ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 15-9-20
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άμεση ανταπόκριση του Υφυπουργού Αθλητισμού για τη σύνθεση της ΕΠΕ, τα μόρια και τις διακρίσεις των αθλητών – μαθητών
Έπειτα από απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, γίνονται δεκτές αρκετές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν κατά την ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων–και ορισμένες υιοθετήθηκαν και από άλλα κόμματα της Βουλής- στη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή(Ε.Ο.Ε), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις».
Συγκεκριμένα:
* Άρθρο 8
Στην παρ. 9 του άρθρου 29 του ν. 2725/1999 μειώνονται σε τέσσερις (4) από πέντε (5) οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΜ ΑμεΑ στη διοίκηση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, όπως ομόθυμα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, της ΕΠΕ και πολλοί εισηγητές κομμάτων.
* Άρθρο 28
Στην παράγραφο 8 του άρθρου 28 δίδεται τελικά προθεσμία έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου για τη λήψη της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης από τα σωματεία, ώστε να αναγνωριστεί η διάκριση αθλητή που επετεύχθη πριν από τη δημοσίευση του νόμου και να μπορεί εγγραφεί στο ειδικό κατάλογο της ΓΓΑ.
Η διάρκεια των έξι μηνών σε αντιδιαστολή με την άμεση ισχύ, που προβλεπόταν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο τα σωματεία εκείνα που πρέπει να αποκτήσουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση προκειμένου οι αθλητές τους, που έχουν ήδη διακριθεί σε πανελλήνιους αγώνες, να μην απωλέσουν τα ευεργετήματα του νόμου για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.
* Άρθρο 28
Προστίθεται η παράγραφος 9, με την οποία διευρύνεται η δυνατότητα εισαγωγής άνευ εξετάσεων, με βάση τα αποτελέσματα που είχαν ή θα έχουν οι αθλητές το προηγούμενο (2019) και το επόμενο έτος (2021). Η διεύρυνση περιλαμβάνει 1η-8η Παγκόσμια θέση και 1η-6η Ευρωπαϊκή θέση για όσα αθλήματα και αγωνίσματα δεν διεξήχθησαν οι αντίστοιχες διοργανώσεις τους το 2020 λόγω πανδημίας.
Αμβλύνονται έτσι οι συνέπειες της ενδεχόμενης απώλειας διακρίσεων για τους αθλητές των εθνικών ομάδων λόγω της φετινής ακύρωσης Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ελέω κορωνοϊού. Έως τώρα προβλεπόταν εισαγωγή άνευ εξετάσεων στα ΑΕΙ με κατάκτηση 1ης-6ης Παγκόσμιας θέσης και 1ης-3ης Ευρωπαϊκής θέσης.
* Επιπλέον, θα προβλεφθεί η παράταση έως τις 15/02/2021 των θητειών και κάθε άλλου καταστατικού οργάνου για τις αθλητικές Ενώσεις, όπως συμβαίνει και με τις αθλητικές Ομοσπονδίες.
* Παράλληλα, όπως αιτήθηκαν με υπομνήματά τους, προστίθενται και τα αθλήματα της Ξιφασκίας και της Αθλητικής Αλιείας στις εξαιρέσεις, με τις οποίες αθλητές άνω των 35 ετών μπορούν να εγγραφούν ως μέλη σε σωματεία και να μετέχουν των οργάνων σωματείων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών.
Εξετάζεται η αποδοχή κι άλλων προτάσεων που υποβλήθηκαν κατά την ακρόαση των φορέων, όπου πέραν του παραγωγικού διαλόγου υπήρξαν και μεγάλη αποδοχή των διατάξεων του σχεδίου νόμου.
Ενδεικτικά αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων:
Εύη Μωραϊτίδου (πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών): «Στα 35 χρόνια λειτουργίας του, τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, εκπληρώνοντας απόλυτα τον θεσμικό ρόλο του Συλλόγου, εργάζονται διαρκώς για την προάσπιση των ιδεών του αθλητισμού. Έχοντας μοναδικό γνώμονα οι πράξεις μας να δημιουργούν οφέλη στην ελληνική κοινωνία, θεωρούμε θετική την προσπάθεια του Υφυπουργού Αθλητισμού, με τις προτεινόμενες διατάξεις, στο νέο νομοσχέδιο, ενεργοποίησης Ολυμπιονικών, αλλά και τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου των εν ενεργεία αθλητικών, στα Διοικητικά Συμβούλια, χωρίς ψήφο».
