Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα για τις καταργούμενες επιτροπές και ομάδες εργασίας, καθώς και την κατάταξη αθλημάτων, όσον αφορά τον εθνικό αθλητικό σχεδιασμό του 2010, είπε τα εξής:
Καταργήθηκαν 32 επιτροπές και ομάδες εργασίας, που λειτουργούσαν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Μεταξύ αυτών είναι και η Επιτροπή Διακίνησης Αλληλογραφίας, η οποία στοίχισε πρόπερσι στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 192.000 ευρώ. Δεδομένου ότι, και το δηλώνω αυτό κατηγορηματικά, δεν υπάρχει πλέον έδαφος για οποιαδήποτε αργομισθία, καταργήθηκαν και επιτροπές αθλητών, οι οποίες στοίχιζαν στο ελληνικό Δημόσιο ποσά, στην περιοχή, από 500 έως 750 χιλιάδες ευρώ.
Το ποσό των 2.746.000 ευρώ, που στοίχισαν οι επιτροπές αυτές πέρυσι, αθροιζόμενο με το κόστος που είχαν και τα αμέσως προηγούμενα έτη, από το 2006 έως και το 2009, το οποίο ανέρχεται σε συνολικό ποσό άνω των 14 εκατομμυρίων ευρώ, αν κάνω καλά την πρόσθεση, αποτελεί την ετήσια επιχορήγηση ολόκληρου του ελληνικού σωματειακού αθλητισμού. Το λέω αυτό για να έχουμε μια πλήρη αντιληπτική εικόνα των μεγεθών, εν σχέσει με τους προϋπολογισμούς της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Σε κάθε συνάντησή μας – και για πολύ ακόμη καιρό – θα ανακοινώνω και κάποια αναδιάρθρωση από αυτές που ήδη γίνονται και εξελίσσονται, για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε γιατί υπάρχουν σήμερα οι περικοπές στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και αν οφείλονται τελικά στην οικονομική κρίση ή τη σπατάλη.
Ολοκληρώθηκε ο διάλογος με την ΕΟΕ, εν σχέσει προς τον καινούργιο ελληνικό αθλητικό σχεδιασμό. Ο διάλογος αυτός έγινε και δημόσια και με επίσκεψη κλιμακίου αντιπροσωπείας της ολομέλειας της ΕΟΕ στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στις 29 Ιανουαρίου 2010.
Με δελτίο Τύπου η ΕΟΕ και με ανακοίνωσή της είχε εκφράσει συγκεκριμένες θέσεις για τον εθνικό αθλητικό σχεδιασμό, οι οποίες συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:
– Ομόφωνα αποφασίζεται ότι ο εθνικός αθλητικός σχεδιασμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και επιδιώκει τον οικονομικό εξορθολογισμό στη χρηματοδότηση των αθλημάτων, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.
– Ότι η ελληνική Πολιτεία ευλόγως, προβαίνει κατά την κρίση της, σε κατηγοριοποιήσεις.
Οι δύο αυτές θέσεις αποτέλεσαν ένα κοινό έδαφος στο διάλογό μας με την ΕΟΕ, η οποία περαιτέρω εξέφρασε την άποψη, ότι πρέπει τα ολυμπιακά αθλήματα, εξ’ ορισμού, να βρίσκονται μέσα στο σύστημα χρηματοδότησης της ελληνικής Πολιτείας.
Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ζήτησε από την ΕΟΕ και αναμένει ακόμη συγκεκριμένη ανάλυση της κατάστασης κάθε αθλήματος, μέσα από την οποία να προκύπτει ότι πράγματι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πρέπει να εντάξει στο σύστημα των χρηματοδοτήσεων τα Ολυμπιακά Αθλήματα, επειδή είναι Ολυμπιακά Αθλήματα. Δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη στη θέση, ότι ένα άθλημα επειδή είναι ολυμπιακό, πρέπει εξ΄ ορισμού να χρηματοδοτείται.
Παραταύτα σε εκδήλωση της συναινετικής πορείας την οποία ακολουθούμε, με ένα πολύ βασικό και θεμελιώδες θεσμικό όργανο του ελληνικού Αθλητισμού, προβήκαμε σε ορισμένες αλλαγές και έτσι τα Ολυμπιακά Αθλήματα του Τριάθλου, του Χόκεϋ επί χόρτου, της Παγοδρομίας και του Μπάντμιντον, κατά αποδοχή εισήγησης της ΕΟΕ, αναβαθμίζονται από αθλήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας με αθλητική αναγνώριση σε αθλήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας με στοχευμένη κρατική συνδρομή (προωθούνται στη Δ΄ κατηγορία). Τούτο σημαίνει ότι τα αθλήματα αυτά θα ενισχυθούν με στοχευμένες δράσεις και στο επίπεδο των υποδομών, όπως είχαμε ανακοινώσει στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου.
