ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία που απεύθυνε στην Ημερίδα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καρδίτσας με θέμα την βία στον αθλητισμό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Θέλω πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καρδίτσας για τη διοργάνωση της Ημερίδας αυτής και βεβαίως να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου απευθύνατε.
Τέτοιες πρωτοβουλίες πάνω στο κρίσιμο θέμα της βίας στον αθλητισμό συμβάλλουν ουσιαστικά τόσο στον εμπλουτισμό των δράσεών μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όσο και στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων μερών.
Το πρόβλημα της βίας στον αθλητισμό, όπως γνωρίζουμε καλά όλοι μας, είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα: Έχει πολλές και βαθιές κοινωνικές αιτίες, έχει πολλές και διάφορες εκφάνσεις, και δυστυχώς, σχεδόν πάντα εντείνεται σε περιόδους ευρύτερης κοινωνικής κρίσης, όπως αυτή που διέρχεται η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια.
Όμως, το σίγουρο είναι πως ούτε η πολυπλοκότητα του προβλήματος, ούτε η συγκυρία της κρίσης μπορούν να λειτουργήσουν για κανέναν μας ως άλλοθι αδράνειας ή παραίτησης.
Ίσα-ίσα, είναι ακριβώς τώρα, εν μέσω της κρίσης, που πρέπει να διασφαλίσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την ασφαλή πρόσβαση όλων των Ελλήνων στο κοινωνικό αγαθό του αθλητισμού. Ακριβώς σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία, είναι που έχει και μεγαλύτερη σημασία να μπορεί μια οικογένεια με μικρά παιδιά να χαρεί ένα Σάββατο ή μια Κυριακή έναν αθλητικό αγώνα με ασφάλεια και σε πολιτισμένο περιβάλλον.
Μπροστά σ’ αυτό τον στόχο λοιπόν, να ξαναγεμίσουν οι κερκίδες και τα στάδια με οικογένειες, οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις και να συντονίσουμε αποτελεσματικά τις δράσεις μας.
Το πρώτο απαιτούμενο είναι η πλήρης εφαρμογή των σχετικών νόμων και των κανονισμών. Βρισκόμαστε σε συνεχή και ουσιαστική συνεργασία τόσο με τις διοργανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων, όσο και με την Αστυνομία και τις τοπικές αρχές ώστε να προλαμβάνονται όσο γίνεται αποτελεσματικότερα τα κρούσματα της βίας.
Στις περιπτώσεις όπου οι εισηγήσεις της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας, της ΔΕΑΒ, και της Αστυνομίας, καθώς και τα υπόλοιπα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, δείχνουν υψηλή πιθανότητα για εκδήλωση κρούσματος βίας, προχωράμε στα ενδεδειγμένα κάθε φορά μέτρα.
Κι εδώ θέλω να επισημάνω ότι κατά την αγωνιστική περίοδο 2012-13, και ουσιαστικά από το τέλος του Φεβρουαρίου μέχρι την αρχή του καλοκαιριού του 2013, η ΔΕΑΒ παρακολούθησε 200 αγώνες όλων των αθλημάτων αρμοδιότητάς της, χρησιμοποιώντας προς τούτο 89 παρατηρητές.
Βεβαίως, είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να φτάνουμε στο σημείο να απαγορεύουμε την μετακίνηση φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας. Και το πρόβλημα της βίας θα έχει λυθεί όταν ακριβώς δεν θα χρειάζεται πια να καταφεύγουμε σ’ αυτό το μέτρο.
Όμως η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι πρωτίστως η ασφάλεια, η διασφάλιση του ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή, η υγεία και η ασφάλεια αθλητών, διαιτητών, παραγόντων και φιλάθλων, αλλά και η ομαλότητα της ζωής των πόλεων.
Και ως προς αυτό, λαμβάνουμε υπόψη μας το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η βία έχει σε μεγάλο βαθμό μεταφερθεί εκτός γηπέδων και αγωνιστικών χώρων, στους δρόμους και στα λεγόμενα «ραντεβού βίας» μεταξύ οργανωμένων οπαδών.