Γρηγόρης Πολυχρονίδης (πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών): «Το πραγματικό κύτταρο του αθλητισμού είναι οι ίδιοι οι αθλητές. Την περασμένη Δευτέρα σύσσωμοι οι Παραολυμπιονίκες στηρίξαμε δημόσια και μαζικά τις τομές που προσφέρει το αθλητικό νομοσχέδιο βάσει του κειμένου που είχε υποβληθεί στη δημόσια διαβούλευση. Είμαστε απέναντι από τον οποιονδήποτε εκμεταλλεύεται τη θέση διοίκησης που καταλαμβάνει και είναι ενάντια στις δημοκρατικές αξίες που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο. Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο η εκπροσώπηση στην ΕΠΕ γίνεται δημοκρατικότερη. Οι αποφάσεις της θα λαμβάνονται κατόπιν συμφωνίας όλων των φορέων που την απαρτίζουν».
Παναγιώτης Καδδάς (Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανάπτυξης Ποδοσφαίρου για Άτομα με Ακρωτηριασμό Ελλάδας): «Το νέο νομοσχέδιο αποτελεί βαθιά τομή στον αθλητισμό, δίνοντας τη διαφάνεια και τη δημοκρατία στις αρχαιρεσίες των Ομοσπονδιών. Προωθεί την ανάπτυξη του αθλητισμού για τα άτομα με αναπηρία και όσον αφορά το Παραολυμπιακό κίνημα προβάλει τους αθλητές ως πραγματικούς πρωταγωνιστές».
Χρήστος Καλούδης (Πρόεδρος Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής): «Το νομοσχέδιο αθλητικής μεταρρύθμισης, για το οποίο βρισκόμαστε εδώ σήμερα, πραγματοποιεί σημαντικές τομές, δίνει λύσεις σε καίρια θέματα, δημιουργεί δικλείδες ασφαλείας, ούτως ώστε να υπάρχει διαφάνεια. Εκ τούτου, κινείται σε απολύτως θετική κατεύθυνση, ο νόμος μας αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους».
Θανάσης Κακαβάς (Τεχνικός διευθυντής Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο): «Συγχαίρουμε τον κύριο Αυγενάκη για την τόλμη του να επιχειρήσει τομές, οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά σημασία έχει ότι έστω και τώρα γίνονται. Η διαφάνεια είναι προϋπόθεση για να λειτουργήσουν οι Ομοσπονδίες, για να προαχθεί το Ολυμπιακό Ιδεώδες και, ναι, πρέπει να μπει τάξη στο αθλητικό πεδίο. Το νομοσχέδιο είναι ένα εργαλείο, μία βασική κίνηση, που όλοι οφείλουμε να στηρίξουμε. Πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο θα αναζωογονήσει το αθλητικό κίνημα, δίνει ρόλους στα σωματεία και στους αθλητές, είναι κίνητρο για να συνεχίσουν την προσπάθεια αυτοβελτίωσης».
Επισημαίνεται ακόμη ότι ο κ. Αυγενάκης απέστειλε απάντηση στη χθεσινή επιστολή (14/09/2020) του Διευθυντή Ολυμπιακής Αλληλεγγύης και Σχέσεων Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, Τζέιμς Μακλέοντ.
Τέλος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Άντριου Πάρσον, με τον οποίο συζήτησαν όλες τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που αφορούν στον Παραολυμπιακό αθλητισμό, οι οποίες θα επικυρωθούν και από την IPC.
Ο κ. Αυγενάκης προσκάλεσε τον κ. Πάρσον να επισκεφθεί σύντομα τη χώρα μας και να ενημερωθεί από κοντά για όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που αφορούν το Παραολυμπιακό κίνημα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου.
Στο παραπάνω λινκ μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατά τη συζήτηση κατ’ άρθρο του σ/ν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή. Ομιλία που αφορά τόσο στην επιστολή της ΔΟΕ όσο και στις επί μέρους διατάξεις της αθλητικής μεταρρύθμισης.