ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 31 Μαΐου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής μετείχε σήμερα στη Σύνοδο Υπουργών Αθλητισμού των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.
Θεματικές ενότητες της Συνόδου ήταν η ενίσχυση της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της χρηστής διακυβέρνησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι εξελίξεις ως προς την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ) και η συμβολή του Αθλητισμού στην περιφερειακή ανάπτυξη μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων.
Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός τόνισε:
1. Τον ρόλο του Υπουργείου αναφορικά με τη διακυβέρνηση του Αθλητισμού και ιδιαίτερα σε σχέση με την προώθηση της αθλητικής ακεραιότητας σε εθνικό επίπεδο:
«Στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί για πολλά χρόνια καθεστώς πελατειακών σχέσεων, διαπλοκής και αδιαφάνειας, καλυπτόμενο με το πέπλο του δήθεν αυτοδιοίκητου, στην ουσία ανεξέλεγκτου, των Αθλητικών Ομοσπονδιών. Ως παρεπόμενο, οι αποφάσεις που λαμβάνονταν οδηγούσαν σε έντονες αντιδράσεις, δίχαζαν την κοινωνία και είχαν ως αποτέλεσμα κρούσματα εκτεταμένης βίας στους αγωνιστικούς χώρους, ιδίως του ποδοσφαίρου.
Με δεδομένες τις ελλείψεις σε επίπεδο νομοθεσίας, ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή νέος νόμος, τον Μάιο του 2015, με τα εξής σημεία αναφοράς:
1. επανέφερε την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε καθεστώς πλήρους εναρμόνισης με τη συνταγματική νομιμότητα της χώρας, με την τοποθέτηση τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά της όργανα, και μετέτρεψε την απόλυτη αυτονομία της σε καθεστώς πραγματικής αυτοδιοίκησης των ποδοσφαιρικών θεσμών,
2. θέσπισε την καθιέρωση πλήρους Ηλεκτρονικού Συστήματος Διακίνησης Εισιτηρίων και Εποπτείας Αγώνων, αλλά και την Προσωπική Κάρτα Φιλάθλου, τα οποία ενώ σε άλλες χώρες ισχύουν και εφαρμόζονται, στην Ελλάδα είναι διαχρονική η αντίδραση των οργανωμένων οπαδών, με την κάλυψη των διοικήσεων των ομάδων,
3. Προβλέπει, σε περιπτώσεις φαινομένων βίας, επιβολή υψηλών χρηματικών ποινών, τέλεση αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, ακόμη και την απαγόρευση τέλεσης αγώνων.
Ένας ακόμα σοβαρός στόχος ήταν η καταπολέμηση του ντόπινγκ. Τον Μάρτιο του 2016 ψηφίστηκε ο νόμος της πλήρους εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τον Κώδικα Αντιντόπινγκ της WADA. Οι διατάξεις εκσυγχρονίζουν πλήρως τις διαδικασίες και δίνουν μεγάλη έμφαση στους ελέγχους, τα πειθαρχικά όργανα και τις κυρώσεις, ενώ προβλέπεται και απώλεια επιβραβεύσεων»
2. Τα «εργαλεία» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων ως προς την ακεραιότητα που αντιμετωπίζει ο Αθλητισμός και τις εμπειρίες σε σχέση με τα εργαλεία αυτά
«Σε διεθνές επίπεδο είναι πρωταρχικό να ενεργοποιηθούν πλήρεις και οργανωμένοι διακρατικοί μηχανισμοί κοινής αντιμετώπισης των διαφόρων συστημάτων που επιχειρούν να νοθεύσουν το «ευ αγωνίζεσθαι» και το αθλητικό αποτέλεσμα εις βάρος των πολιτών και των εθνικών κρατών.
Υποθέσεις στημένων αγώνων, παράνομου στοιχηματισμού, παράνομης διακίνησης απαγορευμένων ουσιών, ακόμα και ελεύθερης μετακίνησης οργανωμένων οπαδών, οι οποίοι προκαλούν επεισόδια και διασαλεύουν πανευρωπαϊκά την κοινωνική ειρήνη, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χωρίς διαρκή συνεργασία και τη συνδρομή Κρατών-μελών αλλά και των διεθνών αθλητικών συνομοσπονδιών.
Η εμπειρία μας δείχνει επίσης ότι η αναβάθμιση των εθνικών ελεγκτικών και εποπτικών οργάνων, την οποία επιβάλλαμε την τελευταία διετία στην Ελλάδα, η συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφαλείας, την δίωξη του οικονομικού εγκλήματος και τη Δικαιοσύνη, μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά, ώστε οι Πολιτικές Ηγεσίες να αποκτήσουν τον έλεγχο ως προς τη νομιμότητα και την διαφάνεια στον χώρο του Αθλητισμού».
3. Τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με μία συντονισμένη προσέγγιση μεταξύ των κρατών-μελών;
«Επιμένουμε στην αναγκαιότητα συντονισμένων δράσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Προτείνουμε:
1. την θέσπιση κοινής νομοθεσίας για την πάταξη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όλων των φαινομένων διαφθοράς στον αθλητισμό.
2. Τη δημιουργία ενιαίου νομικού πλαισίου, δεσμευτικού για όλες τις χώρες-μέλη, αναφορικά με τις σχέσεις της Ε.Ε. με τις διεθνείς αθλητικές συνομοσπονδίες, που επιχειρούν να επιβάλλουν ένα είδος επιχειρησιακής «αυτονομίας», αγνοώντας συνταγματικές επιταγές και ευρωπαϊκές πρακτικές.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να συμβάλει με κάθε τρόπο στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την διαφάνεια και την ακεραιότητα σε κάθε όψη του αθλητισμού. Για το Υπουργείο Αθλητισμού, η πορεία προς τον εκδημοκρατισμό και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού αθλητισμού θα συνεχιστεί χωρίς εκπτώσεις σε θέματα διαφάνειας, δημοκρατικής λειτουργίας, νομιμότητας και ελέγχου».