Ήδη το συναρμόδιο για το θέμα αυτό Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει προβεί σε ελέγχους στα γραφεία συνδέσμων οπαδών και σε άλλες προληπτικές και κατασταλτικές δράσεις που ήδη αποδίδουν αποτελέσματα.
Από την άλλη πλευρά, θέλω μόνο επιγραμματικά να αναφερθώ στην προετοιμασία του νέου αθλητικού νόμου. Εκεί θα επικαιροποιούνται οι προβλέψεις και για την οπαδική βία, ενσωματώνοντας τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή εμπειρία.
Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με συγκεκριμένες προτάσεις τόσο από τα κόμματα όσο και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου ο νέος νόμος να ανταποκρίνεται όσο γίνεται αποτελεσματικότερα στις ανάγκες του ελληνικού αθλητισμού.
Βεβαίως, η πρόληψη της βίας εκτός των άλλων προϋποθέτει διαρκή ενημέρωση ιδιαίτερα των παιδιών και αυριανών ενεργών φιλάθλων πάνω στο πρόβλημα. Στην κατεύθυνση αυτή συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Παιδείας και με άλλους φορείς για την κατάρτιση και εκτέλεση σχετικών προγραμμάτων και προγραμματίζουμε να εντείνουμε και να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τις συνέργειές μας.
Θα μου επιτρέψετε όμως στο σημείο αυτό να αναφερθώ και σε δύο ακόμα απαραίτητες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας:
Η πρώτη είναι η αυτοδέσμευση των παραγόντων των ομάδων. Κανένα θεσμικό πλαίσιο, όσο καλό κι αν είναι, δεν πρόκειται να εξαλείψει τη βία στον αθλητισμό, χωρίς την ουσιαστική συνεργασία προς την κατεύθυνση αυτή των διοικήσεων των ομάδων.
Με την ΕΠΟ όπως και με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, οικοδομούμε μια ειλικρινή συνεργασία και, στο πλαίσιο των διακριτών μας ρόλων, πρέπει να κοιτάξουμε πώς θα συντονίσουμε ακόμη αποτελεσματικότερα τις δράσεις μας.
Ταυτόχρονα, η αυτοδέσμευση είναι κλειδί και ως προς τον οπαδικό τύπο. Και εκεί, και μιλώ ως δημοσιογράφος το επάγγελμα, υπάρχουν πολλά περιθώρια αποφυγής της όξυνσης των παθών.
Στα δύο αυτά πεδία, ο ρόλος της πολιτείας είναι αναγκαστικά υποβοηθτικός και συντονιστικός. Σε κάθε περίπτωση, η βούληση υπάρχει ώστε να ενώσουμε δυνάμεις σε μια ευρεία συμμαχία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας.
Κι εδώ θέλω να τονίσω, με κάθε δυνατή έμφαση, ότι ο στόχος αυτός είναι αφενός κοινός και αφετέρου ύψιστης προτεραιότητας. Στο πλαίσιο βεβαίως του νόμου, όλοι μας οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε σχετική δυνατότητα και να μην αφήνουμε άλλες σκοπιμότητες να παρεισφρύουν.
Κλείνω με την εξής επισήμανση: Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίζει κανείς περίπλοκα προβλήματα, όπως αυτό της βίας στον αθλητισμό, είναι με επιμέρους δράσεις με μετρήσιμα και ελέγξιμα αποτελέσματα. Αν ο καθένας μας ξεχωριστά, και όλοι μαζί συντονισμένα κάνουμε αυτό που μας αντιστοιχεί, τότε σίγουρα θα κάνουμε σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Με την ευκαιρία λοιπόν της σημερινής μας συνάντησης, επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά το κάλεσμά μου να συνεργαστούμε σ’ αυτό τον σκοπό, η επίτευξη του οποίου μόνο οφέλη και κέρδη θα έχει: τόσο για την κοινωνία μας συνολικά, όσο και για κάθε εμπλεκόμενο ξεχωριστά.
Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξαναφέρουμε την οικογένεια στις κερκίδες και τους αγωνιστικούς χώρους. Είναι κάτι που και το μπορούμε και το οφείλουμε να το κάνουμε».