Επίσης λάβαμε υπόψη μας, στο πλαίσιο του διαλόγου ο οποίος ξεκίνησε, ορισμένες παρατηρήσεις αθλητών της χιονοδρομίας. Εξετάσαμε σε βάθος την υπάρχουσα κατάσταση στο άθλημα αυτό και η χιονοδρομία περνάει στην κατηγορία Γ΄, στα κρατικώς ενισχυόμενα αθλήματα. Επίσης, δύο ακόμη αλλαγές, με τις οποίες οριστικοποιείται πλέον η κατάταξη των αθλημάτων, στο πλαίσιο του ελληνικού αθλητικού σχεδιασμού, είναι η αναβάθμιση της ομοσπονδίας τένις από τη Γ΄ στη Β΄ κατηγορία και επίσης η επανεκτίμηση της ομοσπονδίας της πυγμαχίας, κάτω από ορισμένες παραμέτρους, η οποία από τη Β΄ κατηγορία αθλημάτων εθνικού αθλητικού ενδιαφέροντος, περνάει στη Γ΄ κατηγορία, στα κρατικώς ενισχυόμενα αθλήματα. Αυτό οφείλεται καθαρά στη διαχειριστική εικόνα της συγκεκριμένης ομοσπονδίας, η οποία δεν μας επιτρέπει αυτή τη στιγμή να σχηματίσουμε άποψη πάνω στις δράσεις, που έχει προγραμματίσει για το 2010 και μετέπειτα. Η εξυγίανση της ομοσπονδίας αυτής και η εκκαθάριση της σωματειακής της βάσης είναι επιτακτική ανάγκη. Η τοποθέτησή της στη Γ΄ κατηγορία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επανέλθει στη Β΄.
Έχω δώσει και την κατάσταση των αθλημάτων για το σχεδιασμό, με τον οποίο θα πορευτούμε το 2010.
Θέλω να σημειώσω κάτι, το οποίο είχα αναφέρει και στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, ότι στο τέλος της χρονιάς ο εθνικός αθλητικός σχεδιασμός θα οπλιστεί με μελέτη της διεθνούς εμπειρίας, με ένα αντικειμενικό σύστημα βαθμονόμησης, έτσι ώστε να περιοριστούν οι εξουσίες, οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στην τελική κατάταξη των αθλημάτων. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα αποκομίσουμε την πείρα του νέου αυτού συστήματος και θα πορευόμαστε ανάλογα.
Επίσης να σημειώσω ότι, σε χθεσινή μου συνάντηση με τους εργαζόμενους των ομοσπονδιών, η πλευρά της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αποδέχτηκε, για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα ενός έτους, να δει το θέμα της μισθοδοσίας τους. Αυτά σε σχέση και με τον εθνικό αθλητικό σχεδιασμό.
Τέλος να σας πω ότι έχω προσκληθεί από τη Super League να παραστώ σε συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, που θα γίνει στις 18 Φεβρουαρίου και ώρα 2 το μεσημέρι. Αποδέχτηκα την πρόταση και θα πάω. Θέλω όμως να πω ότι ο διάλογος με το συντεταγμένο ποδόσφαιρο, δηλαδή με την ΕΠΟ, τη Super League και την ΕΠΑΕ, πλησιάζει προς το τέλος του και ήδη διαμηνύω προς την κατεύθυνση του ποδοσφαίρου, ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων.
● Ακολουθεί ο πίνακας της κατάταξης των αθλημάτων για τον Εθνικό Αθλητικό Σχεδιασμό 2010, μετά τις αλλαγές, που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Πάνος Μπιτσαξής.
