ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη με θέμα: «Αποτίμηση των Ελληνικών Ποδοσφαιρικών Πρωταθλημάτων από τη σκοπιά της αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας στα γήπεδα για τον 1ο γύρο της Αγωνιστικής Περιόδου 2010-2011. Ανταλλαγή απόψεων».
Η σύσκεψη έγινε στην αίθουσα Τύπου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και έλαβαν μέρος εκπρόσωποι όλων των φορέων που έχουν σχέση με το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι της χώρας μας και συγκεκριμένα οι:
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθανάσιος Ξηρός, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρης Οικονόμου, o Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργος Γαλιάτσος, ο Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπίτσιος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Σοφοκλής Πιλάβιος, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Σούπερ Λίγκας Ευάγγελος Μαρινάκης και Γιώργος Μποροβήλος, ο Πρόεδρος της Football League 2 Σπύρος Καλογιάννης, ο Αντιπρόεδρος και ο Ταμίας Π.Σ.Α.Τ. Αντώνης Αντωνόπουλος και Τάσος Αντωνίνης, ο Πρόεδρος της ΔΕΑΒ Γιάννης Πανούσης, ο Πρόεδρος του ΠΣΑΠ Στέλιος Γιαννακόπουλος κ.α.
Μετά το πέρας της σύσκεψης δηλώσεις έκαναν, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Νικητιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής.
Γ. ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερα εποικοδομητικός διάλογος, όπου ο καθένας ελεύθερα εξέφρασε τις απόψεις του για τον τρόπο με τον οποίο θα καταπολεμήσουμε πιο αποτελεσματικά τη βία στα γήπεδα.
Πρέπει να σας πω ότι μια σειρά στοιχείων που παρέθεσε η Ελληνική Αστυνομία δείχνουν ότι, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, έχουμε μείωση των επεισοδίων.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στην επαγρύπνηση της Πολιτείας, αλλά και των ίδιων των ΠΑΕ, που πραγματικά δε θέλουν τη βία. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε όλα τα μέτρα που έχουμε σχεδιάσει, να προχωρήσουμε στο νέο αθλητικό νόμο, ώστε τα φαινόμενο της βίας να ελεγχθεί απολύτως.
Η καταπολέμηση της βίας δεν είναι κάτι εύκολο, όπως έχουμε παρακολουθήσει και σε άλλες χώρες. Είδαμε ότι στη Μεγάλη Βρετανία έγινε μια τεράστια προσπάθεια και χρειάστηκαν περίπου 5 χρόνια για να εξαφανιστεί το φαινόμενο της βίας και δυστυχώς αυτό έγινε προσωρινά, διότι ήδη άρχισε και εκεί το φαινόμενο της βίας να επανέρχεται..
Απαιτούνται λοιπόν αυστηρά μέτρα, που μπορεί να είναι και επώδυνα. Η προσπάθεια για την καταπολέμηση της βίας πρέπει να είναι συνεχής.
Είναι αμαρτία 2.500 – 3.000 άτομα να αμαυρώνουν την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, του ελληνικού Αθλητισμού, των γηπέδων.
Σε ερώτηση σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Σούπερ Λίγκα, ο κ. Γιώργος Νικητιάδης είπε:
Είναι απολύτως βέβαιο ότι οποιοδήποτε γεγονός δεν εξελίσσεται ειρηνικά, αλλά έχει χαρακτηριστικά έντονης αντιπαράθεσης, εκ των πραγμάτων μπορεί να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να εκδηλώνεται βία.
Η Πολιτεία βεβαίως δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη λειτουργία ενός οργάνου που λειτουργεί δημοκρατικά. Από την άλλη όμως οφείλει να δείχνει τον ειρηνικό δρόμο. Σε τέτοιες πρωτοβουλίες είναι βέβαιο, ότι θα προχωρήσουμε.
Ήδη έχω συναντηθεί με τους τρεις προέδρους των μεγάλων ΠΑΕ του κέντρου, την ΕΠΟ και θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με προέδρους άλλων ΠΑΕ.
Το επόμενο βήμα μας θα είναι, το συντομότερο, να δώσουμε στη δημοσιότητα το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, κάτι που προβλέπουμε να γίνει το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου και θα περιλαμβάνει ζητήματα, που σχετίζονται με την καταπολέμηση της βίας. Θα ακολουθήσει ένας πλατύτερος δημοκρατικός διάλογος πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης ήταν η αποτίμηση του προβλήματος της βίας στα γήπεδα και του τι συνέβη στον πρώτο γύρο των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων. Δηλαδή αν πήγαμε καλύτερα ή χειρότερα. Πολλοί ίσως πουν ότι και φέτος είχαμε μια από τα ίδια. Μια όμως λεπτομερή διείσδυση στα στοιχεία δείχνει ότι συνολικά σημειώνεται πρόοδος στην ένταση και το είδος των επεισοδίων, καθώς και την έκταση των εμπλεκομένων προσώπων και ΠΑΕ.
Εκτιμούμε ότι η οδός της συνεννόησης θα αποδώσει περαιτέρω καρπούς και τα δυσάρεστα γεγονότα θα είναι σημαντικά μειωμένα.
Μελετήσαμε επίσης τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της βίας, όπως εκδηλώνονται στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Έχουμε περισσότερο, εμφυλίους μεταξύ μερίδων οπαδών ΠΑΕ, οπαδών που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση, έστω και στοιχειωδώς, να δεχτούν την ήττα, ενώ πέρυσι είχαμε σοβαρές αντιπαλότητες μεταξύ οπαδών αντιπάλων ομάδων.
Προς την ΕΠΟ έθεσα δύο θέματα. Το πρώτο αφορά τις κροτίδες, τα βεγγαλικά, τις εύφλεκτες ύλες, που πρέπει να απομακρυνθούν οριστικά από τα γήπεδα, γι’ αυτό και χρειάζεται να γίνει αυστηρότερος ο πειθαρχικός κανονισμός της ομοσπονδίας.
Και το δεύτερο θέμα είναι να θεσμοθετηθούν αυστηρότερες τιμωρίες για τις περιπτώσεις που απειλείται η σωματική ακεραιότητα των αγωνιζομένων και των νομίμως παρευρισκομένων στον αγωνιστικό χώρο.
Σε ερώτηση για τα όσα διαδραματίστηκαν στο τελευταίο συμβούλιο της Σούπερ Λίγκα είπε:
Είναι προφανές ότι σε μεγάλο βαθμό, μέρος της βίας υποδαυλίζεται από εριστικές δηλώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Είναι επίσης προφανές ότι η κρίση, όσο εντείνεται, διαμορφώνει και αυτή ευνοϊκές συνθήκες για ορισμένα φαινόμενα βίας. Αυτό είναι ένα θέμα. Το βασικό όμως είναι, να εξασφαλίζεις στα ελληνικά γήπεδα συνθήκες, οι οποίες να επιτρέπουν σε κάθε πολίτη να παρακολουθήσει την ομάδα του χωρίς να κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα.