναίκα κι ένα βασιλόπουλο, ατόφια – φαίνονταν οι φλέβες, τόση εντέλειαν είχαν. Όταν χάλασαν τον Πόρο, τά ‘χαν πάρει κάτι στρατιώτες, και στ’ Άργος θα τα πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων· χίλια τάλαρα γύρευαν […]. Πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα: ‘Αυτά, και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μην το καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι’ αυτά πολεμήσαμε’».
Σ’ αυτό λοιπόν το διαχρονικό πνεύμα, αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος που η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην πρωτοπορία της διεθνούς προσπάθειας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και την επιστροφή των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών.
Και αισθάνομαι συγκίνηση, που βρίσκομαι στο σημερινό Συνέδριο, το τρίτο στη σειρά, το οποίο θεσμοποιείται ως ένα βασικό εργαλείο της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση του παρανόμου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών.
Η υπογραφή του σχετικού κειμένου συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων κρατών για την διοργάνωση των συνεδρίων μέχρι το 2016 αποδεικνύει έμπρακτα την απήχηση και τη διεθνή εμβέλεια του γεγονότος. Να ξέρετε ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σας και θα συμμετάσχει ενεργά.
Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στους χορηγούς, ιδίως στο Ίδρυμα Λάτση, την Ελβετική Συνομοσπονδία, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, την Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και την Samsung Ελλάς. Η κίνησή τους χαρακτηρίζεται από υψηλό συμβολισμό και δηλώνει το παναθρώπινο αίτημα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Και βεβαίως, θέλω να συγχαρώ τους οργανωτές, και τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού που μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο όλες τις παρεχόμενες δυνατότητες για να κάνουν ένα αξιόλογο συνέδριο.
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου. Ελπίζω η διαμονή σας στη χώρα μας να σας αφήσει ιδιαίτερα θετικές αναμνήσεις και να την επισκεφθείτε ξανά και ξανά. Θα σας περιμένουμε πάντα με αισθήματα φιλίας και φιλοξενίας, βασικά χαρακτηριστικά του Ελληνικού Πολιτισμού”.