Α. Αθλήματα Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας
1. Βόλλευ
2. Γυμναστική
3. Ειδική Άθληση
4. Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο
5. Ιστιοπλοΐα
6. Κωπηλασία
7. Μπάσκετ
8. Στίβος
9. Υγρός στίβος
10. Χάντμπολ
Η κατάταξη αυτή σημαίνει ότι η Ελληνική Πολιτεία, ανεξάρτητα από το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης, αναλαμβάνει την υποχρέωση με συνολική παρέμβαση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, να αναπτύξει τα αθλήματα αυτά σε βάθος, να τα προβάλει, να τα διαδώσει, να στηρίξει το σύνολο της δράσης τους, μέχρι και τον χώρο του λαϊκού αθλητισμού. Οι Ομοσπονδίες των αθλημάτων αυτών θα πρέπει να οργανωθούν με τέτοιον τρόπο, ώστε να καταστούν υπεύθυνοι σύμβουλοι της Πολιτείας για την ευόδωση του παραπάνω σκοπού. Οι Ομοσπονδίες θα κληθούν να υποβάλουν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και να συζητήσουν μαζί της, πενταετές πρόγραμμα αθλητικού σχεδιασμού, καθώς και να προβαίνουν σε εξάμηνο οικονομικό και ουσιαστικό απολογισμό της δράσης τους.
Β. Αθλήματα Εθνικού Αθλητικού Ενδιαφέροντος
11. Άρση Βαρών
12. Κανόε – Καγιάκ
13. Πάλη
14. Πινγκ – Πονγκ
15. Ποδηλασία
16. Tae-Kwon-Do (ΕΛ. Ο.Τ.)
17. Τένις
18. Τζούντο
Η κατάταξη στην κατηγορία αυτή σημαίνει ότι η Ελληνική Πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρακολουθεί και να διατηρεί το υπάρχον επίπεδο ανάπτυξης αυτών των αθλημάτων. Η περαιτέρω εμβάθυνση και διάδοσή τους με εφαλτήριο την κρατική χρηματοδότηση επαφίεται στις οργανώσεις των αθλημάτων αυτών. Οι Ομοσπονδίες των αθλημάτων αυτών θα κληθούν να εργασθούν σε τριετή προγράμματα αθλητικής σχεδίασης και να τα συζητήσουν με την ΓΓΑ και να προβαίνουν σε εξάμηνο οικονομικό και ουσιαστικό απολογισμό της δράσης τους.
Γ. Κρατικώς Ενισχυόμενα Αθλήματα
19. Ιππασία
20. Ξιφασκία
21. Πυγμαχία
22. Σκάκι
23. Σκοποβολή
24. Τοξοβολία
25. Χιονοδρομία
Τα αθλήματα αυτά έχουν επαρκή διάδοση ώστε να ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο, πρέπει όμως να στηριχθούν πρώτα και κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η Πολιτεία δεν θα τα συντηρεί, αλλά θα τα ενισχύει με τακτική επιχορήγηση στο μέτρο των δυνατοτήτων της με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των υποδομών τους και θα εξετάζει χρηματοδοτήσεις επιμέρους δράσεων στην βάση συγχρηματοδοτικών σχημάτων.
Δ. Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Στοχευμένη Κρατική Συνδρομή
26. Γκολφ
27. Θαλάσσιο Σκι
28. Μοντέρνο Πένταθλο
29. Μπάντμιντον
30. Ορειβασία
31. Παγοδρομία
32. Τρίαθλο
33. Χόκεϋ επί χόρτου
Τα αθλήματα αυτά πρέπει να στηριχθούν σχεδόν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η κρατική συνδρομή περιορίζεται σε επιλεγμένες δράσεις και υποδομές.
Ε. Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Αθλητική Αναγνώριση
34. Αεραθλητισμός
35. Αθλήματα Υποβρύχιας Δραστηριότητας, Αλιείας και Τεχνικής Κολύμβησης
36. Ζίου ζίτσου
37. Καράτε
38. Κέρλινγκ
39. Κικ-μπόξινγκ
40. Κουνγκ Φου
41. Μαχητικές Τέχνες, Σάμπο, Κούρες, Τσιδαόμπα
42. Μπέιζμπολ
43. Μπιλιάρδο
44. Μπόουλινγκ
45. Μπριτζ
46. Παγκράτιο
47. Ράγκμπυ
48. Σόφτμπολ
49. Σωματική Διάπλαση
50. Tae Kwon Do (Α.Ο.Τ.Ε.)
Τα αθλήματα αυτά πρέπει να στηριχθούν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος. Η παροχή αθλητικής αναγνώρισης σημαίνει ότι θα εξετασθούν διευκολύνσεις για τα πρωταθλήματά τους με κρατικές υποδομές και σε ορισμένες περιπτώσεις διευκολύνσεις στην στέγαση των Ομοσπονδιών.
ΣΤ. Αθλήματα με Τοπική Σημασία
51. Κρίκετ (Κέρκυρα)
Τα αθλήματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν στο μέτρο που παρουσιάζουν τοπική ανάπτυξη, με ιδιαίτερη έμφαση στις αθλητικές υποδομές.