ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 11 Απριλίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός κατά την σημερινή συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθηγητή κ. Γ. Πανούση με θέμα την κατάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Αγαπητέ Κύριε συνάδελφε, Αξιότιμε κύριε καθηγητα,
Όλοι γνωρίζουμε τόσο το έντονο ενδιαφέρον σας, όσο και την επιστημονική εγκυρότητα με την οποία προσεγγίζετε το πρόβλημα της βίας, της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος σε όλες του τις εκφάνσεις στην κοινωνία μας. Και προσωπικά θεωρώ τιμή και τύχη την ευκαιρία που έχουμε σήμερα να συζητήσουμε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου το σημαντικό αυτό θέμα.
Οφείλω να καταθέσω στο σώμα το γεγονός ότι τα κείμενα που μου έχετε αποστείλει
ειδικά για το πρόβλημα της οπαδικής βίας, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο τόσο για την πλαισίωση και εξήγηση του φαινομένου, όσο και ως προς τις συγκεκριμένες προτάσεις δράσεων που περιέχουν.
Σε ό,τι αφορά τώρα ειδικά την κατάσταση στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου:
Πράγματι τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Έχουμε κι εδώ, όπως και στο ζήτημα ειδικότερα της βίας, να κάνουμε με ένα περίπλοκο φαινόμενο που εμπλέκει πολλά συναρμόδια Υπουργεία, φορείς και υπηρεσίες. Αναφέρω ενδεικτικά, πέρα βεβαίως από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Ανάπτυξης καθώς οι ΠΑΕ είναι Ανώνυμες εταιρίες, το Υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς ελέγχους, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ως προς την αστυνόμευση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης για ζητήματα που αφορούν για παράδειγμα τους αθλητικούς εισαγγελείς. Αυτή η περιπλοκότητα βεβαίως δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση άλλοθι εφησυχασμού.
Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η στόχευσή μας είναι διπλή:
Αφενός η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που έχουμε για την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων. Υπενθυμίζω χαρακτηριστικά τη δυσαρέσκεια που προκαλείται όταν, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΔΕΑΒ, δεν επιτρέπονται μετακινήσεις οργανωμένων οπαδών.
Και αφετέρου η επικαιροποίηση και ο εμπλουτισμός του θεσμικού μας πλαισίου.
Στόχος ξεκάθαρος είναι να δούμε ξανά τους γονείς και τα παιδιά που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τον αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας να πηγαίνουν άφοβα στα γήπεδα.
Και επειδή ευλόγως ρωτάτε για το νομοθετικό πλαίσιο, θέλω να σας ενημερώσω ότι η προετοιμασία του σχεδίου του νέου αθλητικού νόμου προχωρά για να δοθεί στη διαβούλευση και για να έρθει στη Βουλή για την περαιτέρω επεξεργασία στην αρμόδια διαρκή επιτροπή κοινοβουλευτικού έργου.
Και εννοείται βεβαίως ότι στην διαδικασία αυτή η δική σας συμβολή, όπως και η συμβολή όλων των συναδέλφων είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτη, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την ευόδωση αυτής της προσπάθειας που όλοι αναγνωρίζουμε ως αναγκαία για τη διασφάλιση του μέλλοντος του ελληνικού αθλητισμού συνολικά.
Χθες είχα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό όπου συζητήσαμε όλα τα θέματα γενικότερα του αθλητισμού, παρουσία και του Προέδρου της ΕΟΕ, και αποφασίστηκε με δεδομένο το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, να ενισχυθεί ο ελληνικός αθλητισμός λόγω της περιορισμένης τακτικής επιχορήγησης, και φέτος με επιπλέον οικονομική ενίσχυση. Δείχνουμε λοιπόν έμπρακτα το ενδιαφέρον μας, τόσο ο Πρωθυπουργός προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση, και σας διαβεβαιώνω ότι πράγματι υπάρχει η βούληση να λυθούν τα προβλήματα. τα οποία βεβαίως έρχονται από πολύ παλιά, είναι χρόνια.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Ανδριανός επεσήμανε τα εξής:
«Τα προβλήματα είναι υπαρκτά, δεν μπορεί να κλείσει κανένας τα μάτια μπροστά τους, έρχονται στην μεγάλη τους πλειονότητα από το παρελθόν, και πολλά απ’ αυτά γίνονται ακόμα οξύτερα λόγω της κρίσης. Η βούληση για την αντιμετώπισή τους είναι δεδομένη, και καταδεικνύεται και από τα μέτρα που παίρνουμε όπου αυτό είναι αναγκαίο.
Σας υπενθυμίζω ακόμη την πρόσφατη ημερίδα που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα τη Διαφθορά στον Αθλητισμό, στο πλαίσιο της οποίας έγινε ένας χρήσιμος, εποικοδομητικός διάλογος και διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ρόλος της πολιτείας είναι κυρίως να θέτει το θεσμικό πλαίσιο και να φροντίζει για την απαρέγκλιτη τήρησή του. Γι’ αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοβουλία για την επικαιροποίηση και τον εκσυγχρονισμό του αθλητικού νόμου. Είναι μια ευκαιρία να διορθώσουμε λάθη, να επικαιροποιήσουμε διατάξεις που δεν αντιστοιχούν πια στην σύγχρονη πραγματικότητα του ελληνικού αθλητισμού, να ξεκαθαρίσουμε ασάφειες, ώστε τα πεδία ευθύνης όλων να είναι απολύτως προσδιορισμένα, και βεβαίως να αυστηροποιήσουμε ό,τι χρειάζεται περισσότερη αυστηρότητα.
Ορθά λοιπόν θέσατε κατά προτεραιότητα το ζήτημα του νομοθετικού πλαισίου. Αυτή είναι η στόχευσή μας: Να ετοιμάσουμε σοβαρά και υπεύθυνα, πράγμα που το κάνουμε, μακριά από λογικές εντυπωσιασμού και επικοινωνιακής διαχείρισης, ένα σχέδιο νόμου που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες.
Προσβλέπω λοιπόν στην στενή μας συνεργασία, και στη συνεργασία όλων των συναδέλφων στο στάδιο της επεξεργασίας, όπου είμαι βέβαιος ότι η δική σας συμβολή, με την επιστημονική σας κατάρτιση, τον αγώνα που έχετε κάνει σ’ αυτόν τον τομέα, με την πείρα και την επιστημοσύνη σας, θα είναι εξαιρετικά ουσιαστική».