ΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δημοπρατείται η καθαίρεση των στεγάστρων στο Εθνικό Κολυμβητήριο Χανίων
Για τις αναγκαίες και άμεσες εργασίες συντήρησης στο Εθνικό Κολυμβητήριο Χανίων, αλλά και για τις μελέτες αναβάθμισης όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Χανίων (Σκοπευτηρίου, Σταδίου, κλειστού γυμναστηρίου, Αντισφαίρισης) μίλησε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Μανώλη Συντυχάκη, τόνισε ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου «Καθαίρεση Στεγάστρων και αποκατάσταση περιμετρικών τοιχείων οπλισμένου σκυροδέρματος των δύο βοηθητικών κολυμβητικών δεξαμενών και τοποθέτηση τεσσάρων ιστών φωτισμού στο Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Χανίων», προϋπολογισμού που ανέρχεται στο ποσό των 86.874,14€ και μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα έχει δημοπρατηθεί το έργο.
Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης, επισήμανε τη συνεργασία της ΓΓΑ με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης για την ταχύτερη εκπόνηση των αναγκαίων μελετών εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης όλων των εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Χανίων με προτεραιότητα εκείνες για το Κολυμβητήριο.
Αναλυτικά, η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:
«Πράγματι, το κολυμβητήριο Χανίων αντιμετωπίζει προβλήματα που δεν εμφανίστηκαν χθες ή τον τελευταίο χρόνο. Είναι προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί διαχρονικά. Για πάρα πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού στο συγκρότημα του κολυμβητηρίου.
Οι αθλητικές υποδομές της χώρας, που παραλάβαμε, βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση. Εικόνα διάλυσης επικρατούσε παντού:
– Στο ΟΑΚΑ, που έπρεπε να είναι ένα πραγματικό στολίδι, υπήρχε εικόνα εγκατάλειψης. Σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα παντού, εμφανή σημάδια φθοράς και αδιαφορίας και, κυρίως, καμία εργασία συντήρησης.
– Στο Βύρωνα, το Σκοπευτήριο είχε εγκαταλειφθεί. Όχι μόνο δεν υπήρχε συντήρηση, αλλά υπήρχαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, χωρίς Διοίκηση και χωρίς εργαζόμενο.
– Τα Εθνικά Αθλητικά μας Κέντρα ανά την επικράτεια, επίσης, με σοβαρές ελλείψεις και σοβαρά προβλήματα συντήρησης.
– Δυστυχώς, οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις βρίσκονταν σε στάδια κατάρρευσης, παρουσίαζαν μια λυπηρή εικόνα, μια εικόνα που δεν τιμά κανένα μας.
– Δυστυχώς, αυτή η θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης ήταν εμφανής για πολλά χρόνια και στο Κολυμβητήριο Χανίων.
Το συγκρότημα του κολυμβητηρίου βρίσκεται στο δυτικό άκρο της πόλης, πολύ κοντά στη θάλασσα. Λόγω της θέσης του είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και στην υγρασία.
Αποτελείται από τρεις κολυμβητικές δεξαμενές, μια ανοιχτή 50μ., η οποία φωτίζεται από 4 πυλώνες ηλεκτροφωτισμού, μια 25μ. και μία μικρότερη 12,5μ. οι οποίες είναι στεγασμένες με μεταλλικές κατασκευές.
Κατά μήκος της μιας πλευράς της μεγαλύτερης δεξαμενής υπάρχουν κερκίδες, ενώ στην άλλη υπάρχει κτίριο, στο ισόγειο του οποίου χωροθετούνται οι εξυπηρετήσεις των αθλητών και της διοίκησης, με αποδυτήρια, ιατρείο, γραφεία, αποθήκες κτλ.
Στο υπόγειο βρίσκεται το μηχανοστάσιο-υδροστάσιο με χώρους για τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό. Όλους τους χώρους τους επισκέφθηκα έναν έναν ξεχωριστά.
Τον Οκτώβριο του 2019, ενημερωθήκαμε από τη διοίκηση του ΕΑΚ για την αποκόλληση του άνω τμήματος πυλώνα, δηλαδή του πλαισίου στήριξης των φωτιστικών σωμάτων, λόγω ισχυρών ανέμων.
Αμέσως, παρήγγειλα τη διενέργεια αυτοψίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18-19/10/2019, από Μηχανικό της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί και να αξιολογηθεί η κατάσταση των υπόλοιπων τριών πυλώνων αλλά και γενικότερα των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο χώρο του κολυμβητηρίου.
Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν:
1. Πυλώνες ηλεκτροφωτισμού:
Ο βαθμός διάβρωσης του μεταλλικού φέροντος οργανισμού τους ήταν τέτοιος που η διατήρησή τους εγκυμονούσε άμεσους κινδύνους για τους χρήστες της εγκατάστασης. Συνεπώς δόθηκε εντολή για
α) την άμεση (εντός δυο το πολύ ημερών) απομάκρυνση από το χώρο του κολυμβητηρίου και των υπόλοιπων τριών πλαισίων στήριξης φωτιστικών από τους αντίστοιχους πυλώνες, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο προσωπικό,
β) την έναρξη εκπόνησης σχεδίου-μελέτης τοποθέτησης προσωρινού φωτισμού στην οροφή του κτιρίου διοίκησης-αποδυτηρίων του κολυμβητηρίου, ώστε να καλυφθούν μερικώς οι ανάγκες χρήσης της δεξαμενής κολύμβησης μέχρι να τοποθετηθεί νέο μόνιμο σύστημα ηλεκτροφωτισμού.
Και οι δυο αυτές απαιτήσεις καλύφθηκαν άμεσα.
2. Μεταλλικά στέγαστρα δεξαμενών κολύμβησης:
Πραγματοποιήθηκε επίσης έλεγχος στις μεταλλικές κατασκευές που στεγάζουν τις άλλες δύο βοηθητικές δεξαμενές κολύμβησης.
Τα στέγαστρα έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετικές φάσεις, από διαφορετικούς φορείς.
Παρατηρήθηκε ότι ο φέροντας οργανισμός τους παρουσίαζε εμφανείς ενδείξεις διάβρωσης που οφείλονται στο έντονα διαβρωτικό παραθαλάσσιο περιβάλλον και την έλλειψη τακτικής συντήρησης.
Ειδικά στα σημεία έδρασης των μεταλλικών στεγάστρων, τα οποία βρίσκονται στο χώρο του μηχανοστασίου της δεξαμενής, ο βαθμός διάβρωσης ήταν τέτοιος που χρειαζόταν η λήψη μέτρων αντικατάστασης ή ενίσχυσής τους άμεσα.
3. Περιμετρικά τοιχώματα δεξαμενών κολύμβησης:
Από τον έλεγχο που έγινε στο μηχανοστάσιο παρατηρήθηκαν εκτεταμένα προβλήματα στην κατάσταση του οπλισμένου σκυροδέματος του φέροντα οργανισμού των δεξαμενών. Συγκεκριμένα, λόγω του ότι στο σκυρόδεμα δεν έχει εφαρμοστεί κάποιο προστατευτικό επίχρισμα, όπως έπρεπε και σε συνδυασμό ότι αυτό βρίσκεται σ’ ένα αρκετά διαβρωτικό περιβάλλον (υγρασία, χημικά συντήρησης κολυμβητικών δεξαμενών κ.α.), είχαν εμφανιστεί προβλήματα ενανθράκωσης και αποφλοίωσης του σκυροδέματος καθώς και οξείδωσης και διόγκωσης οπλισμών.
Προκειμένου να σταματήσει η εξέλιξη των παραπάνω φαινομένων κρίθηκε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα εργασίες επισκευής του φέροντα οργανισμού.
Παράλληλα, μετά από έρευνα που έγινε στο αρχείο της Υπηρεσίας, βρέθηκαν προηγούμενες εκθέσεις αυτοψίας και έγγραφα που χρονολογούνται ακόμα και από το 2006!
Μάλιστα, καλά ακούσατε! Εδώ και σχεδόν 15 χρόνια αναφέρονται τα παραπάνω διαπιστωθέντα προβλήματα και ζητείται η λήψη μέτρων αποκατάστασης ή ακόμα και η διακοπή λειτουργίας των εν λόγω εγκαταστάσεων για λόγους ασφαλείας.
Κάτι που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε πραγματοποιηθεί.
Κρίθηκε, λοιπόν, ότι η συνέχιση της λειτουργίας των δεξαμενών αυτών εγκυμονούσε άμεσους κινδύνους για τους χρήστες όσο τα στέγαστρα δεν απομακρύνονται.
Λάβαμε, έτσι, την απόφαση να αναστείλουμε τη λειτουργία των δύο κολυμβητικών δεξαμενών.
Φυσικά, ήταν μια δυσάρεστη απόφαση! Ήταν όμως μια αναγκαία και επιβεβλημένη απόφαση, διότι προέχει η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών, των αθλητών, των συνοδών, του προσωπικού!
Ποιος Υπουργός θέλει να κλείνει μια εγκατάσταση; Κανείς! Όμως, έπρεπε να γίνει και έγινε.
Ωστόσο, κι εδώ είναι η διαφορά της σημερινής Κυβέρνησης, δεν μείναμε στη διαπίστωση των προβλημάτων. Δεν βάλαμε άλλη μια έκθεση στο συρτάρι! Αμέσως, απαντήσαμε με πράξεις.
Να καταθέσω κι εγώ με τη σειρά μου ένα ερώτημα: Πού ήταν τα προηγούμενα χρόνια οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να βάλουν κάτι επιτέλους μπροστά;
Πουθενά!
Εξαφανισμένοι και βέβαια λιγότερο έως και καθόλου ομιλητικοί και διεκδικητικοί κάποιοι εκ των εκπροσώπων αθλητικών σωματείων που εξυπηρετούνταν στις εκεί καταστάσεις.
Ξεκαθαρίζω, καλά κάνουν και διεκδικούν, κάνουν πολύ καλά που θέλουν καλύτερες συνθήκες άθλησης για τα παιδιά τους, αλλά καλό είναι να μην έχουν κοντή μνήμη και μην παίρνουν αέρα κάποιοι από το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί υπάρχουν ευθύνες.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας δεσμευθήκαμε ότι θα νοικοκυρέψουμε, θα βάλουμε τάξη στη λειτουργία της διοίκησης, θα δώσουμε οξυγόνο στην κοινωνία και στον αθλητισμό.
Σε διάστημα μόλις 15 μηνών έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε σωρεία χρόνιων προβλημάτων. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί κάνουμε πράξεις τις δεσμεύσεις μας. Έχουμε παράξει έργο, που δεν είχε γίνει για πολλά χρόνια πριν.
Ας μείνουμε, όμως, στο ΕΑΚ Χανίων:
Αμέσως, μετά την αυτοψία του περασμένου Οκτωβρίου και των διαπιστώσεων της τεχνικής υπηρεσίας κρίθηκε, όπως ανέφερα, ότι η συνέχιση της λειτουργίας των δεξαμενών αυτών εγκυμονούσε άμεσους κινδύνους για τους χρήστες.
Έτσι, λάβαμε την απόφαση να αναστείλουμε τη λειτουργία των δύο κολυμβητικών δεξαμενών και ταυτόχρονα ξεκινήσαμε άμεσα τις διαδικασίες για την συντήρηση των εγκαταστάσεων και την επαναλειτουργία τους.
Η επισκευή των στεγάστρων εκτιμήθηκε ότι είναι αδύνατη ή τουλάχιστον ασύμφορα δαπανηρή σε σχέση με την απομάκρυνσή τους και την αντικατάστασή τους από νέα στέγαστρα. Έτσι, καταλήξαμε ομόφωνα στην απόφαση να κινηθούν οι διαδικασίες για άμεση απομάκρυνση των στεγάστρων.
Ακολούθησαν και άλλες αυτοψίες. Στην πιο πρόσφατη, από κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας μας στις 22-23/7/2020, αφενός έγιναν πιο συγκεκριμένες παρατηρήσεις για τους τρόπους απομάκρυνσης των επικίνδυνων στεγάστρων, επανατοποθέτησης των ιστών φωτισμού και αποκατάστασης των περιμετρικών τοιχείων των δεξαμενών κολύμβησης, και αφετέρου καταγράφηκαν όλες οι αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις, με σκοπό τη συνολική αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και την απρόσκοπτη λειτουργία τους.
Η Υπηρεσία μας έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη με τίτλο «ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΩΝ ΤΟΙΧΕΙΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΙΣΤΩΝ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ», προϋπολογισμού που ανέρχεται στο ποσό των 86.874,14€.
Ήδη βρίσκεται προς δημοπράτηση στο Τμήμα Δημοπράτησης Αθλητικών Έργων. Έχουν γίνει όλες οι προκαταρκτικές ενέργειες (κύριος του έργου, Επιτροπή Διαγωνισμού κλπ) και ο προγραμματισμός μας είναι στις επόμενες 10 ημέρες να έχει δημοπρατηθεί το έργο.
Παράλληλα το ΕΑΚ Χανιών έχει προβεί στην έκδοση της απαραίτητης οικοδομικής άδειας.
Δεν μένουμε, όμως, μόνο στην συντήρηση των εγκαταστάσεων! Σε συνέχεια της επίσκεψης του κλιμακίου της Υπηρεσίας μας στις 22 και 23 Ιουλίου, μόλις 10 ημέρες έπειτα από την δική μου επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Χανίων, καταγράφηκαν από κλιμάκιο της ΓΓΑ οι απαραίτητες μελέτες για τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών και την ενεργειακή αναβάθμιση των κολυμβητηρίων.
Για την ταχύτερη εκπόνηση των μελετών αυτών, έχει δρομολογηθεί η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Άρη Παπαδογιάννη.
Ήδη, εγκρίθηκε στην προχθεσινή (14/10) συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΚ.
Μάλιστα, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, κλιμάκιο μηχανικών του ΟΑΚ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Χανίων, κατέγραψε αναλυτικά τις ανάγκες σε μελέτες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού και ξεκινά άμεσα η σύνταξη μελετών με προτεραιότητα το Κολυμβητήριο.
Η συνεργασία αφορά στην αναβάθμιση όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Χανίων (Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου, Εθνικού Σκοπευτηρίου, Εθνικού Σταδίου και Αντισφαίρισης).
Αναλαμβάνουμε τα κόστη εμείς με εντολή ξεκάθαρη: Θέλουμε να γίνουν το ταχύτερο όλες οι μελέτες για να έχουμε ένα ασφαλές, σύγχρονο κολυμβητήριο στα Χανιά.
Επιπλέον, ενισχύουμε το ΕΑΚ Χανίων με επιπλέον προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία του. Καταρχάς, δρομολογήσαμε την πίστωση του ποσού των 123.000€ από τα ταμειακά διαθέσιμα για την μισθοδοσία των πέντε επιπλέον υπαλλήλων που μετατέθηκαν από την ΓΓΑ στο ΕΑΚ. Δώσαμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, που κρατούσε τους υπαλλήλους όμηρους της εκάστοτε ηγεσίας.
Παράλληλα, ενισχύουμε το προσωπικό, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, στο ΕΑΚ Χανίων προβλέφθηκαν 13 άτομα προσωπικό σε ειδικότητες όπως Πολιτικού Μηχανικού, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Ηλεκτρολόγου, Νοσηλευτικού προσωπικού και βοηθητικού προσωπικού.
Κλείνοντας, θα αναφερθώ στη χρηματοδότηση. Την άνοιξη είχε πιστωθεί η α’ δόση της τακτικής επιχορήγησης ύψους 372.000 ευρώ, στα τέλη Ιουλίου πιστώθηκε η β’ δόση ύψους 465.000 ευρώ, ενώ τέλη Οκτωβρίου υπολογίζεται να πιστωθεί και η γ΄ δόση ύψους 93.000€.
Επίσης, τον Δεκέμβριο 2019 δόθηκε ως έκτακτη χρηματοδότηση το ποσό των 20.000€ και μέσω του ΠΔΕ το ποσό των 75.921€ και το ποσό των 80.462€ για το 2020.
Να αναφέρω ότι τα έτη 2016, 2017 κι έως τον Ιούνιο του 2019 δεν είχε δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του ΠΔΕ!
Αυτά που περιέγραψα, το έργο που κάνουμε, είναι τα αυτονόητα. Δυστυχώς, όμως, η ολιγωρία ετών και τα χρονίζοντα προβλήματα κάνουν τα αυτονόητα να φαντάζουν σημαντικά!
Εμείς θα συνεχίσουμε, όχι μόνο να κάνουμε τα αυτονόητα, αλλά να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για σύγχρονες αθλητικές υποδομές που αρμόζουν στην αθλητική μας παράδοση και στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα!».