ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στα 1,9 δισ. ευρώ ο «ΦιλόΔημος» – Επιπλέον 81 εκατ. ευρώ με τρεις νέες Προσκλήσεις – Νέες εντάξεις έργων
ύψους 200 εκατ. ευρώ για ύδρευση, αποχέτευση, αγροτική οδοποιία, ΧΑΔΑ & ανέγερση σχολείων
Τρεις νέες προσκλήσεις του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», συνολικού προϋπολογισμού 81 εκατ. ευρώ, αλλά και νέες εντάξεις έργων ύψους 201 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» ανακοίνωσαν σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Ιουλίου Συναδινού και του Προϊστάμενου του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του Πρωθυπουργού, Σταύρου Παναγιωτίδη.
Η πρώτη Πρόσκληση αφορά σε έργα για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η βελτίωση των υποδομών και η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα του ερασιτεχνικού και μαζικού αθλητισμού.
Η δεύτερη πρόσκληση έχει προϋπολογισμό 16.000.000 € και και ήταν μία ιδέα του γραφείου κοινωνικών υποθέσεων του Πρωθυπουργού. Αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού, την κατασκευή, τη μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για την δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των δήμων της χώρας
Η τρίτη πρόσκληση αφορά στη σύνταξη / επικαιροποίηση Γενικών Σχεδίων Ύδρευσης (Masterplan), την κατάρτιση Εγχειριδίου Τεχνικών Προδιαγραφών Εφαρμογής μεθόδων επαναχρησιμοποίησης εκροών από Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) και την υλοποίηση Σχεδίων Ασφάλειας Νερού. Έχει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ και απευθύνεται στις ΔΕΥΑ, τους Δήμους και τους Συνδέσμους Ύδρευσης και αποχέτευσης.
Με αυτές τις νέες Προσκλήσεις ο προϋπολογισμός του Προγράμματος «ΦιλόΔημος» συνολικά, από 1,825 δισ. ευρώ που ήταν ανέβηκε στα 1,906 δισ. ευρώ το 2018, ενώ μέχρι το 2023 πρόκειται να φθάσει τα 2,3 δισ. ευρώ.
Οι νέες εντάξεις έργων ύψους 200 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν, αφορούν στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιϊας, της αποκατάστασης ΧΑΔΑ και της ανέγερσης και επέκτασης σχολικών κτιρίων, με πρώτο σχολείο το 24ο δημοτικό σχολείο Λάρισας (4,2 εκατ. ευρώ).
Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η μεγάλη επιτυχία των χρηματοδοτικών Προγραμμάτων προς τους ΟΤΑ δεν έχει να κάνει μόνο με το ύψος των κονδυλίων, αλλά και με το γεγονός ότι τα κονδύλια αυτά δίνονται με αυστηρά και αντικειμενικά κριτήρια, για να υλοποιηθούν συγκεκριμένα έργα βασικών υποδομών, τα οποία τα έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες. Δεν μοιράζονται δηλαδή δεξιά κι αριστερά με αδιαφανείς διαδικασίες για την εξυπηρέτηση πελατειακών σκοπιμοτήτων ή απλώς για να μη διαμαρτύρονται οι Δήμαρχοι, όπως γινόταν στο παρελθόν.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης στους ΟΤΑ, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η Κυβέρνηση με στοχευμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχει στόχο την στελέχωση όλων των Δήμων με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με μηχανικούς και οικονομολόγους για παράδειγμα, ώστε να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους δίνουν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στελέχωση η οποία κατέστη εφικτή χάρη στην επαναφορά του 1 προς 1 στις προσλήψεις στο δημόσιο που πέτυχε η Κυβέρνηση.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν, αν θέλουν να επανέλθουν στον κανόνα 1 προς 5, όπως ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση, για να συνεχίσουν να μαραζώνουν οι υπηρεσίες στους δήμους και στις περιφέρειες και να μην καλύπτονται οι μεγάλες ανάγκες στα σχολεία και τα νοσοκομεία. Αυτό υπογράμμισε, είναι μια άλλη πολιτική επιλογή την οποία όσοι την κάνουν θα πρέπει να αναλάβουν και το πολιτικό κόστος.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού υπογράμμισε το εύρος στον παρεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία τριετία σε αθλητικές εγκαταστάσεις, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι έχουν υλοποιηθεί 221 έργα ανά την επικράτεια, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ, με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Και τόνισε ότι στόχος είναι να γίνουν παρεμβάσεις στην ίδια λογική, με την αξιοποίηση του προγράμματος «ΦιλόΔημος», για έργα συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Βασιλειάδη: Καλημέρα και από εμένα. Μολονότι βρισκόμαστε σε μια μέρα που δεν είναι καλή, πέφτει πάνω η σκιά του επαγγελματικού αθλητισμού και των εγκληματικών οργανώσεων οι οποίοι προσπαθούν να ανακτήσουν θέση μέσα στον επαγγελματικό αθλητισμό. Παρόλα αυτά σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος γιατί είναι μια κομβική ημέρα για την πολιτική στον αθλητισμό, όπως την ονειρευόμαστε εμείς. Όπως τη σχεδιάζαμε εμείς. Μια σημαντική μέρα για τις υποδομές που θα έρθουν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά μας, οι νεολαίοι μας, οι άνθρωποι των πόλεων και των χωριών της χώρας.
