Αθήνα, 29 Μαρτίου 2010
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κατά τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, είπε τα εξής:
Αποκλειστικό θέμα της σημερινής, εμβόλιμης συνάντησής μας, είναι το θέμα της βίας στα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους. Οι Έλληνες πολίτες, με οργή και αγανάκτηση, παρακολουθούν την τελευταία πράξη αναξιόπιστων και άθλιων πρωταθλημάτων, στα οποία βασιλεύει ο νόμος, της ζούγκλας, της βίας και του οπαδικού φανατισμού.
Τον κατήφορο αυτόν του ελληνικού ποδοσφαίρου, στον οποίο πρέπει να προστεθεί και η διαρκώς εντεινόμενη αφερεγγυότητα και των ίδιων των αποτελεσμάτων, ορισμένων τουλάχιστον κατηγοριών, προσπάθησε η ελληνική Πολιτεία να ανακόψει, μέσα από ένα συντεταγμένο διάλογο με τη θεσμική εκπροσώπηση του ποδοσφαίρου.
Μιλήσαμε με όλους τους φορείς του συντεταγμένου ποδοσφαίρου. Με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με τις διοργανώτριες αρχές, τη Super League και την ΕΠΑΕ. Πήγα ο ίδιος και συζήτησα, υπό συνθήκες χρονικής πίεσης βέβαια, με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ. Ακόμη μιλήσαμε άτυπα και με οργανωμένους οπαδούς. Έχουμε μιλήσει κατ’ ιδίαν με πολλούς από τους προέδρους των ΠΑΕ. Δυστυχώς ο διάλογος αυτός, οι συμφωνίες κυρίως οι οποίες είχαν γίνει, καταρρέουν από την εξέλιξη της ίδιας της πραγματικότητας.
Το αιματοκύλισμα, που έγινε στο ΟΑΚΑ, σε δημόσια αθλητική εγκατάσταση, με 40 τραυματίες, εννέα εκ των οποίων με εγκαύματα, με τρεις αστυνομικούς να μεταφερθούν τραυματίες στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, με την κοπέλα της οποίας έψαχναν τα δάχτυλα στο ταρτάν και στις εξέδρες, ως αποκορύφωμα της οπαδικής βίας, η οποία εξελίσσεται σε όλα σχεδόν τα ελληνικά γήπεδα, μας αναγκάζουν να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα, με απόλυτη σαφήνεια, ως προς το εξής:
Η βία δεν μπορεί να χρηματοδοτείται με χρήματα τα οποία πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Άμεσα ή έμμεσα, το βίαιο αυτό προϊόν, το οποίο παρακολουθούμε άναυδοι και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αστυνομικά, πληρώνεται από τον Έλληνα φορολογούμενο, με ένα ποσό της τάξεως των 40.000.000 ευρώ, ετησίως, μέσω των χορηγιών της ΟΠΑΠ Α.Ε. Περίπου 23.000.000 ευρώ καταβάλει ο ΟΠΑΠ, με χορηγικές συμβάσεις, στη Super League, 9.000.000 ευρώ πληρώνει στην ΕΠΑΕ για την οργάνωση του πρωταθλήματος της Β΄ και Γ΄ Εθνικής, 3.000.000 ευρώ δίνει κατευθείαν στην ΕΠΟ και 5.000.000 ευρώ δίνονται, μέσω διαφόρων τύποις ανταποδοτικών συμβάσεων διαφήμισης, στις φανέλες, τα παντελόνια, τις πινακίδες και άλλα.
Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο υπερχρηματοδοτείται, στο βαθμό εκείνο, που προκαλεί τη φυσική και εύλογη διαμαρτυρία του υπολοίπου ελληνικού αθλητισμού, ιδιαίτερα όταν αυτή η πολιτική αναπτύσσεται σε συνθήκες, όπου η καταστατική νομιμότητα του ΟΠΑΠ, επιβάλει την προαγωγή του ελληνικού Αθλητισμού.
Η ελληνική Πολιτεία δεν προτίθεται να χρηματοδοτεί, άμεσα ή έμμεσα τη βία, τον οπαδικό φανατισμό και τον τυφλό παραγοντισμό. Το συντεταγμένο ποδόσφαιρο οφείλει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του. Για το λόγο αυτό, με εντολή του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, σε απόλυτη συνεννόηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και κατόπιν εισηγήσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αναστέλλεται αμέσως, από τώρα, κάθε χρηματοδότηση προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από την ΟΠΑΠ Α.Ε., μέχρι να πειστεί η ελληνική Πολιτεία, ότι το οργανωμένο ποδόσφαιρο θα λάβει εκείνα τα αναγκαία μέτρα, τα οποία θα μας πείθουν ότι το πρωτάθλημα, που θα γίνει την επόμενη αγωνιστική περίοδο, θα είναι πρωτάθλημα ειρηνικό και όχι βίαιο, θα προάγει την αξία του Αθλητισμού και όχι της τυφλής βίας.
Από τη σημερινή ειδησεογραφία προκύπτει, ότι η έκταση της βίας δεν αφορά φυσικά μόνο τα γεγονότα του ΟΑΚΑ, ούτε μόνο τα θλιβερά γεγονότα, τα οποία είδαμε στην τηλεόραση, να εξελίσσονται στην Καβάλα, αλλά το σύνολο σχεδόν των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων.
Σας διαβάζω τίτλους δικών σας δημοσιευμάτων: “Σύγκρουση της αστυνομίας με πρασίνους οπαδούς”, “Ατρόμητος: Συνοδεία, έλεγχος και ξύλο στο Περιστέρι”, “Ανάρτησαν πανό με αντεθνικό περιεχόμενο”, στο γήπεδο της Λάρισας. Οι όψιμες διαμαρτυρίες δεν αλλάζουν το γεγονός, ότι αυτό το πανό, για τη Βουλγαρία κ.λ.π., το οποίο θα δείτε στις εφημερίδες, αναρτήθηκε και παίχτηκε στο σύνολο της τηλεοπτικής εικόνας, η οποία μεταδόθηκε στο πανελλήνιο. “Χαλκιάς: Φοβήθηκα πάρα πολύ στο δεύτερο γκολ της Λάρισας”, “Επεισόδια και Παρατράγουδα”, στο Αλκαζάρ, “Γυαλιά καρφιά”, στο Ολυμπιακός – Ξάνθη, Καυτανζόγλειο επεισόδια, “Η βία έδωσε το παρών σε Αιγάλεω και Ελληνικό”, “Την πλήρωσαν πάλι δημοσιογράφοι”, “Χούλιγκανς επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους σε ματς του Εθνικού”.
Η εικόνα αυτή δε θα συνεχιστεί με χρήματα του ελληνικού λαού. Καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες και θα σταθμίσουμε με πάρα πολύ προσοχή, τις ανακοινώσεις της ΕΠΟ, προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης του πειθαρχικού της δικαίου.
Θεωρούμε ότι οι χορηγικές συμβάσεις του ΟΠΑΠ με τη Super League και την ΕΠΑΕ είναι άκυρες στο μέτρο κατά το οποίο, το παραγόμενο προϊόν, σε εμπορικό επίπεδο, συνιστά κακή εκτέλεση των συμβάσεων αυτών. Η ΟΠΑΠ Α.Ε. δεν έχει κανένα λόγο να διαφημίζεται μέσω ενός βίαιου και τρισάθλιου προϊόντος. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση αυτών των βημάτων στο μέτρο, που το συντεταγμένο ποδόσφαιρο άγεται προς μία κατεύθυνση διαφοροποίησης αυτής της κατάστασης, την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Μόνο στο μέτρο αυτό, θα επαναληφθούν οι χρηματοδοτήσεις.
