ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 18 Απριλίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπροσώπησης της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα #BEACTIVE Ιούλιος Συναδινός παραβρέθηκαν στην εορταστική εκδήλωση του προγράμματος στο ΟΑΚΑ, όπου βραβεύτηκαν οι συνεργαζόμενοι φορείς, έγινε απολογισμός των δράσεων του 2018 από τον Εθνικό Συντονιστή του Προγράμματος Διονύση Καρακάση, παρουσία των πρεσβευτών του #BEACTIVE Καλλιόπης Βέττα, Βίκης Τσίκλη, Ειρήνης Μανδραβέλη, Έφης Σφυρή και Εύας Χριστοδούλου.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε:
«Για μια ακόμη χρονιά βρισκόμαστε εδώ όχι τόσο για να βραβεύσουμε όσο για να πάρουμε δύναμη ο ένας από τον άλλον, για να σχεδιάσουμε ακόμα καλύτερα με ακόμα μεγαλύτερη στόχευση, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα #BEACTIVE, που σκοπό έχει να ωθήσει τους ανθρώπους στην άσκηση, να αλλάξει τη νοοτροπία μας, να μας βοηθήσει στο να βάλουμε τον αθλητισμό μέσα στην καθημερινότητά μας.
Φέτος κατορθώσαμε να εντάξουμε πολύ περισσότερες δράσεις και θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της ΓΓΑ για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν, τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις Ομοσπονδίες και όλους όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα και βοηθούν στο να γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φετινή Sportexpo όπου είχαμε εντάξει το #BEACTIVE, χιλιάδες μαθητές ήρθαν σε επαφή με τα αθλήματα και συμμετείχαν στις δράσεις του προγράμματος.
Εύχομαι το #BEACTIVE τη νέα χρονιά να έχει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων σε πανελλαδικό επίπεδο και το δικό μας πρόγραμμα να είναι εκείνο που θα βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο γγΑ Ι. Συναδινός από την πλευρά του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα #BEACTIVE υλοποιείται στη χώρα μας τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Είναι ένα εργαλείο για να κινητοποιήσουμε τον πληθυσμό της χώρας, για να παροτρύνουμε τη συμμετοχή του σε κάθε μορφή αθλητικής δραστηριότητας. Συμμετοχή σε συλλογικές μορφές άσκησης ή ατομικές για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του. Πραγματοποιείται σε όλη την Ευρώπη με ένα κοινό πλαίσιο, αλλά κάθε χώρα προσθέτει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού προγράμματος που εμείς από την πρώτη στιγμή θέλαμε να προσδώσουμε είναι το κοινωνικό πρόσημο. Δεν μας ενδιέφερε να βάλουμε μόνο ανθρώπους να περπατάνε ή να κάνουν ποδήλατο ή να ασχολούνται με διάφορα αθλήματα. Μας ενδιέφερε να τονίσουμε τα ιδιαίτερα κοινωνικά μηνύματα ότι η άσκηση πρέπει να αφορά όλους, χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς. Από την πρώτη στιγμή λοιπόν, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεών μας ήταν ο προσανατολισμός στα άτομα με αναπηρίες, στους πρόσφυγες, στους Ρομά, σε γυναίκες και άντρες, μικρούς και μεγάλους. Η ανάγκη δραστηριοτήτων σε φυσικό περιβάλλον και όχι αποκλειστικά σε οργανωμένους χώρους άθλησης και βέβαια η συμμετοχή κοινωνικών φορέων όπως εθελοντικών οργανώσεων για την αιμοδοσία, εθελοντών δοτών του μυελού των οστών και άλλων παρόμοιων συλλογικοτήτων που προσφέρουν ευρύτερα στο κοινωνικό σύνολο.
Στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα είχαμε ένα ελλιπέστατο σύστημα καταγραφής στατιστικών δεδομένων για τον αθλητισμό, αν εξαιρέσουμε τον αγωνιστικό. Μέχρι πάρα πολύ πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ δεν είχε στατιστική επετηρίδα για τον αθλητισμό. Ίσως μέχρι και σήμερα, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν καταγράφεται το εθνικό ακαθάριστο αθλητικό προϊόν της χώρας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν και μελέτες σε μία διάρκεια ετών και όχι μία αποσπασματική μελέτη, οι οποίες να καταγράφουν την επίπτωση της άσκησης των ανθρώπων στο σύστημα Υγείας, στις δαπάνες για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στη θνησιμότητα, στο πώς οι άνθρωποι στη χώρα μας αρρωσταίνουν και το πόσα νέα παιδιά έχουν προβλήματα μυοσκελετικά ή άλλου τύπου.
Υπάρχουν καταγραφές, αποσπασματικές έρευνες αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πιο συστηματική επιστημονική προσέγγιση. Για πρώτη φορά το 2018 με τη βοήθεια των δύο τμημάτων της Επιστημονικής Υποστήριξης και των Διεθνών Σχέσεων συνεργαστήκαμε με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας και κάποια άλλα Υπουργεία προκειμένου να καταγραφεί εθνική στατιστική και να σταλεί στο HEPA στον φορέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος ασχολείται με τη συμμετοχή των πολιτών της χώρας στη φυσική άσκηση. Για πρώτη φορά ενταχθήκαμε στην ευρωπαϊκή επετηρίδα για το θέμα αυτό. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ομοσπονδίες μας, με τα σωματεία, με τους Δήμους και με όλους τους φορείς που έμπρακτα συμμετέχουν στο πρόγραμμά μας έτσι ώστε να διορθώσουμε τις ελλείψεις και με την άλλη δυνατότητα που μας δημιουργούν οι οικονομικές συνθήκες πολύ πιο οργανωμένα και συστηματικά να προχωρήσουμε με στόχο το πρόγραμμά μας, που ήδη συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης, να μπορέσει να διακριθεί ακόμη περισσότερο. Στρατηγικός μας στόχος είναι η συμμετοχή όλο και περισσότερων πολιτών στη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό».