ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 2 Απριλίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης διοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα τη Διαφάνεια στον Αθλητισμό στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Εναρκτήριες ομιλίες απηύθυναν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός και ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας.
Ο κ. Ανδριανός ανέφερε σχετικά: «Η διαφάνεια σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου είναι – πρέπει να είναι – σταθερά πρώτη προτεραιότητα και κορυφαίος ιεραρχικά στόχος μας. Είναι η προϋπόθεση της λογοδοσίας, της δυνατότητας του πολίτη να γνωρίζει κάθε πληροφορία που θα του επιτρέπει να αξιολογεί και να ελέγχει τη δημόσια δράση, είναι η προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός πολύτιμου κεφαλαίου εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, πολιτών και κοινωνικών εταίρων.
Σ’ αυτή λοιπόν την κατεύθυνση, της διαρκούς ενίσχυσης της διαφάνειας, κινούμαστε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μαζί με τον Υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο και την Γενική Γραμματέα κυρία Γιαννακίδου. Οι άξονες της δράσης μας είναι δύο:
Ο πρώτος αφορά την απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας, η χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του νόμου. Αυτό το νόημα έχει για παράδειγμα, η επανασύσταση του Ελεγκτικού Συμβουλίου, που σε συνεργασία με άλλους ελεγκτικούς φορείς, θα διαλύσει κάθε σκιά, φήμη και υπόνοια ως προς την διαχείριση των επιχορηγούμενων από την πολιτεία φορέων αθλητισμού. Έτσι, οι πολίτες θα γνωρίζουν με σαφήνεια πώς αξιοποιούνται οι πόροι που προέρχονται από το υστέρημά τους.
Ο δεύτερος άξονας της δράσης μας αφορά την διαρκή επικαιροποίηση, τον διαρκή εμπλουτισμό του θεσμικού μας πλαισίου για την ενίσχυση της διαφάνειας. Σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη διεθνή εμπειρία και πρακτική, προχωράμε σε δράσεις για την θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για την κατανομή των διαθέσιμων πόρων και τον σχεδιασμό της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα μας.
Και βεβαίως, ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το οποίο συνδιοργανώνουμε τη σημερινή εκδήλωση, εμπλουτίζουμε τους κανόνες και τα ελεγκτικά μέσα που θα κλείνουν με ολοένα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την πόρτα στην διαφθορά, στην εγκληματικότητα, στην κάθε είδους φαλκίδευση του αθλητικού ιδεώδους.
Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή συζήτηση θα συμβάλει ουσιαστικά σ’ αυτό τον κοινό μας προβληματισμό. Και με την ευκαιρία αυτή, θέλω να επαναλάβω την πάντα ενεργή πρόσκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να συνεργαστούμε εποικοδομητικά ώστε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση και να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που έχουμε σήμερα, να προετοιμάσουμε τα γερά θεμέλια της επόμενης μέρας του ελληνικού αθλητισμού».
Ο κ. Σούρλας χαρακτήρισε τη διαπλοκή και τη διαφθορά στο χώρο του αθλητισμού αποτρόπαιο έγκλημα. Ο αθλητισμός, τόνισε, που εκφράζει και το επίπεδο πολιτισμού μιας χώρας όχι μόνο δεν πρέπει να μολύνεται από τη διαφθορά και τη διαπλοκή αλλά να αποτελεί το εφαλτήριο για την γενικότερη προσπάθεια εξυγίανσης και θωράκισης της χώρας από τα νοσηρά αυτά φαινόμενα.
Ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ηθικού, κοινωνικού υποβάθρου, πάνω στο οποίο θα μπορέσουν να αποδώσουν οι νόμοι και οι θεσμοί για την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Αυτά μπορούν να επιτευχθούν με την παιδεία, με την εισαγωγή μαθημάτων και προγραμμάτων δράσεων στα σχολεία προσαρμοσμένα στο ολυμπιακό ιδεώδες, που αποτελεί σύστημα αξιών. Με την διαπαιδαγώγηση των νέων στο σεβασμό των νόμων, την καλλιέργεια της ηθικής συνείδησης του ολυμπιακού πνεύματος στον αθλητισμό.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό να εντάσσεται και η αναβίωση των Ολυμπίων των εφήβων που θα πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Τις ομιλίες της Ημερίδας άνοιξε η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού, Κυριακή Γιαννακίδου, με θέμα «Αθλητισμός και Διαφάνεια, δύο έννοιες που θα έπρεπε να είναι συνώνυμες». Μεταξύ άλλων η κ. Γιαννακίδου τόνισε:
«Η διαφθορά στον αθλητισμό μπορεί να εντοπιστεί στα εξής:
Στημένοι αγώνες.
Το στήσιμο αγώνων είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το τένις, το μπάσκετ, βόλεϊ κλπ. Οι λόγοι για τους στημένους αγώνες μπορεί να είναι πολλοί. Ο πιο συνήθης συνδέεται με τα στοιχήματα, νόμιμα ή παράνομα.
Διοίκηση των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών
Οι Διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, φορείς συνήθως με μεγάλη οικονομική ευρωστία και δύναμη και με περιορισμένες δυνατότητες εξωτερικού ελέγχου είναι κατηγορία με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο διαφθοράς. Η διαφθορά εδώ μπορεί να πάρει διαφορετική μορφή: από απλή κακή χρήση ή κατάχρηση των κεφαλαίων της ομοσπονδίας μέχρι τη δωροδοκία μελών της ομοσπονδίας
Διαφθορά στις συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Επηρεασμός κριτών και διαιτητών για το αθλητικό αποτέλεσμα.
Φαρμακοδιέγερση
Επιλογή χώρας ή πόλης για τη φιλοξενία αθλητικής διοργάνωσης.
Μεταγραφές παικτών.
Εκλογές σε θέσεις διοικητικών αθλητικών οργάνων.
Δεχόμενοι λοιπόν τα ανωτέρω, συνειδητοποιούμε ξεκάθαρα ότι ο αθλητισμός σε παγκόσμιο επίπεδο πλήττεται από περιστατικά διαφθοράς και αδιαφάνειας. Θεωρώ πολύ σημαντική τη σχέση διαφθοράς και αδιαφάνειας καθώς οι εν κρυπτώ πράξεις αποφάσεις και ενέργειες σε οποιονδήποτε τομέα και αν συμβαίνουν, υπονομεύουν την ενημέρωση, τη σταθερότητα, την ορθότητα, την αλήθεια και είναι η πρώτη ένδειξη, που καταλήγει σε αδιάψευστη απόδειξη, ότι υφίσταται διεφθαρμένος μηχανισμός.
Γενικά με τον όρο «Διαφάνεια» εννοούμε το φανερό τρόπο λήψης αποφάσεων και εκτέλεσης ενεργειών, προκειμένου να υπάρχει κοινοποίηση άρα γνώση και ενημέρωση. Η γνώση και η ενημέρωση ουσιαστικά λειτουργούν ελεγκτικά, θέτοντας τους κρατούντες ενώπιον της κοινής γνώμης και της κοινωνίας.
Η διαφάνεια αποτελεί έναν από τους θεματοφύλακες της Δημοκρατίας και καθιστά τον πολίτη ενήμερο, ενεργό και υπεύθυνο. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι ο ρόλος της διαφάνειας στην πάταξη της διαφθοράς είναι πρωταρχικός και θεμελιώδης. Η διαφάνεια είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στην εξάπλωση της διαφθοράς και της διαπλοκής…»*.
Ακολούθησαν εισηγήσεις από τους:
Αγγελική Καραπατάκη, Αργυρή Ολυμπιονίκης Υδατο-σφαίρισης, Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, «Αλλαγή οπτικής γωνίας στον Ελληνικό Αθλητισμό»
Χάρη Λακαφώση, Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης– Ανακριτικού – Αθλητικός Εισαγγελέας, «Διαφθορά και οικονομικό έγκλημα στο χώρο του αθλητισμού»
Κυριάκο Μπραΐμη, Αστυνόμο Α΄, Ελληνική Αστυνομία (ΥΠΟΑΔΗΕ): «Αθλητισμός και Οικονομικό Έγκλημα – Διεθνής Εμπειρία / Συγκριτική Ανάλυση»
Χαρά Σπηλιοπούλου, Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ε.Σ.Κ.Α.Ν., «Χρήση Απαγορευμένων Ουσιών»