ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 19 Ιουνίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρος Κοντονής ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη, παρευρέθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε η περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου και τον ΣΕΓΑΣ με θέμα: Αθλητικός Τουρισμός – Οι κοινωνικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις του».
Στην ομιλία του ο κ. Κοντονής ανέφερε τα παρακάτω:
«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στο Ηράκλειο για να παρακολουθήσω με ενδιαφέρον την ημερίδα με θέμα «Αθλητικός Τουρισμός: Οι κοινωνικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις του». Η ελληνική Πολιτεία, ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβερνητική σύνθεση, οφείλει να είναι αλληλέγγυα με όσες δράσεις προωθούν βασικές πτυχές ανάπτυξης, δημιουργίας και ψυχαγωγίας όπως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο αθλητικός τουρισμός.
Θεωρώ, πως τόσο το επίθετο, όσο και το ουσιαστικό στην έννοια «αθλητικός τουρισμός» χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από την κρατική μέριμνα, καθώς είναι φορείς υψηλής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία, την κοινωνία και τη νεολαία της. Η σύζευξη του αθλητισμού και του τουρισμού, είτε το κέντρο βάρους βρίσκεται στις αθλητικές δράσεις, είτε σε αυτές της περιήγησης, της αναψυχής και της ψυχαγωγίας, μπορεί να πάρει διάφορες μορφές που, με συγκεκριμένες υποβοηθητικές ενέργειες, είναι ικανές να λειτουργήσουν προωθητικά για όλο το κοινωνικό σύνολο.
Από τη μεριά του Υπουργείου που προΐσταμαι, θα σας περιγράψω επιγραμματικά τις μορφές που μπορεί να πάρει το συγκεκριμένο είδος τουρισμού, ώστε να υπάρχει συναντίληψη για το εύρος και τη δυναμική του φαινομένου.
Συγκεκριμένα, οι μορφές αθλητικού τουρισμού είναι:
* Προπονητικός Τουρισμός (Επισκέψεις αθλητών σε συγκεκριμένα μέρη με σκοπό τον εγκλιματισμό ή την προπόνηση)
* Αθλητικά Γεγονότα (Διεθνείς αγώνες ύψιστης σπουδαιότητας π.χ. Παγκόσμιες Διοργανώσεις, Πανευρωπαϊκές κλπ)
* Διοργανώσεις – Φεστιβάλ (Π.χ. Φιλικοί αγώνες με εσωτερικό ή διεθνή χαρακτήρα, δρόμοι υγείας, ποδηλατικοί γύροι, ιστιοπλοϊκές αναμετρήσεις)
* Παρακολούθηση Αθλητικών γεγονότων (Μετακίνηση φιλάθλων με συνακόλουθη αύξηση τουριστικού ρεύματος)
* Τουρισμός Περιπέτειας (Υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες π.χ. πεζοπορία, αναρρίχηση, κατάδυση, ποδήλατο βουνού, χειμερινό και θαλάσσιο σκι κ.α. που αναπτύσσονται για την ικανοποίηση της ανάγκης άθλησης και αναψυχής κοντά στο φυσικό περιβάλλον)
* Αθλητική εκπαίδευση (Π.χ. Πιστοποίηση σχολών προπονητών σε θαλάσσιες δραστηριότητες, εξειδικευμένα σεμινάρια απόκτησης ειδικής γνώσης)
Ωστόσο, και ας μου επιτραπεί μια παρένθεση, μετά από το ατυχές παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων, οφείλουμε να είμαστε διπλά προσεκτικοί στην ανάληψη διοργανώσεων που δυσχεραίνουν την αναπτυξιακή προοπτική του αθλητικού τουρισμού ενώ παράλληλα, υπονομεύουν τον ερασιτεχνικό και το μαζικό αθλητισμό που προορίζεται για το σύνολο των πολιτών. Οι αγώνες του 2004, αφήνουν ως παρακαταθήκη φαραωνικές υποδομές, με ελάχιστους χρήστες, συγκεντρωμένες γεωγραφικά σε λίγες περιοχές, με υψηλό κόστος συντήρησης. Θεωρώ, και νομίζω ότι όλοι συνομολογούμε, πως μια τέτοια λογική διοργάνωσης οφείλει να μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Συνεχίζοντας, μόνο από την παράθεση των παραπάνω τουριστικών πλευρών, μπορεί κανείς να δει τη μεγάλη θεματολογία των παρεπόμενων κοινωνικών και αναπτυξιακών ωφελειών. Σταχυολογώ ανάμεσα σε άλλες:
