ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η επίσημη παρουσίαση του έργου: «Εθνικά Ψηφιακά Μητρώα για τον ελληνικό αθλητισμό» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσία εκπροσώπων αθλητικών φορέων κ.α.
Για τη δημιουργία της μελέτης της Ψηφιακής Πλατφόρμας υπεγράφη προγραμματική συμφωνία μεταξύ της ΓΓΑ και της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.
Για τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή και τα σημαντικά οφέλη που θα φέρει στον ελληνικό αθλητισμό μίλησαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. Ιδομενέας Μανωλιτσάκης και Ιωάννης Δερμιτζάκης αντίστοιχα.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης στην ομιλία του είπε τα εξής:
«Η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας στον ελληνικό αθλητισμό εντάσσεται στο συνολικότερο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για την ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους. Είναι κομβικής σημασίας, διότι εξασφαλίζει ένα σύστημα εξωστρεφές, φιλικό προς τον πολίτη, που θα διασφαλίζει διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, ορθή διακυβέρνηση και ταυτόχρονα θα δίνει ένα μεγάλο… χτύπημα στις πελατειακές σχέσεις και στις διάφορες δυσλειτουργίες που ενδεχόμενα μπορεί να δημιουργηθούν στη δημόσια διοίκηση.
Μέσω των νέων τεχνολογιών δίνεται η δυνατότητα καλύτερου ελέγχου και ορθολογικότερης κατανομής των χρηματικών πόρων.
Στο πλαίσιο λοιπόν της υλοποίησης της κεντρικής στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης για ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους, εντάσσεται και η παρούσα διαδικασία και η μελέτη για τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή. Είναι κομμάτι μιας συνολικότερης παρέμβασης, λεπτομέρειες της οποίας θα αναλύσουμε τις επόμενες μέρες μαζί με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής.
Σας θυμίζω ότι πρόσφατα, πάλι σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ως τμήμα της συνολικής μεταρρύθμισης, ανακοινώσαμε το Video Assistant Referee για το ποδόσφαιρο, ενώ το επόμενο διάστημα θα προβούμε και σε άλλες ανακοινώσεις σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, τις αλλαγές στον τεχνολογικό τρόπο λειτουργίας και παροχής των υπηρεσιών.
Επομένως σήμερα, αν και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για το μέλλον. Γίνονται τα πρώτα βήματα τα οποία έπρεπε να χουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Δεν πειράζει όμως. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Με το νέο ψηφιακό μητρώο που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε από κοινού με την Κοινωνία της Πληροφορίας δημιουργούμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις των σωματείων, στις εξελίξεις των ομοσπονδιών. Σταματάνε πια οι γκρίζες ζώνες που ζούμε όλοι μας, ιδίως σε προεκλογικές για τις ομοσπονδίες περιόδους με το ποιος έχει ή δεν έχει αθλητική αναγνώριση.
Με το νέο αθλητικό νόμο που τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί προς διαβούλευση και αμέσως μετά στο ελληνικό κοινοβούλιο, θα απλοποιούμε περισσότερο τη διαδικασία για την αθλητική αναγνώριση των σωματείων, για τη λειτουργία των ομοσπονδιών, θα καταργούμε την ψήφο δια αντιπροσώπου και θα απαιτούμε αυτοπρόσωπη παρουσία στις συνελεύσεις και τότε θα φανεί το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη αυτού του ηλεκτρονικού μητρώου. Με μια αυτοποιημένη κίνηση στο τέλος κάθε έτους, κάθε σωματείο το οποίο υπάρχει και λειτουργεί και δεν είναι… σφραγίδα, κάθε ομοσπονδία που θα έχει ενεργά σωματεία και θα δικαιούται μεγαλύτερη μερίδιο από τη μικρή πίτα της κρατικής χρηματοδότησης θα δει διαφορά στην καθημερινότητα. Θα αρθούν οι στρεβλώσεις, οι αδικίες που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή με το ανέλεγκτο σύστημα της κρατικής χρηματοδότησης. Είναι πολύ κομβικό τώρα που το ελληνικό κράτος ξαναστέκεται στα πόδια του, που ξεφεύγουμε από το καθεστώς χρεοκοπίας, ο κάθε πόρος του έλληνα φορολογούμενου να μπορεί να μοιράζεται με διαφάνεια, με αντικειμενικά κριτήρια».
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός ο οποίος παρουσίασε με λεπτομέρεια την ψηφιακή πλατφόρμα, τόνισε:
«Το έργο κινείται στη δέσμευση της κυβερνητικής πολιτικής για διαφάνεια, ισονομία, για την προστασία του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της άθλησης, απέναντι στις ανάγκες και τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Το έργο αποτυπώνει την ελληνική αθλητική πραγματικότητα σε πραγματικό χρόνο και σε κάθε διάσταση. Η μεγάλη καινοτομία της πλατφόρμας έγκειται στη διαλειτουργικότητα με άλλους συναρμόδιους φορείς και υπουργεία, στην ευκολία χρήσης, στο δημόσιο χαρακτήρα της πληροφορίας και στη δυνατότητα διαρκούς ανανέωσής της. Πρόκειται για ένα δημόσιο και εξελίξιμο εργαλείο το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από μητρώα. Στην τελική του ολοκλήρωση θα περιλαμβάνει το μητρώο των αθλητικών φορέων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον αγωνιστικό αθλητισμό, το μητρώο των φορέων οι οποίοι αναπτύσσουν την άσκηση για όλους και τον αθλητικό τουρισμό, το μητρώο των προπονητών και των εκπαιδευτών και φυσικά το μητρώο των αθλητικών υποδομών. Στόχος μας είναι να μπορεί να εξυπηρετηθεί άμεσα και γρήγορα το ευρύ κοινό και οι αθλητικοί φορείς και εκ μέρους της οργανωμένης πολιτείας να υπάρχει έλεγχος, εποπτεία, τήρηση της στατιστικής επετηρίδας, απολογισμός και αναφορές. Η χρηματοδότηση θα γίνει από το ΕΣΠΑ, το οποίο για πρώτη φορά διεκδικήθηκε το 2015. Η πρώτη φάση υλοποίησης της μελέτης αφορά σε 189.000 ευρώ και οι επόμενες φάσεις θα προκύψουν έπειτα από τις διαδικασίες έγκρισης σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ελληνικός αθλητισμός θα έχει στη διάθεσή του ένα απαραίτητο δυναμικό εργαλείο για την ανάπτυξή του και τη διαμόρφωση σύγχρονων αθλητικών στρατηγικών».
Από την πλευρά τους ο πρόεδρος της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ Ιδομενέας Μανωλιτσάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος Ιωάννης Δερμιτζάκης υπογράμμισαν ότι η έναρξη της συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με την Κοινωνία της Πληροφορίας θα συμβάλει στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των υπηρεσιών της ΓΓΑ και των εποπτευόμενων φορέων της, με κύριο στόχο να μπει ο ελληνικός αθλητισμός σε μία νέα ψηφιακή εποχή.
«Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με την ψηφιακή πλατφόρμα του ελληνικού Αθλητισμού, αποκτά ένα σύγχρονο εργαλείο διαφάνειας, ισονομίας εποπτείας, αντικειμενικής αξιολόγησης και στρατηγικού σχεδιασμού που καθιστά εφικτή την καταγραφή κατά αρχήν των δεδομένων από εποπτευόμενες Ενώσεις και Ομοσπονδίες, την άμεση πρόσβαση σε έγκυρη-ολοκληρωμένη πληροφορία σχετικά με την κατάσταση του προσωπικού και των υποδομών του φορέα, την άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες, την απλούστευση των παρεχομένων υπηρεσιών της ΓΓΑ σε πολίτες και αθλητικούς φορείς, την εποπτεία και την ορθολογική αξιοποίηση των αθλητικών υποδομών, και την άσκηση του ελεγκτικού της ρόλου», τόνισαν σχετικά στις τοποθετήσεις τους.
Η παρουσίαση του έργου.