ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 11 Ιουλίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης σε συνέντευξη, που έδωσε σήμερα, στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, σε ερωτήσεις που του τέθηκαν είπε μεταξύ άλλων:
Για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ:
Ο ΟΠΑΠ, δημιουργήθηκε από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή για να στηρίξει τη δημόσια μορφή του αθλητισμού. Πριν ληφθεί απόφαση για την πώλησή του θα πρέπει να υπολογιστεί τι χρήματα θα πάρουμε σε σύγκριση με αυτά που θα χάνουμε κάθε χρόνο.
Για το αθλητικό σχολείο:
Θέση μας είναι να μην υπάρχουν αθλητικά τμήματα σε σχολεία, αλλά να δημιουργηθούν αθλητικά σχολεία, όπως γίνεται σε όλον τον κόσμο. Αυτό μπορεί να γίνει πιλοτικά, ώστε να διαπιστώσουμε κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Η εισαγωγή των παιδιών, σε αυτής της μορφής τα σχολεία, θα γίνεται με βάση τα σωματικά τους προσόντα και τις άλλες ικανότητές τους, κάτι που θα διαπιστώνεται ηλεκτρονικά.
Ο αθλητισμός δεν θα είναι ταξικός, αλλά θα έχουν εξίσου τις ίδιες ευκαιρίες όλα τα παιδιά. Τις μεγαλύτερες διακρίσεις στον αθλητισμό τις έφεραν αθλητές από φτωχές οικογένειες.
Ο αθλητισμός διδάσκει πανανθρώπινες αξίες και έχει άμεση σχέση με την υγεία. Παράλληλα απομακρύνει τα παιδιά από παράδρομους, όπως ναρκωτικά, ποτά κ.λ.π.
Για τα μαζικά προγράμματα:
Τα μαζικά προγράμματα αθλητισμού πρέπει να τα επαναφέρουμε, από το Υπουργείο Υγείας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, καθώς και τον αθλητισμό των Α.Μ.Ε.Α. Δε νοείται αθλητισμός, χωρίς τα μαζικά προγράμματα.
Για το κτίριο της ΓΓΑ:
Παρά τις διαδοχικές μειώσεις του ενοικίου (από 330.000 ευρώ, σε περίπου 180.000) τα χρήματα που καταβάλλουμε στους ιδιοκτήτες παραμένουν πολλά. Στο πλαίσιο της περικοπής των δημοσίων δαπανών εξετάζουμε λύσεις για τη μεταφορά της ΓΓΑ σε άλλο δημόσιο κτίριο.
Πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας
Πάντα πίστευα ότι το Υπουργείο Αθλητισμού πρέπει να υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι πώς θα υπηρετήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδιά και τα προγράμματα που τα αφορούν. Ήδη, επεξεργαζόμαστε πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας. Δεν επιτρέπεται το 36% των παιδιών μας να αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα. Το 2008, που ήμουν και πάλι στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με τη συνεργασία του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και την οικονομική στήριξη του ΟΠΑΠ, εφαρμόσαμε ένα σχετικό πρόγραμμα στους μαθητές της Δ΄ Δημοτικού, σε όλη τη χώρα. Το Πανεπιστήμιο έστειλε τα αποτελέσματα, για κάθε παιδί, στους γονείς του.
Για την ποινική ευθύνη των προέδρων:
Ο κ. Ιωαννίδης εξέφρασε την αντίθεσή του στο αθλητικό νομοσχέδιο που έγινε από τον κ. Γερουλάνο και το οποίο προβλέπει για τα επεισόδια οπαδών των ομάδων οι πρόεδροι να διώκονται και ποινικά.
Αντιλαμβάνομαι –είπε- να έχουν αστική ευθύνη, δηλαδή το σωματείο να αποκαθιστά τις τυχόν ζημίες, αλλά δε συμφωνώ οι πρόεδροι, να έχουν και ποινική ευθύνη. Αυτό πρέπει να το διορθώσουμε.
Για κάμερες και ηλεκτρονικό εισιτήριο:
Πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για τις κάμερες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Διότι με αυτόν τον τρόπο το Υπουργείο Οικονομικών, θα γνωρίζει πόσες χιλιάδες διαρκείας υπάρχουν και η Αστυνομία ποιος κάθεται και που, μέσα στο γήπεδο.
Για την κατάργηση του ιδιωνύμου:
Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί όταν καίγεται για παράδειγμα η Αθήνα, δεν υπάρχει ιδιώνυμο και υπήρχε για το ποδόσφαιρο. Δηλαδή αν κάποιος έβριζε στο γήπεδο, έπρεπε να πάει φυλακή; Την πρώτη φορά που κάνεις μία τέτοια παράβαση ο δικαστής έχει το δικαίωμα να κρίνει αν ο παραβάτης πρέπει να πάει φυλακή ή όχι ή να επιβάλει ποινή με αναστολή ενός χρόνου. Αν βέβαια κατά το διάστημα της αναστολής επαναληφθεί το ίδιο παράπτωμα ο παραβάτης πάει κατευθείαν φυλακή. Και βέβαια στην πρώτη περίπτωση δεν αναστέλλεται η παρεπόμενη ποινή ο παραβάτης να δίδει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα.
Για τις επαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου:
Ο κ. Ιωαννίδης επανέλαβε για μία ακόμη φορά την άποψή του, ότι στο ποδόσφαιρο πρέπει να υπάρχουν δύο επαγγελματικές κατηγορίες, η Α’ και η Β’ Εθνική και όλα τα άλλα να είναι ερασιτεχνικά. Διότι η Γ’ Εθνική δε μπορεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος να έχει επαγγελματίες παίκτες και προπονητές.
3