Μετά από 10ετίες αλόγιστων δαπανών και έργων χωρίς κανένα ειρμό, που πολλές φορές δεν εξυπηρετούσαν τις πραγματικές ανάγκες τοπικών κοινωνιών, τις πραγματικές ανάγκες των αθλητικών συλλόγων, τις πραγματικές ανάγκες μιας ολόκληρης κοινωνίας, έργα που γινόντουσαν με βάση μια πελατειακή λογική, μια ψηφοθηρική λογική. Γι’ αυτό το λόγο βλέπουμε ανά την επικράτεια διάσπαρτες, μεγάλες εγκαταστάσεις εκεί πέρα που δεν υπάρχει νόημα να υφίστανται, μεγάλες περιοχές χωρίς καμία αθλητική εγκατάσταση. Εγκαταστάσεις οι οποίες δεν μπορούν να συντηρηθούν γιατί δεν υπήρξε ποτέ καμία οικονομοτεχνική μελέτη για το αν αυτές θα είναι βιώσιμες.
Εδώ και τρία χρόνια εμείς, από τότε που αναλάβαμε προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτή τη λογική, να αλλάξουμε αυτή τη φιλοσοφία, να φύγουμε από τις φαραωνικές λογικές του παρελθόντος και τις πελατειακές λογικές του παρελθόντος, που χώριζε τη χώρα σε παιδιά και αποπαίδια και να κάνουμε παρεμβάσεις με το μεγαλύτερο δυνατό κοινωνικό αντίκτυπο και το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Αλλά όμως να είναι παρεμβάσεις ουσίας.
.
Η συνεργασία που ξεκινήσαμε με τον Αλέξη Χαρίτση και εδώ θα γίνει λίγο πιο προσωπικός ο τόνος μου, με την προηγούμενη ιδιότητά του ως Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, ήταν εξαιρετική και κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση. Τριπλασιάσαμε τους πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για να κάνουμε έργα σε αυτή τη λογική.
Και οι αριθμοί μέχρι τώρα καταδεικνύουν αυτό. 221 έργα την τριετία ανά την επικράτεια με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα περνάμε σε ένα βήμα παραπέρα. Στοχευμένα έργα με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Παρεμβάσεις σε αυλές σχολείων για να φτιάξουμε καινούργια ζωντανά κοινωνικά κύτταρα. Σήμερα με το πρόγραμμα αυτό του «ΦιλόΔημος ΙΙ» συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, πάμε να κάνουμε παρεμβάσεις σε αυτή τη λογική.
Το ανώτερο ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται στα 600.000 ευρώ ανά δήμο και μπορεί να περιλαμβάνει δύο υποέργα. Το χρηματοδοτικό αυτό όριο είναι στοχευμένο και κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε ανάλογα με τις ανάγκες του δήμου να μπορεί να φτιαχτεί ένα προπονητήριο μικρότερες πρόχειρες κατασκευές ή να επισκευάσουμε ήδη υφιστάμενες οι οποίες είναι ταλαιπωρημένες από το χρόνο και από την έλλειψη συντήρησης.
Είδαμε πρόσφατα κι ένα παράδειγμα στον Πύργο την ώρα που έβρεχε και δημιουργήθηκε καταρράκτης εντός του γηπέδου. Γιατί κατασκευάστηκαν κάποτε μεγάλα έργα χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς αυτά θα συντηρηθούν, πώς αυτά θα παραμένουν ζωντανά. Πάμε λοιπόν σε όλη την επικράτεια, 50 εκατομμύρια, σε αυτή τη λογική και επιλέξαμε τη συνεργασία των δυο Υπουργείων, με τη λογική να μην αλλάξει η στόχευση, να μην αφήσουμε τη χρηματοδότηση αυτή να γίνει και προεκλογικό εργαλείο.
Δεν ερχόμαστε να καλύψουμε προεκλογικές ανάγκες μιας έντονης προεκλογικής δημοτικής δραστηριότητας στο διάστημα αυτό, θέλουμε να καλύψουμε ανάγκες πραγματικές της κοινωνίας.
Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τα τελευταία χρόνια, έχει πλήρη εικόνα των αναγκών ανά την επικράτεια. Αφ’ ενός μεν γιατί τόσο εγώ όσο και ο Γενικός Γραμματέας έχουμε προσωπική άποψη γιατί έχουμε γυρίσει όλη τη χώρα, αφ’ ετέρου δε γιατί με τη νέα νομοθεσία, σχετικά με την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, πλέον έχουμε καταγεγραμμένα ανά την επικράτεια, όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, όλες τις ανάγκες που υπάρχουν, όλες τις επισκευές που χρειάζεται να γίνουν ούτως ώστε να έχουμε ασφαλείς και προσβάσιμες αθλητικές εγκαταστάσεις και αθλητικές εγκαταστάσεις που χρειάζονται και ενεργειακή αναβάθμιση για να γίνουν και φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και φιλικές προς τα οικονομικά των χρηστών και των Δήμων.
Επομένως, με αυτή τη λογική, δομήσαμε αυτή τη συνεργασία, με αυτή τη λογική θα γίνει επιλογή των έργων και έχουμε αποδείξει και τα στοιχεία από τη χρήση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μιλούν καλύτερα γι’ αυτό, ότι προσπαθούμε να ισοκατανέμουμε τα έργα σε όλη την επικράτεια. Και από άποψη οικονομική και από άποψη πραγματικών έργων. Να μην υπάρχει καμία Περιφέρεια της χώρας η οποία θα είναι υποχρηματοδοτούμενη.
Να μη υπάρχει καμία Περιφέρεια και κανένας Δήμος της χώρας, ο οποίος να είναι αποκλεισμένος από τη χρηματοδότηση της κεντρικής κυβέρνησης. Αλλά με έλεγχο, με σοβαρότητα, με στόχο το ένα ευρώ που δαπανούμε, να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Τον αθλητισμό, που δεν είναι ο επαγγελματικός αθλητισμός και όλη αυτή η γκρίζα ατμόσφαιρα που αυτός αποπνέει, είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, είναι τα παιδιά μας, εμείς ή και οι γονείς μας ακόμα που προσπαθούμε να τους βάλουμε στη διαδικασία άθλησης.
Σκοπός μας είναι να μην υπάρχει ούτε ένα παιδί ανά την επικράτεια, που το χειμώνα δε θα μπορεί να προπονηθεί κάτω από κακές συνθήκες. Να υπάρχει παντού ένας κλειστός χώρος που θα προπονούνται οι αθλητές μας. Να υπάρχουν παντού εγκαταστάσεις οι οποίες θ’ ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Να υπάρχουν παντού εγκαταστάσεις οι οποίες θα τιμούν και τους φορολογούμενους αυτής της χώρας.
Είναι πολλά και σωρευμένα τα λάθη των δεκαετιών της ευμάρειας. Δεν υπήρξε ποτέ ένας κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός για το τί θέλουμε να κάνουμε και πού θέλουμε να κατευθύνουμε τις παρεμβάσεις μας. Εμείς αυτό το αλλάζουμε και νομίζω ότι η σημερινή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, δείχνει πολύ περισσότερα και πέρα από τη χρηματοδότηση.
Δείχνει το πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι ελληνικές κυβερνήσεις από δω και μετά, με απόλυτη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων αλλά και με στοχευμένες δράσεις, που να δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη μέρα. Γιατί ο μεγάλος αγώνας που γίνεται, είναι για να γίνει η χώρα μια κανονική χώρα, να γίνει το κράτος, να πάμε σε μια άλλη λογική έργων πέρα από αυτά που είχαμε συνηθίσει. Γι’ αυτά που είχαμε συνηθίσει και το λαό να περιμένει.
Αλλαγή κουλτούρας και αλλαγή φιλοσοφίας και αλλαγή κουλτούρας και στοχευμένες παρεμβάσεις. Είμαστε σίγουροι ότι οι Δήμοι θ’ ανταποκριθούν άμεσα. Ήδη εμείς επειδή έχουμε πλήρη εικόνα ξέρουμε ότι υπάρχουν ώριμες μελέτες που μπορούν να υπερκαλύψουν ακόμα και το ποσό τής πρόσκλησης και ήδη έχουμε περάσει αυτά τα τρία χρόνια, τη διαφορετική φιλοσοφία αυτή στους Δήμους.
Επομένως, να ευχαριστήσω ξανά τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Αλέξη Χαρίτση, για την εξαιρετική συνεργασία και για την πλήρη κατανόηση και γνώση του προβλήματος και τη βοήθεια στη χάραξη του στρατηγικού σχεδιασμού, να ευχαριστήσω το Γενικό Γραμματέα, για τη συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια αλλά και για τη δουλειά που έχει γίνει τα 4 χρόνια της διακυβέρνησής μας σε αυτή την κατεύθυνση και ευελπιστώ πολύ σύντομα να είμαστε ξανά εδώ, ν’ ανακοινώσουμε κι άλλες περισσότερες, μεγαλύτερες δράσεις, όμως σας ξαναλέω, μακριά από τις λογικές και τη φιλοσοφία του παρελθόντος.
Από τα Γραφεία Τύπου