* Αύξηση οικονομικού κύκλου εργασιών καθώς και ζήτηση για αντίστοιχες θέσεις εργασίας
* Επίσκεψη τουριστών με αυξημένη οικονομική επιφάνεια
* Χρήση των τουριστικών υποδομών όλο το έτος
* Πραγματική ενίσχυση των τοπικών οικονομιών
* Γεωγραφική διασπορά σε όλη την επικράτεια
* Εξοικείωση του φίλαθλου κοινού με ιδιαίτερα αθλήματα
* Διεθνής απήχηση με ανταποδοτικό χαρακτήρα
* Συσσωρευμένη εμπειρία από την ανάληψη διοργανώσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
* Παρότρυνση για εναλλακτικό, υγιεινό τρόπο ζωής
Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε, και αντίστοιχα να παλέψουμε, ώστε οι παραπάνω οικονομικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις, με τη στήριξη τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, να γίνουν κτήμα της ελληνικής πραγματικότητας, για να στηριχτεί η προσπάθεια για την πολυπόθητη υπέρβαση της κρίσης.
Σε αυτή την κατεύθυνση, με τον εξοπλισμό που μας παρέχουν οι επεξεργασμένες θέσεις της κυβέρνησης, και των κομμάτων που την συναποτελούν, είμαι σε θέση να σας παραθέσω ορισμένες από τις βασικότερες θέσεις που σύντομα θα κατατεθούν προς δημόσια διαβούλευση.
1. Αναμόρφωση και ουσιαστική κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι και ο αθλητικός τουρισμός
2. Μείωση των συναρμοδιοτήτων και των αλληλοεπικαλύψεων, μεταξύ των διοικητικών φορέων με σκοπό την απάλειψη των γραφειοκρατικών δυσχερειών
3. Ίδρυση Τουριστικού Επιμελητηρίου ως ΝΠΔΔ (ή μετατροπή του υπάρχοντος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σε Τουριστικό), στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι σχετικές με τον τουρισμό δραστηριότητες (όπως αυτές περιγράφονται στο νόμο 2160/1993) και εθελοντικά επιχειρήσεις συμπληρωματικές προς το τουριστικό προϊόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτές με αθλητική δραστηριότητα.
4. Διεύρυνση των κατηγοριών των επιλέξιμων προς χρηματοδότηση επιχειρήσεων του επενδυτικού νόμου (ν. 3908/2011), με τη συμπερίληψη όλων των τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και, στην περίπτωση που μας ενδιαφέρει, των επιχειρήσεων που εξειδικεύονται στη παροχή αθλητικών υπηρεσιών.
5. Πλήρης καταγραφή και αξιολόγηση των αθλητικό-τουριστικών υποδομών για κάθε προορισμό, στο πλαίσιο της γενικότερης δράσης που αναπτύσσεται στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για καταγραφή των αθλητικών σωματείων και υποδομών
6. Δρομολόγηση κοινωνικών προγραμμάτων «Τα σπορ της φύσης», «Σπορ στο ύπαιθρο», «Κατασκηνωτικό τριήμερο», «Ποδηλατώ στο βουνό», «Γνωρίζω το βουνό και τη θάλασσα» κλπ
Συνοψίζοντας -και αφού ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας, επιτυχία που με βάση το πρόγραμμα των εισηγήσεων και την κατάρτιση των ομιλητών μοιάζει βέβαιη- θα ήθελα να επαναλάβω τη πάγια και αταλάντευτη δέσμευση της Κυβέρνησης να στηρίξει εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν ότι πιο υγιές, δυναμικό και ελπιδοφόρο διαθέτει η χώρα μας».