Παραλλήλως και τελειώνω, η Πολιτεία επιφυλάσσει σε αυτήν το δικαίωμα, και ήδη εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, εκπόνησης αυτοτελούς κώδικα διοικητικών ποινών. Έχει συσταθεί ομάδα εργασίας, υπό το συντονισμό τριών Γενικών Γραμματέων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργου Δημήτραινα, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Γρηγόρη Τασούλα και εμού, μαζί με τεχνικούς συμβούλους και νομικούς, προκειμένου να συνταχθεί κώδικας διοικητικών ποινών, ο οποίος, αν χρειαστεί και στο μέτρο που απαιτείται, αν δηλαδή υπάρξουν κενά στη διαδικασία τροποποίησης του πειθαρχικού δικαίου της ΕΠΟ, θα τεθεί σε εφαρμογή και θα ισχύσει παραλλήλως.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει σκέψη, η εξέταση της βίας ως κοινωνικού φαινομένου; Προτίθεστε να κινηθείτε και προς αυτήν την κατεύθυνση;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Σε προηγούμενες συναντήσεις μας έχω αναφερθεί αναλυτικά στο θέμα αυτό. Πράγματι στους αθλητικούς χώρους υπάρχει ένα ποσοστό ενδογενούς βίας, την οποία γεννάει η κρίση, ή τα κοινωνικά προβλήματα. Υπάρχει όμως κι ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ποδηγετούμενης καθοδηγούμενης βίας, η οποία υποθάλπτεται, τροφοδοτείται, συντηρείται ή γίνεται ανεκτή, μέσα στους κόλπους των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών, όχι όλων, αλλά πάρα πολλών. Κατά συνέπεια το ζήτημα το οποίο ανακοινώνουμε είναι προς την κατεύθυνση της εξουδετέρωσης της βίας αυτής, μέσα στους αθλητικούς χώρους και στην περιοχή γύρω από αυτούς. Αυτό εκτός από την αυτοτελή απαξία του και σημασία του εκδηλώνει ένα είδος φασισμού, ολίγων κατά πολλών, εμποδίζει τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων φιλάθλων να παρακολουθήσουν αθλητικές συναντήσεις, χωρίς να παίζουν τα κεφάλι τους, τη σωματική τους ακεραιότητα και την υγεία τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα γίνει με τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Χρυσοχοϊδης και το ηλεκτρονικό εισιτήριο;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Ο κ. Χρυσοχοϊδης εξέφρασε την πολιτική ουσία της κατεύθυνσής μας. Εκτιμούμε όμως, ότι το κομμάτι των αθλητικών ποινών, δηλαδή, οι αφαιρέσεις βαθμών, ο μηδενισμός, ο υποβιβασμός και οτιδήποτε συνδέεται με την έκταση της αντικειμενικής ευθύνης των ομάδων, σε ένα επίπεδο πειθαρχικό ατομικό ανήκει στην αρμοδιότητα της ΕΠΟ. Αναμένουμε από την ομοσπονδία, πιθανώς κι εντός της εβδομάδας, να ανακοινώσει τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχει επεξεργαστεί, στην περίπτωση αντικειμενικής ευθύνης ποδοσφαιρικών ομάδων, για επεισόδια ευρείας κλίμακας.
Ο Κώδικας διοικητικών ποινών, τον οποίον αυτή τη στιγμή εκπονούμε, είναι ένα ανεξάρτητο εργαλείο, από τις καθεαυτού αθλητικές ποινές, κατά τα πρότυπα της διοικητικής διαδικασίας, με την οποία επιβάλλονται ποινές, π.χ από το Υπουργείο Ανάπτυξης στις ασφαλιστικές Εταιρίες. Έχει άλλη λογική, άλλη δομή και άλλη κατεύθυνση. Ο Διοικητικός Κώδικας που θα εκπονήσουμε είναι συμπληρωματική διαδικασία και όχι σε αντίθεση με το πειθαρχικό δίκαιο.
Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο υπάρχει πράγματι μία σύμβαση υπογεγραμμένη από την προηγούμενη Κυβέρνηση για την εφαρμογή του. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή. Πρέπει ωστόσο να σας πω ότι η σύμβαση αυτή έχει αρκετά κενά, όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ακόμα δεν έχουμε πειστεί, ότι στις συγκεκριμένες συνθήκες, οι οποίες επικρατούν στα ελληνικά γήπεδα, αν θα είναι ωφέλιμο. Σας εξηγώ απλά, π.χ. στο γήπεδο του Πανιωνίου έχουμε ηλεκτρονικό εισιτήριο, όμως επειδή οι οπαδοί είχαν αλλάξει θέση, δεν βρέθηκε άκρη και από την ανάλυση την οποία ζητούσαν από την Αστυνομία, δεν βρέθηκαν ακριβή στοιχεία για το ποιοι ήταν αυτοί, που στο συγκεκριμένο λεπτό, πετούσαν τις πέτρες και τα μπουκάλια στο σημείο που χτυπιούνται τα κόρνερ. Κατά συνέπεια υπάρχει ένας κίνδυνος, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου να μην έχει αποτελέσματα αν δεν ληφθούν μέτρα από τις ίδιες τις ΠΑΕ οργανωμένης ταξιθεσίας. Έχουμε και άλλα τεχνικά ζητήματα, όπως το αν θα υπάρχει κεντρικό ηλεκτρονικό εισιτήριο ή αν κάθε ΠΑΕ θα πρέπει να έχει την ευθύνη εφαρμογής του δικού της συστήματος, αναλαμβάνοντας και τη σχετική αντικειμενική ευθύνη, την οποία μελετάμε και θα ανακοινώσουμε προς το τέλος του πρωταθλήματος. Δηλαδή αν θα εφαρμόσουμε τη σύμβαση η οποία υπάρχει ή θα προσανατολιστούμε σε ένα άλλο σύστημα, πάντα προς την κατεύθυνση εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, σε όλα τα γήπεδα της Σούπερ Λίγκ και των καμερών ασφαλείας. Δεν σας κρύβω ότι και σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξει μία καλύτερη οργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αξιοποίηση των τεχνολογικών αυτών μέσων.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε ακριβώς θα σταματά η χρηματοδότηση των ΠΑΕ μέσω ΟΠΑΠ και πώς θα λειτουργήσει ως μέτρο;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Το μέτρο είναι απολύτως ουσιαστικό. Τα συμβόλαια αυτά πρέπει να εξοπλιστούν με ρήτρες, οι οποίες θα έχουν οικονομική κύρωση στην περίπτωση που κάποια ΠΑΕ καλλιεργεί τη βία. Μέχρι να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις, προς αυτήν την κατεύθυνση, αναστέλλεται το σύνολο των χρηματοδοτήσεων. Οφείλω να διευκρινίσω μόνο, ότι δεν αναστέλλεται η χρηματοδότηση της Εθνικής ομάδας και αυτό το διευκρινίζω προς άρση οποιασδήποτε αμφισβήτησης. Η χορηγική χρηματοδότηση της παρουσίας της στο Μουντιάλ, η οποία γίνεται από την ΟΠΑΠ Α.Ε., θα πραγματοποιηθεί.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Με όσα έγιναν στην Καβάλα, γιατί η Αστυνομία επέτρεψε να ξεκινήσει το παιχνίδι;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, η αστυνομία δεν έχει δικαιοδοσία να διακόψει ή να αναβάλει έναν αγώνα. Το θέμα της διακοπής και της αναβολής των αγώνων, όταν υπάρχει κίνδυνος διασάλευσης της δημόσιας τάξης από επεισόδια αθλητικής βίας, είναι ένα σημαντικό θέμα και είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν σχετικές ρυθμίσεις, τόσο στο Πειθαρχικό Δίκαιο της ΕΠΟ, όσο και στον Κώδικα τον οποίο εμείς θα εκπονήσουμε.
Θέλω να σας πω ότι αργά χθες το βράδυ, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΕΠΟ και θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ τους, κατά την οποία ο Υπουργός, εκφράζοντας συνολικά την Κυβέρνηση, θα εξηγήσει, με κάθε λεπτομέρεια τις θεσμικές προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η ελληνική Πολιτεία θα επαναλάβει, αν επαναλάβει, τις χρηματοδοτήσεις προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μέσω ΟΠΑΠ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η απόφασή σας αυτή έχει έναν κατασταλτικό χαρακτήρα. Τι θα ήταν αυτό, που σε πρώτο βαθμό, θα σας έκανε να οδηγηθείτε σε άρση της;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Η απάντησή μου έχει τέσσερα σημεία. Πρώτον: απαιτείται η αυστηροποίηση του Πειθαρχικού Δικαίου της ΕΠΟ και η επιβολή εκείνων των αθλητικών ποινών, οι οποίες είναι αναγκαίες για την τιμωρία των ΠΑΕ, ώστε να υπάρχει αποτροπή επεισοδίων κλίμακας και τέτοια, κατά την άποψή μας, είναι τα επεισόδια, που απαιτούν αστυνομική παρέμβαση πέρα των συνήθων ορίων των μέτρων αστυνομικής τάξης και επιπλέον ενέχουν κίνδυνο και απειλή για τις ανθρώπινες ζωές, τη σωματική ακεραιότητα ή έχουν το στοιχείο εκτεταμένων καταστροφών αθλητικών εγκαταστάσεων. Τα τρία αυτά στοιχεία μαζί με την κλίμακα των επεισοδίων συνιστούν το πλαίσιο εκείνο στο οποίο απαιτείται μία ουσιαστικότερη αυστηροποίηση του πειθαρχικού Δικαίου της ΕΠΟ. Αναμένουμε λοιπόν κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Δεύτερον: Αναμένουμε ρυθμίσεις, οι οποίες να προβλέπουν ουσιαστική παρέμβαση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, όταν απειλούνται επεισόδια προς την κατεύθυνση διακοπής ή και αναβολής ποδοσφαιρικών αγώνων, οι οποίοι δεν μπορούν να διεξαχθούν υπό τις συνθήκες εκείνες, που να μπορεί η Ελληνική Πολιτεία να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών, που παρακολουθούν τις αθλητικές συναντήσεις.
Τρίτον: Ζητούμε μέτρα τα οποία να ρυθμίζουν την οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ΠΑΕ να έχουν αντικειμενική ευθύνη για οποιαδήποτε γεγονότα συμβούν στην αθλητική συνάντηση η οποία πραγματοποιείται με την παρουσία οπαδών και των δύο ομάδων, στο πλαίσιο της οργανωμένης μετακίνησης. Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι συγκεκριμένα, να είναι οργανωτικά και θεσμικά. Σε αυτό θα συμβάλουμε κι εμείς. Και,
Τέταρτον: Απαιτούμε μέτρα, τα οποία θα μας πείθουν, ότι η αθλητική Δικαιοσύνη απονέμεται με αξιόπιστο τρόπο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Φαινόμενα βίας παρόμοια με το ποδόσφαιρο παρατηρούνται και σε άλλα αθλήματα. Θα εφαρμοστούν και εκεί αυτά τα μέτρα ή νομίζετε ότι δεν είναι επεισόδια κλίμακας;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Θεωρούμε ότι η βία είναι μεταφερόμενη και καλλιεργείται από τον ίδιο κύκλο ατόμων, τα οποία μεταφέρονται από τον χώρο του ποδοσφαίρου σε άλλα αθλήματα. Αλλά στο μέτρο που ένα άθλημα παράγει αυτοφυώς φαινόμενα βίας, ίδια θα είναι και η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου αθλήματος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς αντέδρασε ο κ. Πιλάβιος όταν ο κ. Γερουλάνος του ανακοίνωσε τα μέτρα και τι θα γίνει με τους συνδέσμους φιλάθλων;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Εξ όσων εγώ έχω ακούσει, ο κ. Πιλάβιος έχει δεσμευτεί, το λιγότερο τρεις φορές, προς την κατεύθυνση ουσιαστικής αυστηροποίησης του πειθαρχικού Δικαίου της ΕΠΟ. Πιστεύω, ανεξάρτητα αν συμφωνήσουμε ή όχι στο σύνολο των λύσεων, οι οποίες θα δοθούν από την ΕΠΟ, τάσσεται με απόλυτη αποφασιστικότητα με την πλευρά της πολιτείας, προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της βίας.
Σε ό,τι αφορά τους συνδέσμους και τις λέσχες, είναι πάγια η θέση μου, ότι δε με ενδιαφέρουν οι ονομασίες. Δε με ενδιαφέρει, σε τελική ανάλυση, ποια είναι η νομική πτυχή η οποία στεγάζει τους οργανωμένους οπαδούς μιας ομάδας. Όλοι οι οργανωμένοι οπαδοί μιας ομάδας, δεν είναι απαραιτήτως υπέρ της βίας. Ένα τμήμα τους λειτουργεί προς αυτήν την κατεύθυνση και είναι βέβαιο ότι οι ΠΑΕ πρέπει να φέρουν την αντικειμενική ευθύνη για τις πράξεις των οπαδών τους.